Кампанията на Доналд Тръмп се разклаща, след като слабото му представяне в дебата срещу Камала Харис подразни съюзниците на републиканците, които смятат, че той е бил неподготвен и е отправял хаотични послания към избирателите.

Телевизионният сблъсък във вторник, гледан от близо 60 млн. американци, според оценки на Nielsen, отбеляза нова точка на пречупване на кампанията на Тръмп, който сега се бори да възстанови позициите си по-малко от два месеца преди президентските избори в САЩ на 5 ноември.

„Мисля, че това беше пропусната възможност да я свалим от власт, тя губеше инерция. Този дебат вероятно я стабилизира“, казва пред Financial Times високопоставен дорител на кампанията на Тръмп.

Въпреки че републиканските стратези и политици не смятат, че неравномерното представяне на Тръмп е осакатило шансовете му, мнозина признават, че сега кандидатурата му за преизбиране изглежда по-несигурна.

„Най-голямото разочарование от представянето му е, че той се хвана на въдицата за глупости, което му попречи да я разбие. Така че това определено е пропусната възможност“, казва друг източник на изданието, близък до Тръмп.

„Може би беше прекалено самоуверен. Може би не се беше подготвил. Може би просто беше уморен“, коментира Джон Кациматидис, милиардер от Ню Йорк, магнат в сферата на хранителните стоки и дарител на Тръмп.

Кациматидис също така признава, че вицепрезидентът се е представил „много по-добре, отколкото хората са очаквали“ в дебата. „Тя си държеше устата затворена през последните три месеца. Всички смятаха, че тя не е способна да дебатира.“

Харис постави Тръмп в отбранителна позиция през по-голямата част от 90-минутния дебат във вторник вечерта, като започна с неочаквано ръкостискане между двамата лидери - които никога не са се срещали - преди да го нападне по въпроси от абортите до репутацията му с чуждестранни лидери.

Бившият президент изглеждаше разтревожен в няколко момента, включително когато Харис постави под въпрос размера на тълпите на предизборните му митинги. В отговор Тръмп се нахвърли върху мигрантите, преразказвайки интернет конспирация, според която някои от тях крадат домашните любимци на хората, за да ги изядат.

Дебатът показа „Тръмп в най-лошия му вид“, казва пред FT Франк Лунц, ветеран в социологическите проучвания, който през годините е работил за много републиканци.

„Бяха му дадени толкова много възможности, всеки път, когато можеше да се повдигне въпросът за инфлацията, той предпочиташе да се отклони към друг въпрос“, посочва Лунц.

Експертът отбелязва, че Тръмп няма „друг избор“, освен да потърси друг телевизионен сблъсък, предложен от кампанията на Харис, въпреки че републиканецът не е пояснил дали ще участва.

„Той трябва да се възстанови. Той трябва да даде на хората причина да не смятат това за решаващ момент за него.“

В сряда сутринта Тръмп и Харис се появиха заедно на церемония в памет на атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и отново си стиснаха ръцете.

Минути преди това обаче Тръмп се обади в сутрешното телевизионно предаване на Fox News, настоявайки, че „се е справил чудесно“ и че дебатът е бил „фалшифициран“ срещу него, обвини модераторите на дебата от ABC News в „нечестност“, заявявайки, че лицензът им за излъчване трябва да бъде отнет.

Проучване на CNN, проведено от SSRS непосредствено след дебата, показва, че 63% от 605 души, които са го гледали, смятат, че Харис е спечелила, в сравнение с 37% за Тръмп. Преди събитието група избиратели са били разделени поравно, 50 на 50, по въпроса кой кандидат ще се представи по-добре.

Проучване на YouGov от сряда сред повече от 3300 души показва, че 43% смятат, че Харис е изложила по-ясен национален план, 32%, че Тръмп го е направил, а 24% не са сигурни.

По време на дебата пазарите за залагания също се промениха рязко в полза на Харис. Макар че кандидатите за Белия дом влязоха в дебата със сходни коефициенти, до края на вечерта трейдърите, прогнозиращи победителя в изборите, даваха на вицепрезидента седем пункта преднина пред бившия лидер.

Дори някои от главните съюзници на Тръмп в Конгреса признаха, че Харис е спечелила точки срещу него.

Робърт Ф. Кенеди-младши, бивш претендент от третата партия, който наскоро подкрепи Тръмп, казва пред Fox News, че Харис „явно е спечелила дебата по отношение на нейния изказ, нейната полировка, организация и подготовка“.

„Камала Харис? Тя знае как да убожда хората“, посочва Байрън Доналдс, конгресмен от Републиканската партия във Флорида.

„Тя отговори на въпроса дали може да застане на сцената и да изглежда по начина, по който изглежда, добре. Но къде беше политиката, къде беше лидерството? Тя се отклони от темата за собствените си постижения“, добавя той.

Според данните на FT за националните социологически проучвания във вторник преди дебата Харис е имала малка преднина от 2,1 процентни пункта пред Тръмп, като във всички ключови щати, в които се води битката, е имало конкурентни резултати.

Все още не е ясно дали републиканецът ще се съгласи на втори президентски дебат. Джен О'Мали Дилън, ръководител на кампанията на Харис, сигнализира късно във вторник, че вицепрезидентът би желал да участва в още един сблъсък следващия месец.

Въпреки това в сряда Тръмп изрази резерви пред Fox News, която предложи три възможни дати за дебати през октомври.

„Не знам дали искам да участвам в още един дебат“, каза той. „Бих бил по-малко склонен, защото имахме страхотна вечер“.