Bitcoin поскъпна в понеделник сутринта след покушението срещу Доналд Тръмп, тъй като инвеститорите спекулират с шансовете на бившия президент на САЩ да спечели изборите през ноември.

Цената на водещата криптовалута се повиши с цели 9,2% до $62 865, след като въоръжен мъж простреля Тръмп в ухото по време на предизборен митинг.

Републиканецът е смятан за по-благосклонния към дигиталните активи кандидат, тъй като многократно е приемал ръководители на индустрията в имението си Мар-а-лаго, а кампанията му е първата в историята на САЩ, която приема дарения с криптовалути. Тръмп финансира кандидатурата си с Bitcoin, Ethereum, Solana, Dogecoin и Shuba Inu.

Бившият президент обеща да защити правото на хората да притежават криптовалути и беше обявен за основен говорител на конференцията Bitcoin 2024 по-късно този месец.

"Ще направя така, че бъдещето на Bitcoin да се създава в САЩ, а не да се изнася в чужбина", заяви Тръмп по време на събитие във Вашингтон миналия месец. "Ще подкрепям правото на самостоятелно задържане".

През последните месеци републиканецът взе активно участие в пазара, след като спечели милиони от поредица от криптобазирани NFT и го постави в рязко противоречие с антикрипто позицията на администрацията на Байдън, посочва Forbes.

Шансовете на Тръмп да спечели президентските избори през ноември скочиха с около 10 пункта до 70% в платформата Polymarket, която позволява на потребителите да залагат дигитални активи на резултатите от почти всичко, което можете да се сетите.