Стрелбата по Доналд Тръмп е тест за участниците на финансовите пазари, въпреки че непосредствено след опита за убийство на бившия президент на САЩ нямаше типично бягство към безопасни инвестиции като държавни облигации и злато, а фючърсите на американските борсови индекси се търгуваха стабилно до леко повишение в неделя вечерта, обобщава MarektWatch.

„Това е ужасяващо събитие, но от чисто пазарна гледна точка не смятаме, че то ще има драматично въздействие в краткосрочен план“, казва пред изданието Кийт Лърнър, главен инвестиционен директор и главен стратег в Truist.

Инвеститорите обаче се фокусират върху възприятията около това как стрелбата по време на предизборния митинг в Пенсилвания ще повлияе на надпреварата между Тръмп и президента Джо Байдън.

Пазарите за прогнози отбелязват ръст на залозите за победа на Тръмп, но като цяло картината е в съответствие с тази, последвала лошото представяне на Байдън в дебата на 27 юни.

Представянето на S&P 500 SPX от март корелира положително с перспективите за победа на Тръмп, отразено както в прогнозните пазари, така и в анкетите, отбелязват анализатори. Тази връзка изглежда се ръководи повече от желанието за ясен резултат, отколкото от политически нагласи. Преди март представянето на фондовия пазар корелира положително с вероятността за победа на Байдън, отбелязва MarketWatch.

Покачването на биткойн, който се търгува денонощно седем дни в седмицата, все пак се възприема от инвеститорите като знак, че пазарите вероятно ще вземат предвид по-силните перспективи за победа на Тръмп.

Тази връзка благоприятства акциите, биткойните и щатския долар в сравнение с облигациите и други убежища, коментира в X Боб Елиът, главен инвестиционен директор в Unlimited Funds.

Инвеститорите твърдят, че победата на Тръмп като цяло би била възходяща за фондовия пазар поради перспективите за подновен тласък към дерегулация и удължаване на намаляването на корпоративния данък. В същото време повишените перспективи за републиканска победа се изтъкват като катализатор за слабостта на дълговите пазари. Дебатът през юни доведе до скок на доходността на държавните облигации на САЩ, която се движи обратно на цената им.

Въпреки че не се очаква никой от кандидатите да предприеме стъпки за справяне с нарастващия дълг на САЩ, потенциалът за комбинация от данъчни облекчения, тарифи и други мерки във втората администрация на Тръмп сега е в центъра на вниманието на инвеститорите в облигации.

Инвеститорите също така поглеждат назад към пазарите след опита за убийство на президента Роналд Рейгън през март 1981 г., малко след като той започна първия си мандат.

Акциите падат след новината, като търговската сесия е прекъсната по-рано. Представянето на фондовите пазари през следващите три седмици е сравнително стабилно, доходността на държавните облигации първоначално скача, а щатският долар се засилва, коментира Андреас Стено от базираната в Копенхаген Steno Research, добавяйки, че би заложил на подобна тенденция и сега.

Други анализатори обаче очакват по-значимите краткосрочни пазарни двигатели да продължат да бъдат фактори като тенденцията в икономическия растеж, инфлацията и корпоративните печалби.

Акциите се повишиха през първата половина на 2024 г., както е обичайно в годините на президентските избори. S&P 500 е нараснал с близо 18% от началото на 2024 г. в рали, доминирано от технологичните компании с мегакапитализация. По-циклично ориентираният индекс Dow Jones Industrial Average изостава с ръст от 6,1% до момента.