Вицепрезидентът на САЩ и кандидат на демократите в предстоящите избори Камала Харис се разграничава от Байдъномиката преди телевизионния дебат с Доналд Тръмп следващата седмица, който може да определи изхода от вота.

Политическият импулс на Харис и шансовете ѝ през ноември зависят отчасти от успеха ѝ да се представи като нова опция за избирателите и да разсее всяка представа, че се бори за втория мандат чрез непопулярните мерки на Джо Байдън, пише CNN.

Това е в основата на усилията на Харис да ухажва американците, които са недоволни от високите цени на хранителните стоки и инфлацията и са изолирани от жилищния пазар.

Вицепрезидентът вече обеща да ограничи повишаването на цените от гигантите в сегмента на супермаркетите и обеща да даде на купувачите с ниски доходи 25 000 долара като първоначална вноска. В сряда при посещение в Ню Хемпшир, говорейки в основана от две жени пивоварна, тя обеща да подхрани 25 милиона нови малки предприятия през първия си мандат с 50 000 долара данъчни облекчения за стартиращи компании, съобщава CNN. Харис призовава и за значително по-ниско увеличение на данъците върху капиталовите печалби, отколкото предложи Байдън, за да предизвика инвестиции и иновации.

„Вярвам, че малкият бизнес на Америка е съществена основа за цялата ни икономика“, е посланието на Харис. „В малкия бизнес у нас са заети половината от всички работници в частния сектор. Половината от всички работници в частния сектор притежават или управляват малък бизнес или работят за малък бизнес“, допълва тя, цитирана от CNN.

Колко е голяма дистанцията на Харис от Байдън?

По отношение на мярката за данък върху капиталовите печалби Харис се отказва от по-прогресивния подход на Байдън, призовавайки за 28% ставка за тези, които печелят 1 милион долара или повече, вместо ставката от 39,6%, която президентът включи в бюджета си за фискалната 2025 г. Това ѝ позволява да покаже, че не е заложник на политиката на шефа си, докато опровергава твърдението на Тръмп, че е наследница на провалена икономика.

Използвайки мощната митология за американския малък бизнес, движещ по-широкия просперитет и по-широката икономика, Харис противодейства на опитите на Тръмп и неговите поддръжници да я определят като краен „либерал от Сан Франциско“, „комунист“ и „болшевик“ .”

Новият ѝ подход обаче кара икономистите да задават важни въпроси:

Дали една федерална забрана за повишаване на цените няма да доведе до недостиг на стоки, както се вече се е случвало?

Хвърлянето на повече пари в жилищния сектор няма ли неизбежно да предизвика инфлация на цените и да направи жилищата още по-недостъпни?

Тези въпроси може да се окажат обезпокоителни в първите седмици на потенциална администрация на Харис. Но по-малко от 9 седмици до изборите Харис е по-загрижена за създаването на добро политическо впечатление, отколкото за механиката на икономическата политика, коментира CNN. Като се има предвид предимството на Тръмп в социологическите проучвания по отношение на икономиката, Харис трябва да превърне изборите в референдум за личността и за това кой кандидат може да се представи като нова политическа сила. Следователно дори малките стъпки извън сянката на Байдън могат да бъдат важни, допълва медията.

Харис например е направила много повече от Байдън, за да покаже, че разбира болката на младите хора, откъснати от жилищния пазар, и тази на консуматорите, които се страхуват от цената на седмичните си хранителни стоки. По време на кампанията си президентът Байдън често възмутено защитаваше успехите на икономиката и омаловажаваше потребителските трудности.

Защо се налага Харис да се отдалечи от Байдъномиката?

Изборите през 2024 г. ще бъдат определени от това „кой е свеж и кой е гнил“, пише в The New York Times Джеймс Карвил, стратег-ветеран от Демократическата партия. Според него за Байдън няма да е обидно Харис да тръгне по своя път – това е наложително за нейната политическа идентичност. „Това показва още по-ясно, че тя следва страстно собствените си идеи и представлява промяна, а не повече от същото“, пише още стратегът.

Междувременно опитът на Харис да убеди гласоподавателите, че е нов полъх, вбесява Тръмп. Коментарите и изявленията на бившия президент са изпълнени с разочарование, че след четири години в администрацията на Байдън Харис придобива нов облик и че той е загубил ролята си на агент на промяната в надпреварата.

Кандидатът за вицепрезидент на републиканците Джей Ди Ванс пък се опитва да осуети промяната на имиджа на Харис, подчертавайки, че като действащ вицепрезидент на САЩ тя би могла незабавно да последва тези политики, но не го прави. „Тя предизвика тази инфлационна криза с политиката си и сега иска да я поправи, като размахва магическата пръчка“, каза той наскоро в радиошоуто на Хю Хюит. Джей Ди Ванс също така отхвърля плана на вицепрезидента за намаляване на цените на хранителните стоки, макар и признавайки, че не всяка американска корпорация е „ангел“. „Това, което контролът на цените прави, е, че няма да можете да си купите брашно и яйца“, коментира той.

Кампанията на Тръмп отхвърля и плана за малкия бизнес на Харис с аргумента, че тя ще настоява за по-високи данъци върху доходите, наред с други, които ще навредят на малките фирми и потребителите. Бившият президент преди това се противопостави на приемането от вицепрезидента на собственото му предложение за прекратяване на данъците върху бакшишите, което беше възприето като ухажване на работниците в хотелиерството в нестабилния щат Невада.

Тръмп заявява, че ако Харис спечели през ноември, икономиката ще изпадне в Голяма депресия. През 2020 г. той каза почти същото за Байдън, който в крайна сметка ръководи силния растеж на работните места и един от най-силните отскоци от пандемията сред развитите икономики, независимо от инфлационната криза, която Белият дом първоначално подцени, посочва още CNN.

Междувременно планът на Тръмп за драстично повишаване на митата върху вноса - особено този от Китай - кара много икономисти да предупреждават, че такъв ход драстично ще повиши разходите за потребителите и ще предизвика нов кръг от инфлация.