Първото президентство на Доналд Тръмп нанесе сериозни щети на програмата за свободна търговия на Европейския съюз. Тъй като републиканецът заплашва да бъде още по-строг, ако спечели втори мандат в Белия дом, Брюксел не поема никакви рискове.

„Познавам Европейския съюз много добре. Както знаете, те се възползват много от Съединените щати в търговията“, каза Тръмп в разговор с Илон Мъск, собственик на социалната платформа X, миналата седмица. “Те не са толкова твърди, колкото Китай, но са лоши.“

Ако магнатът в областта на недвижимите имоти се завърне в Белия дом, Брюксел знае, че ще бъде сам - било то по отношение на търговията, отбраната или политиката за климата. Блокът удвои инвестициите си в индустриални шампиони и сега иска да защити чувствителните си технологии от своите съперници, като и двете тенденции вероятно ще се ускорят през мандата на следващата Европейска комисия.

Планът за икономическа външна политика на Фон дер Лайен поставя търговията на второ място след икономическата сигурност. Сключването на търговски сделки, използвано доскоро като почетен знак, вече няма да доминира в играта на ЕС - което е огромна промяна в сравнение с посоката, която тя определи преди пет години в началото на първия си мандат.

Програмата за силна, отворена и справедлива търговия, която ЕС се очакваше да представи на световната сцена, изчезна. Вместо това шефът на ЕК заговори, че търговията ще служи като боеприпас във войната срещу „въоръжаването на икономическите зависимости“.

„Протекционистките тенденции очевидно ще се влошат при втори мандат на Тръмп“, коментира пред POLITICO Джон Кларк, доскорошен главен търговски преговарящ на Комисията и бивш ръководител на делегацията на ЕС в Световната търговска организация.

Късното включване на вицепрезидента Камала Харис в президентската надпревара в САЩ - сега тя води пред Тръмп в три ключови колебаещи се щата - възроди надеждите на демократите, че могат да задържат Белия дом. Въпреки че тонът ѝ няма да е толкова враждебен, колкото този на Тръмп 2.0, дипломати и служители в Брюксел казват, че Вашингтон няма да бъде лесен партньор по отношение на търговията, ако тя спечели.

ЕС се опита - макар и безуспешно - да се възползва от администрацията на Джо Байдън, за да реши някои продължаващи търговски спорове, било то по отношение на митата за стомана и алуминий или за съживяване на върховния съд на Световната търговска организация (СТО). Но се отвориха и нови разломи, например по отношение на електромобилите и суровините.

„Независимо дали ще е Тръмп или Харис - и да се надяваме, за Бога, че ще е Харис - приоритет на САЩ ще останат икономическата сигурност, вътрешната конкурентоспособност и индустриализацията, какъвто вероятно ще бъде и случаят с Европа“, добавя Кларк.

Предсказуема непредсказуемост

Бившият високопоставен търговски служител на Тръмп Робърт Лайтхайзър не крие, че Вашингтон ще дойде за ЕС, ако бившият му шеф бъде преизбран.

Лайтхайзър, който в книгата си „Няма свободна търговия“ от 2023 г. определя Китай като „най-голямата геополитическа заплаха за Америка“, също така предупреждава за „безумно небалансираните“ търговски отношения с ЕС, като взима на прицел по-специално „недалновидната политика на германския канцлер Олаф Шолц, която е приятелски настроена към Китай“.

Миналата година ЕС отбеляза търговски излишък при стоките със САЩ в размер на 156 млрд. евро срещу дефицит при услугите в размер на 104 млрд. евро.

Тръмп заплаши да наложи 10-процентно базово мито върху целия внос - което според икономисти ще навреди повече на Европа, отколкото на САЩ, тъй като нейните износители са по-податливи на несигурността, която би предизвикал един търговски конфликт. Миналата седмица той удвои тази заплаха, като обяви вносни мита в размер до 20%. Все още носещ белезите от първия мандат на Тръмп, ЕС настоява, че този път няма да бъде хванат неподготвен. От години той увеличава арсенала си за търговска защита.

