Доналд Тръмп посочи Джей Ди Ванс, младия сенатор от Охайо и автор на бестселър за преживяната от него бедност, за свой кандидат за вицепрезидент. Световните медии тълкуват това като стратегически ход, целящ да спечели избирателите със сини якички в колебаещите се щати на индустриалния Среден Запад.

Тръмп издигна Ванс, идеолог на движението "MAGA", в първия ден на Републиканската национална конвенция в Милуоки, само два дни след като въоръжен мъж се опита да го убие.

Часове по-късно Тръмп и Ванс излязоха заедно на конгреса в първата публична поява на бившия президент след стрелбата през уикенда. Републиканецът имаше марлена превръзка на ухото си, където беше улучен от куршум в събота на предизборен митинг.

Бившият президент влезе в залата под бурни овации и изпълнение на живо на химна на предизборната му кампания - "God Bless the USA". Той не изнесе реч, но махна с ръка и вдигна юмрук, докато тълпата скандира "USA" и "бий се", предава Financial Times.

Обявяването на Ванс за кандидат за президентския пост сложи край на месеци спекулации и завърши състава на Републиканската партия за 2024 г., като до изборите през ноември остават по-малко от четири месеца. На този фон Тръмп води пред президента на САЩ Джо Байдън, неговия съперник от Демократическата партия, в повечето национални проучвания.

Решението на Тръмп бележи бърз възход за 39-годишния Ванс, който само преди две години беше избран за първи път в Сената.

Бившият президент потвърди избора си в публикация на своята платформа Truth Social, като заяви, че е избрал Ванс "след дълго обмисляне като се имат предвид огромните таланти на много други хора".

Ванс, който някога описа Тръмп като "идиот" и заяви, че е "човек, който никога не е бил негов почитател", е сред най-пламенните поддръжници на бившия президент през последните години.

След стрелбата в събота Ванс заяви в X , че "основната предпоставка на кампанията на Байдън е, че Доналд Тръмп е авторитарен фашист, който трябва да бъде спрян на всяка цена", и добави: "Тази реторика доведе директно до опита за убийство".

В последното си интервю за Fox News Ванс се оттегля от предишните си коментари, в които критикува Тръмп, като казва, че е направил "грешка".

"През 2016 г. със сигурност бях скептичен към Доналд Тръмп. Но той беше велик президент и промени мнението ми. Мисля, че той промени мнението на много американци."

Ванс за пръв път придоби известност през 2016 г. с публикуването на "Hillbilly Elegy" - мемоарите му за израстването в бяла, работническа Америка, заобиколена от злоупотреба с наркотици. Ветеранът от Корпуса на морската пехота на САЩ и възпитаник на Юридическия факултет на Йейл работи в областта на рисковия капитал, преди да се насочи към политиката.

Скоро след изявлението на Тръмп Байдън отправи призив за дарения за кампанията си, публикувайки в X: "Ето какво става с Джей Ди Ванс. Той говори много за работещите хора. Но сега той и Тръмп искат да повишат данъците на семействата от средната класа, докато прокарват още облекчения за богатите".

По-късно Байдън заяви, че Ванс е "клонинг на Тръмп" и че не вижда "никаква разлика" между бившия президент и неговия кандидат за вице.

Според информация на FT настоящият вицепрезидент Камала Харис е оставила на Ванс съобщение, в което го поздравява за избора му и го насърчава да участва в дебат, предложен от CBS News, който трябва да се проведе на 13 август.

Тръмп заяви, че опитът на Ванс ще му помогне да се хареса на избирателите в индустриалния Среден Запад. Неговият кандидат за вицепрезидент ще бъде "силно фокусиран върху хората, за които той се бореше толкова блестящо, американските работници и фермери в Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин, Охайо, Минесота и отвъд", пише той в социалната си мрежа.

Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин се смятат за критично важни щати, в които Тръмп трябва да спечели, ако иска да си осигури още четири години като президент.

В рамките на няколко минути след публикацията на Тръмп неговата кампания сподели 60-секундна реклама с участието на сенатора от Охайо и брандинг "Тръмп-Ванс 2024".

Популистката политика на Ванс му спечели похвали от републиканската база и от Тръмп. Но тя също така разбуни перата на по-традиционните членове на партията, които се възмущават от изолационистките му външнополитически възгледи - сенаторът отдавна се противопоставя на помощите за Украйна. В допълнение към това настояването му за по-висока минимална работна заплата, търговски протекционизъм и агресивно антитръстово правоприлагане също тревожи някои партийни членове.

Ако републиканците спечелят Ванс ще бъде третият най-млад вицепрезидент в историята на САЩ, с няколко месеца по-възрастен от Ричард Никсън, когато става вице на Дуайт Айзенхауер.

Тръмп изостри отношенията с бившия си вицепрезидент Майк Пенс след нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., при което тълпа от поддръжници на тогавашния президент заплаши Пенс заради решението му да признае победата на Байдън на президентските избори през 2020 г.