Опитът за убийство на Доналд Тръмп в събота възмути, наелектризира и окуражи републиканците, които приветстваха високо вдигнатия му юмрук след изстрелите, докато напускаше мястото на инцидента с окървавена глава, воден от служителите на Сикрет Сървис.

Покушението отрезви още повече демократите, които вече бяха достатъчно изнервени от намалелите им перспективи тази есен.

В рамките на няколко минути след стрелбата с пушка по време на митинга в Бътлър, Пенсилвания, гневът на републиканците се трансформира във възхищение от инстинктивната реакция на лидера им, пише Politico.

Без да има конкретни данни за самоличността на ликвидирания от службите за сигурност стрелец, републиканците открито обвиниха политическите си опоненти за инцидента.

"Няма да толерираме тази атака отляво", заяви републиканецът Майк Кели, който присъстваше на митинга. Обвинението беше колкото сурово, толкова и забележително. То напомни за убийството на президента Джон Ф. Кенеди през 1963 г., което много демократи веднага приписаха на враждебните действия на десницата, с които тогавашният президент се сблъска в Далас.

В 24/7 онлайн и дълбоко поляризирания свят на 2024 г. обаче, твърденията дойдоха прекалено бързо, независимо от липсата на информация за мотивите на стрелеца.

Един от потенциалните кандидати на републиканците, сенатор Джей Ди Ванс, заяви:

"Основната опорка от кампанията на Байдън е, че президентът Доналд Тръмп е авторитарен фашист, който трябва да бъде спрян на всяка цена. Тази реторика доведе директно до опита за убийство на президента Тръмп".

Сенатор Майк Лий от щата Юта се присъедини към Робърт О'Брайън, бившия съветник на Тръмп по националната сигурност, за да призове Байдън да оттегли всички федерални обвинения срещу бившия президент.

Дори наследниците на Тръмп веднага реагираха на опита за убийство на баща си по-скоро с чувство на триумф, отколкото на шок.

"Той никога няма да спре да се бори за спасяването на Америка", написа Доналд Тръмп-младши в пост със снимка на баща си, вдигнал юмрук, с окървавено лице и заобиколен от Сикрет Сървис, на фона на американското знаме.

Други, включително действащи членове на Конгреса, побързаха да публикуват същите или подобни снимки, а след това се присъединиха към официалните лица от щаба на Тръмп, за да изразят недоволство от първоначалните съобщения в медиите, които, разбираемо, внимаваха как да опишат такова зашеметяващо събитие.

Част от тази виртуална храброст беше просто желание да се каже нещо онлайн, както е типично в отговор на всяка новина, без да се обмислят дълбоките последици, допълва Politico.

Getty Images

Скоростта и интензивността на реакцията обаче отразиха и кипящия гняв, който толкова верни на Тръмп избиратели изпитваха преди ухото му да бъде пробито от куршум в събота вечер.

Привържениците му смятат, че правителството го преследва по начин, подобаващ на опозиционен лидер в изгнание. Фактите – особено първоначалното нежелание на администрацията на Байдън да повдигне обвинения срещу предшественика му, не отразяват твърденията, но те проникнаха дълбоко в американската десница.

Може и да е било стряскащо в този момент, но има причина толкова много републиканци да се сетят бързо да публикуват снимките на окървавения Тръмп: Те ще се окажат генератор на политическа мощ, допълва Politico.

В предизборните кампании символиката често е по-важна от съдържанието. Снимките и видео кадрите на Тръмп, който събира тълпата, докато върви през нея със стичаща се по лицето му кръв, вероятно ще бъдат трайният образ на тези избори, а може би на цялата му политическа кариера.

Още преди катастрофалния дебат на президента Байдън миналия месец, Тръмп се кандидатираше с платформа на силата, представяйки се като политически мускулеста фигура срещу слаб и застаряващ действащ президент.

След покушението, за Тръмп е гарантирано посрещане като герой от тълшата, подобаващо на лидер, който се е сблъскал със смъртта.

"Вдигнатият юмрук ще се превърне в емблематичен символ на кампанията", прогнозира дългогодишният стратег Майк Мърфи.

Републиканецът вероятно ще се радва на обединяващ ефект в непосредствените проучвания и още повече независими избиратели ще се насочат към него.

"Ще влезе в действие старомодното американско състрадание към Тръмп", прогнозира Мърфи, който е противник на кампанията на бившия президент.

Това, което е по-малко ясно, е дали стрелбата ще ускори призивите на демократите Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом. Повечето демократи реагираха на стрелбата, като осъдиха политическото насилие, но малцина пожелаха да обсъдят как то може да отзвучи в кампанията.

Въпреки това в частен разговор много ветерани от политическите среди на демократите се подготвят за това, че Тръмп ще се радва на по-голям отскок, отколкото би могъл да се надява в такива разединени времена.

И не е трудно да се усети усещането за обреченост, че една и без това сложна кампания може да се окаже загубена кауза. Един от дългогодишните политически стратези се позова на паметната реплика на Бил Клинтън, че "силните и грешните" винаги надделяват над "слабите и правилните".

Това, което най-много притеснява демократите, е дали Байдън ще успее да се изправи на крака, дали ще изглежда по-скоро като силния Линдън Джонсън, който се обръща към съвместното заседание на Конгреса след убийството на Кенеди, или като тромавия председател на Камарата на представителите Джон Маккормак, седнал на трибуната.

Часове преди стрелбата настоящият президент критикува сериозно представител на Демократическата партия по време на конферентен разговор относно мерките за стабилизиране на кандидатурата му. Обаждането обаче е изнервило дори някои от най-преданите съюзници на Байдън, които според Poltiico са се оплакали колко несигурен и отбраняващ се е бил президентът, когато републиканецът Джейсън Кроу е поставил под въпрос способността му дали може да остане главнокомандващ.

След това президентът си е тръгнал с кортежа си за съботната вечерна меса, докато в близост до къщата му на плажа в Делауеър валял летен дъжд.

Епизодът изглежда кинематографичен, като ярка сцена в необикновен момент на политическа криза: президент, който се е вкопчил за поста си, докато собствената му партия организира на практика парламентарен преврат в средата на кампанията, пише Politico.

А след това по телевизията започва извънредно излъчване на живо от Западна Пенсилвания, където звучат изстрели.

"Истинският въпрос тази вечер е какви са последиците за нашата страна, ще се отдръпнем ли или ще задълбочим разделението и насилието?", коментира Дейвид Акселрод, стратегът на демократите.

Той не е единственият човек, който се страхува от този въпрос.

"Само още част от инча и щеше да е мъртъв", казва Карл Роув. "Да оцелееш в този момент и да реагираш по начина, по който го направи, това е емблематично. Но това, което ме притеснява, е: дали навлизаме в период като този от 1963 до 1981 г.?"

От убийството на Кенеди до покушението срещу Роналд Рейгън два месеца след началото на президентството му имаше поредица от политически убийства и два опита за стрелба срещу тогавашния президент Джералд Форд.

Републиканецът Гай Рeйстънхалър също представлява Западна Пенсилвания.

Той не е бил на митинга на Тръмп, но е ентусиазиран поддръжник на бившия президент. Въпреки това, в събота вечер звучи просто като обикновен притеснен американец.

"Голямото ми безпокойство е, че това не е еднократен случай и ще станем свидетели на повече политическо насилие", допълва пред Politico Рeйстънхалър.