Но в зората на новия си мандат Фон дер Лайен все още се опитва да намери начин да укрепи цитаделата на блока, за да отблъсне икономическите хулигани. Новата концепция за „икономическа сигурност“, която е почерпена от наръчниците на САЩ и Япония, има за цел да защити критичните технологии на блока, като полупроводници и изкуствен интелект, от попадане в ръцете на Китай и Русия. Но повече от година след стартирането ѝ стратегията все още е в процес на оформяне, като се спъва от отпора на страните от блока, които се опасяват от заграбване на властта от страна на Комисията за сметка на националните столици.

„Всичко се свежда до защита“, казва един от служителите на ЕС пред изданието. „Ще има напрежение между икономическата сигурност и търговските цели. Икономическата сигурност ще навлезе в по-голямата част от търговската политика, така че как да съчетаете двете?“

Тъй като остават по-малко от три месеца, докато американците се отправят към избирателните секции, ЕС ще трябва да подреди своите идеи. Без значение кой ще стане следващият президент на САЩ, зад ъгъла се очертават продължителни трансатлантически спорове. Те включват разглеждането на широкообхватните мита срещу европейската стомана и алуминий, датиращи от 2018 г., когато Тръмп ги наложи от съображения за национална сигурност. Усилията за постигане на споразумение по темата с администрацията на Байдън завършиха с грандиозен провал на среща на високо равнище през октомври миналата година. А е в ход и още един стрес тест, след като Брюксел се ангажира да отложи ответните си мита до март 2025 г. - само два месеца след като следващият президент на САЩ положи клетва.

Примирието в друг спор за субсидиите на съперниците в областта на самолетостроенето - Boeing и Airbus – пък изтича през 2026 г.

Лебедова песен

Сключването на търговски сделки в ЕС достигна повратна точка през 2016 г., когато преговорите по мегасделката между Брюксел и Вашингтон се провалиха на фона на засилен обществен натиск и опасения, че хлорирано пилешко месо ще залее пазара на ЕС.

След това Тръмп нанесе още един удар върху основания на правила търговски ред, като блокира назначаването на нови съдии във висшия апелативен съд на СТО. Байдън не предприе никакви действия, за да деблокира тези назначения, оставяйки апелативния съд парализиран. Той също така не показа голяма склонност да съживи програмата за реформа на СТО.

„Идеологията на свободната търговия, основаваща се на Вашингтонския консенсус, намаляването на всички мита, е илюзия. Този консенсус наистина е мъртъв“, категоричен е пред POLITICO Бернд Ланге, председател на търговската комисия на Европейския парламент, визирайки идеологията, подкрепяща пазара и търговията, която се наложи с края на Студената война.

Прекалената увереност в свободната търговия също заслепи ЕС за заплахата, че стремежът на Китай да доминира на експортните пазари ще подкопае индустриалната база на континента и в крайна сметка способността му за иновации. Пример за това е антисубсидийното разследване на ЕС за китайските електромобили, в рамките на което блока наложи допълнителни мита в размер до 37%. Това би трябвало да е ясен отговор на спонсорирания от държавата китайски меркантилизъм, но опитите на Германия и Унгария да подкопаят по-строгата линия на Комисията показват колко политически натоварена е станала търговската политика на ЕС.

През последните пет години преговорите на ЕС за търговски сделки със съюзниците му многократно се проваляха. Но въпреки че фон дер Лайен не е споменала търговските сделки в политическите си насоки сега, това не означава, че те са напълно изключени. Пример за това е тази с латиноамериканския блок Меркосур, която се подготвя от десетилетия.

Позовавайки се на това колко чувствителни са тези преговори за страни като Франция, Австрия и Ирландия, Елвир Фабри, старши научен сътрудник в Jacques Delors Institute в Париж, акцентира, че Фон дер Лайен вероятно „ще подкрепи ратификацията - но просто няма причина да хвърля светлина върху това в момента“.