Ако Европа следи с тревога развоя на надпреварата за президентския пост в САЩ, тя е не по-малко заинтригувана от кандидатите за вицепрезиденти.

Ролята, която някога е била предимно административна, се е развила значително с течение на времето, превръщайки се в критично важно стъпало за бъдещи президенти като Джо Байдън и Джордж Буш-младши, както и за високопоставени кандидати за президент като Ал Гор и Камала Харис.

Исторически погледнато, вицепрезидентите са били считани за основни съветници на президента.

Някои от тях, като Дик Чейни по времето на Джордж У. Буш и Джо Байдън при Барак Обама, са имали значително влияние върху външните работи.

Последните вицепрезиденти са били натоварени и с конкретни политически отговорности, като например ролята на Майк Пенс в управлението на кризата с пандемията при Тръмп и фокусът на Камала Харис към имиграцията на границата между САЩ и Мексико.

Макар че в световен мащаб вниманието е насочено предимно към президента, изборът на вице- както е по-известен този пост, има съществени последици, особено за формиране на международните отношения, включително тези с Европейския съюз.

Ако Тръмп и Харис са две рязко различаващи се политически визии за САЩ, същото може да се каже за Тим Уолц и Джей Ди Ванс, които представят контрастни виждания по ключови въпроси, пише в анализ Euronews.

Човекът, който трогна до сълзи германеца Шолц

Кандидатът за вицепрезидент на републиканците Ди Ванс е известен извън САЩ основно с мемоарите си "Хилбилска елегия". Книгата, която се превърна в бестселър през 2016 г. и по-късно беше адаптирана във филм от носителя на "Оскар" Рон Хауърд, предлага суров портрет на борбата на бялата работническа класа в постиндустриална Америка и дава представа за културата на Средния Запад.

Германският канцлер Олаф Шолц разкри в интервю за Süddeutsche Zeitung, че книгата го е развълнувала до сълзи, но определи последвалите политически позиции на Ванс като "трагични".

Любопитно е, че вицепрезидентът на Тръмп открито критикува Германия, особено по отношение на това, което вижда като неспособност на страната да запази индустриалната си база след агресията на Русия в Европа.

"Не искам да бия по Германия, защото я обичам, но погледнете броя на хората, работещи в производството, или произведените критични суровини, или енергийната зависимост сега в Германия в сравнение с преди десет години: трябва да спрем деиндустриализацията", заяви той при последното си пътуване в Европа през февруари, на Мюнхенската конференция по сигурността.

Въпреки изповядваната си любов към Германия, Ванс не се е въздържал от остри критики, като дори определи енергийната политика като "идиотска" в социалните медии.

Участието му в Мюнхенската конференция даде и представа как може да се наклони външната политика на новата администрация на Тръмп - отразявайки широка приемственост с подхода "Америка на първо място". "Нима нямаме свои собствени проблеми у дома?" попита Ванс, застъпвайки се за съсредоточаване на вниманието на САЩ върху вътрешните проблеми пред международните ангажименти.

Загрижеността на Европа

Една от най-съществените тревоги за Европа е свързана с потенциалната промяна в политиката на САЩ за Украйна – въпрос, който беше отбелязан от унгарския премиер Виктор Орбан в писмо, адресирано до Европейския съвет през юли, след спорната му среща с Тръмп в Мар-а-Лаго, Флорида.

В колона, публикувана през април в The New York Times, Ванс твърди, че макар европейските държави да са допринесли за отбраната на Украйна, САЩ са поели основната военна тежест.

"Необходимо е Европа да играе по-голяма роля в областта на сигурността", каза той в Мюнхен, като се аргументира, че САЩ не могат да продължат да носят отговорност за множество глобални кризи в Източна Европа, Близкия изток и Азия едновременно.

Възгледите на Ванс по отношение на търговията също предполагат продължаване на политиките от ерата на Тръмп, като не се очаква съществена промяна.

По време на президентството на Тръмп САЩ до голяма степен пренебрегнаха участието си в проактивни търговски преговори и наложиха значителни мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа, което доведе до ответни мита от страна на Комисията.

Ванс е критичен и към ЕС, като го обвинява, че не е "основан на правила ред", и твърди, че налага "либерални империалистически възгледи" на страни като Полша и Унгария. В интервю от февруари той твърди, че тези страни не трябва да бъдат наказвани за консервативните си политики.

Човекът, за когото европейците едва ли са чували

Повечето европейци научиха за губернатора на Минесота Тим Уолц едва след като Камала Харис обяви, че го е избрала за кандидат за вицепрезидент. Неговите предишни позиции обаче подсказват за прогресивен подход, който е в тясна връзка с политиките на ЕС.

Уолц превърна изменението на климата в централен въпрос, като предложи намаляване на емисиите на парникови газове в Минесота с 50% до 2030 г. и постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г. - цели, които отразяват амбициите на ЕС в областта на климата.

Плановете му за увеличаване на дела на електрическите превозни средства и стимулиране на възобновяемите енергийни източници допълнително демонстрират ангажираността му с проблемите на околната среда, което отново звучи като политика, която би могла да е създадена в Брюксел.

Уолц също така изглежда подкрепя отворената търговия и се предполага, че ще ръководи търговска мисия на САЩ в Нидерландия и Ирландия, планирана за 16-22 ноември 2024 г. със спирки в Амстердам и Дъблин, което може да се материализира като негово официално посещение само две седмици след изборите, ако демократите спечелят.

"Търговските мисии дават възможност за укрепване на международните икономически връзки и водят до преки инвестиции в Минесота", заяви Уолц, представяйки мисията, която има за цел да засили връзките в сектори като медицинските технологии, селското стопанство и технологиите за опазване на околната среда.

Обтегнати отношения

В последно време отношенията между САЩ и ЕС са обтегнати по отношение на селскостопанските политики - особено след критичната оценка на политиката на ЕС за устойчиви храни, която според американците може да застраши световното селскостопанско производство.

С богат опит в областта на селското стопанство, Уолц работи в Комисията по земеделие на Камарата на представителите в продължение на 12 години, като помага за изготвянето на три закона за земеделието.

Опитът му би могъл да има роля в преодоляването на неотдавнашните различия отвъд Атлантика, които се влошиха след търговския спор за испанските черни маслини.

По отношение на външната политика Уолц споделя позицията на Демократическата партия от последните 15 години, но осъди бомбардировките на Обама в Сирия.

Силен поддръжник на каузата на Украйна, той наскоро потвърди подкрепата си по повод втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия и подкрепи партньорство в областта на селското стопанство между Минесота и северния украински регион Чернигов.