Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп откри начин да монетизира своя прословута снимка, като същевременно предоставя възможността да видите лицето му на живо.

Снимката от 24 август е заснета в затвор в района на Атланта, където Тръмп е задържан по обвинения в заговор за отмяна на загубата му в изборите през 2020 г. Той не се призна за виновен по наказателните обвинения.

Доналд Тръмп обяви, че парчета от костюма, който е носил за тази снимка, ще могат да се купят, като част от нова продажба на "цифрови карти за търговия" - NFT. Клиентите, които купят 47 от дигиталните карти по 99 долара за бройка, ще получат физическа карта, съдържаща едно от общо 2024 парчета от костюма.

NFT, съкращение от nonfungible tokens (незаменими токени), са уникални цифрови активи, чиято собственост е записана в дигитална счетоводна книга, наречена блокчейн.

Броят парчета и карти имат символична стойност, тъй като ако спечели предстоящите избори през 2024 г., той ще стане 47-мия президент на САЩ.

"Това беше страхотен костюм, повярвайте ми, наистина добър костюм. Целият е разрязан и вие ще получите парче от него", каза Тръмп във видеоклип, публикуван в социалната му мрежа Truth Social.

Пакетът на стойност 4653 долара включва и вечеря с бившия президент в неговия клуб и резиденция "Мар-а-Лаго" в Палм Бийч, Флорида.

В настоящата оферта се твърди, че картите "не са политически и нямат нищо общо с никоя политическа кампания".

Въпреки това, предлагайки на купувачите лична вечеря с Тръмп, сделката по същество осигурява достъп до бившия президент и настоящ главен претендент за президентския пост, пише CNBC.

Картите се произвеждат и продават от NFT INT LLC, която има лицензионно споразумение с Тръмп за използване на името и образа му.

Провал за социалната медия на Тръмп: Загубата досега е 73 млн. долара Преговорите за вливане на 300 млн. долара в брой в компанията на Тръмп продължават

Той отбеляза, че офертата за дигитални карти от 2022 г., когато за първи път предлага NFT колекция, е била разпродадена за няколко часа. По негови твърдения, приходите от продажбата са между 100 000 и 1 млн. долара.

Картите показват карикатурни версии на Тръмп в различни пози и облекла, наподобяващи супергерои. На една от картичките от новата партида той се хваща за сини мълнии пред Капитолия, докато покрай него прелитат изтребители. На друга е изобразен да седи на мястото на Ейбрахам Линкълн пред статуята Lincoln Memorial.

"Някои хора наричат тези картички поп арт или модерно изкуство", казва Тръмп във видеото. "Те ми слагат мускули там, където, повярвайте ми, ги нямам".