Президентската кампания на Камала Харис е пряко насочена към средностатистическите американци, които са достатъчно уморени от кризата с нивата на инфлацията, високите ипотеки и поскъпващите разходи за живот.

Но тя спечели и някои ключови фигури от Уолстрийт.

„Харис има по-добри отношения с Уолстрийт, отколкото дори Джо Байдън“, заяви пред CNN Джефри Зоненфелд, основател и президент на Института за ръководство на изпълнителни директори в Йейл.

Като главен прокурор на Калифорния и сенатор Харис демонстрира по-отворен подход от Байдън към Силициевата долина. И сега титаните от Уолстрийт отварят чековите си книжки, което й носи значителен ресурс по пътя към Белия дом.

На Националния конгрес на Демократическата партия в Чикаго бившият главен изпълнителен директор на American Express Кен Чено подкрепи силно Харис.

„Тя знае, че пазарната икономика се нуждае от силно и ефективно правителство. Камала Харис разбира, че се нуждаем от помощ, за да превърнем добрите идеи в процъфтяващи компании, че можем да създадем добре платени работни места, като помогнем на производителите да разширят дейността си“, заяви той и допълни:

„За разлика от своя опонент, тя знае, че начинът да не се изгражда развита икономика е широка митническа тарифа, която само ще повиши цените, ще навреди на потребителите и бизнеса и ще отнеме работни места.“

Но още преди Харис да разкрие ключови детайли от своята платформа, Роджър Алтман, основател и старши председател на Evercore, заяви пред CNBC, че подкрепя Харис и че очаква кампанията ѝ да бъде „много добре финансирана“.

Президентът на Blackstone Джонатан Грей е внесъл 413 000 долара във Фонда за Харис в края на юли, съобщи за CNN източник, запознат с даренията. През юни Грей е дал общо 56 600 долара на Harris Action Fund и Harris for President, според данни на Федералната избирателна комисия.

Алекс Сорос, син на милиардера Джордж Сорос, подкрепи Харис в публикация в X миналия месец. Главният изпълнителен директор на Avenue Capital Group Марк Ласри е дарил 100 000 долара на Harris Action Fund през март, според данни на Федералната избирателна комисия.

Зоненфелд твърди, че по-силните отношения на Харис с Уолстрийт в сравнение с тези на Байдън се дължат на това, че е смекчила реториката на „класовата война“ и има опит като главен прокурор на Калифорния, действайки справедливо - дори и не твърде благоприятно с бизнеса.

Разбира се, някои от лъвовете на Уолстрийт ясно изразиха подкрепата си за Тръмп. Бил Акман, милиардер, мениджър на хедж фондове и главен изпълнителен директор на Pershing Square Capital Management, го подкрепи в публикация от юли X.

Главният изпълнителен директор на Blackstone Стивън Шварцман заяви през март, че подкрепя кандидатурата на републиканеца.

Основателят на Key Square Group Скот Бесент също е привърженик на Тръмп и го присъства на митинг в Ашвил, Северна Каролина.

Политики и позиции

Бърнс Маккини, управляващ директор в NFJ Investment Group, коментира, че някои големи инвеститори може да предпочетат обещанията на Тръмп за намаляване на данъците и тарифите пред популистките икономически политики на Харис.

Според него обаче подобни намаления на данъците биха могли да доведат до по-високи дефицити, а американските корпорации вероятно ще прехвърлят тези разходи за мита върху потребителите, като повишат цените - и двата фактора могат да доведат до повишаване на инфлацията – въпрос от първостепенно значение за Уолстрийт.

Федералният резерв започна да повишава агресивно лихвите преди повече от 2 години от почти нулевите нива по време на пандемията. Годишната инфлация достигна 9% в пика през юни 2022 г. Миналия месец спадна под 3%, което породи надежди, че Фед може да успее да сведе инфлацията до целевата стойност без рецесия.

Политиките на Харис също могат да имат инфлационен характер. Те са съсредоточени върху това да се направят по-достъпни големите разходи – от тези за жилище до хранителните стоки и грижите за децата, до голяма степен чрез предлагане на данъчни облекчения за средната класа и американците с по-ниски доходи.

Макар че предоставяне на повече пари за харчене би трябвало да е добра новина за потребителите, това може да доведе до повишаване на търсенето на стоки и услуги, а оттам и на цените.

От щаба на Харис заявиха, че тя ще се бори за повишаване на ставката на корпоративния данък до 28% от сегашните 21%, което е обратното на данъчните съкращения на Тръмп, които намалиха ставката върху доходите от 35%. Някои инвеститори разкритикуваха повишаването с аргумента, че може да натежи на компаниите и да свие икономиката.

Разбира се, Тръмп обеща да наложи нови мита на Китай и всички търговски партньори, което може да предизвика дестабилизираща световна търговска война. Това би създало огромна несигурност – нещо, което ужасява инвеститорите.

Освен за търговската политика, те се готвят и за потенциална промяна в стила на управление, ако Тръмп се върне в Белия дом. По-специално, Зоненфелд посочва наапдките към емблематични американски компании като Harley-Davidson, Delta и Nike.

„Уолстрийт мрази отмъстителността на Тръмп. Темпераментът му създава хаос на финансовите пазари“.

Независимост на Фед

Според някои институционални инвеститори ключов въпрос за Уолстрийт при вземането на решение кого да подкрепят може да е различното отношение на кандидатите към дългогодишната независимост на Фед.

Ръководена от Джером Пауъл, финансовата институция функционира самостоятелно и се контролира от Конгреса.

Тръмп, който се опита да окаже натиск върху Фед да намали лихвите по време на своето президентство, заяви, че според него държавният глава трябва да може да оказва пряко влияние върху паричната политика. В понеделник той се опита да смекчи предишните си коментари.

Харис се зарече да не дава своя принос към решенията на Фед.

Автономията има за цел да предотврати влиянието на политически програми върху паричната политика. Някои инвеститори се опасяват, че централната банка може да загуби доверието си - един от най-важните инструменти за изпълнение на двойния мандат за ценова стабилност и максимална заетост, ако президентът има изрично влияние върху нейните действия.

„Това би било наистина проблематично“, смята Джералд Голдбърг, главен изпълнителен директор на GYL Financial Synergies.

Според запознати, Харис е установила стабилни връзки с Уолстрийт, сред които президентът на Lazard Рей Макгуайър и съоснователят на Centerview Partners Блеър Ефрон. През юли тя се включи в разговор със симпатизанти, организиран от зам.-председателя на JPMorgan Питър Шер в дома му.

Преди това източник заяви пред CNN, че през последните месеци Харис е приела главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън на обяд в Белия дом. Но той „никога не подкрепя определен кандидат“, отбеляза говорител на JPMorgan.