Основните борсови индекси на САЩ се повишиха заедно с доходността на държавните облигации след завръщането на т. нар. „търговията на Тръмп“, до която доведе опитът за убийство на бившия президент на САЩ и настоящ кандидат в изборната надпревара.

Инвеститорите имаха много информация за обработка в понеделник, включително вероятността за завръщането на Тръмп в Белия дом, печалбите за второто тримесечие на гигантите на Уолстрийт Goldman Sachs и BlackRock и публичните коментари на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Фондовите индекси намалиха част от печалбите си, след като Пауъл сигнализира, че предстоят намаления на лихвените проценти, но отказа да каже кога.

Dow Jones Industrial Average добави 0,5% и затвори на рекордните 40211,72. S&P 500 се повиши с 0,3%, а Nasdaq Composite - с 0,4%.

Залозите за победа на Тръмп на президентските избори през ноември се увеличават, според данни на PredictIt. Това отново поставя „търговията на Тръмп“ във фокуса на инвеститорите, които очакват, че втората негова администрация ще включва мита и намаляване на данъците, които биха могли отново да разпалят инфлацията.

Доходността на облигациите с по-дълъг падеж се повиши в отговор, като тази на 10-годишните държавни облигации се покачи до 4,231% от 4,187% в петък.

Междувременно акциите на Trump Media & Technology, компанията майка на Truth Social, затвориха с 31% нагоре, а биткойн се повиши до над $63 000. Тръмп трябва да говори на крипто конференция този месец.

Акциите на производителите на огнестрелни оръжия скочиха, като Smith & Wesson се повиши с 11%, а производителят на куршуми Ammo спечели 15%.

Акциите на Tesla добавиха 1,8%, като вече са нараснали с над 40% през последния месец. Мъск се присъедини към Тръмп, заявявайки подкрепата си за бившия президент след стрелбата по него през уикенда.

The Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на свои източници, че основателят на Tesla Илон Мъск планира да отделя по около 45 млн. долара месечно за нов политически комитет за действие, който подкрепя кандидатурата на Доналд Тръмп.

„Виждаме как играчите на пазара изразяват очакването си за президентство на Тръмп“, казва пред WSJ Крис Уестън, ръководител на изследванията в Pepperstone. „Степента на всяко потенциално въздействие зависи от това дали републиканците ще вземат Камарата.“

В потенциален сценарий, при който републиканците контролират президентството и Конгреса, Уестън вижда положителна среда за акциите заедно с по-висока доходност на дългосрочните облигации. Той също така вижда потенциал за увеличаване на разходите за отбрана и намаляване на данъците, които увеличават националния дефицит.

Анализаторите от UBS сега виждат 45% вероятност за републикански удар, предупреждавайки, че избягването на акциите на компании, свързани с дискреционни потребителски стоки, които могат да бъдат засегнати от митата, може да бъде добра защитна игра.

На този фон започва сезонът на печалбите за второто тримесечие, като банковия гигант Goldman Sachs отчете по-силна печалба в сравнение с година по-рано, воден от силните си резултати в бизнеса на Уолстрийт. Акциите му поскъпнаха с 2,6%.

Акциите на BlackRock отбелязаха лек спад, въпреки че отчете по-бърз растеж и рекордните 10,6 трилиона долара управлявани активи.

Тази седмица инвеститорите очакват отчетите на Morgan Stanley, Netflix и United Airlines, заедно с данните за продажбите на дребно в САЩ и новото жилищно строителство, както решението за лихвените проценти на Европейската централна банка.

На Стария континент борсовите индекси закриха търговската сесия в понеделник със сериозен спад на индексите, като общоевропейският Stoxx 600 регистрира понижение от около 1%. Най-губещи бяха компаниите, производители на стоки за дома, чиито акции паднаха с 2%, следвани от тези на комуналните компании, които загубиха 1,9%.

Акциите на Burberry се сринаха с 16%, след като разочароващите резултати за първото тримесечие доведоха до смяната на изпълнителния директор на компанията и орязване на изплащаните дивиденти.

Акциите на Swatch Group загубиха 9,8% под натиска на спад на печалбите и срив на продажбите в Китай.