Президентът на САЩ Джо Байдън се представи колебливо и сдържано, докато съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп го засипа с поредица от често неверни нападки. Това е изводът на Reuters от дебата между двамата най-възрастни кандидати за президент в историята на САЩ в четвъртък, когато те си размениха и немалко лични обиди преди изборите през ноември.

Двамата кандидати спориха по редица въпроси - от абортите, имиграцията и войните в Украйна и Газа до справянето с икономиката и дори игрите си на голф, като всеки от тях се опита да дръпне в надпреварата, която според проучванията на общественото мнение от месеци насам е изключително изравнена. Въпреки че двама служители на Белия дом обявиха, че Байдън е настинал, слабото представяне на настоящия президент разтревожи съпартийците му демократи и вероятно ще задълбочи опасенията на избирателите, че 81-годишният президент е твърде стар, за да изкара още един четиригодишен мандат.

Един от водещите донори на Байдън, пожелал анонимност, коментира пред информационната агенция, че представянето на президента е било "дисквалифициращо", заявявайки, че очаква нова серия от призиви към него да се оттегли преди националния конгрес на партията през август.

Вицепрезидентът Камала Харис, която се появи в ефира на CNN след дебата, на свой ред, определи представянето на Байдън като "бавен старт", но добави, че избирателите трябва да преценят него и Тръмп въз основа на годините им на поста.

"Няма да прекарам цяла нощ с вас, говорейки за последните 90 минути, когато виждам представянето на президента през последните три години и половина", посочи тя пред водещия от CNN Андерсън Купър.

По време на първия половин час от дебата Байдън на няколко пъти се препъна в думите си, но все пак намери почва под краката си в средата на сблъсъка, когато нападна Тръмп заради присъдата му за прикриване на плащания за мълчание на порнозвездата Сторми Даниълс, наричайки го "престъпник". В отговор Тръмп повдигна въпроса за неотдавнашната присъда на сина на Байдън, Хънтър, за това, че е излъгал за употребата на наркотици, за да си купи оръжие. Минути по-късно Байдън отбеляза, че почти всички бивши членове на кабинета на Тръмп, включително бившият вицепрезидент Майк Пенс, не са подкрепили кампанията му.

"Те го познават добре, служили са с него", каза той. "Защо не го подкрепят?"

Междувременно Тръмп отприщи лавина от критики, много от които бяха добре познати лъжи, които той отдавна повтаря, включително твърденията, че мигрантите са извършили вълна от престъпления, че демократите подкрепят детеубийството и че той всъщност е спечелил изборите през 2020 г.

И Байдън, и 78-годишният Тръмп бяха подложени на натиск да покажат годността си за поста. Байдън е преследван от въпроси за възрастта и остротата на ума му, докато реторика и лавината от юридически проблеми остават уязвимости за Тръмп.

"Очевидно най-големият фактор е, че Байдън изглеждаше стар и по-малко последователен, отколкото когато се кандидатира последния път", казва Мат Гросман, професор по политически науки в Michigan State University. "Не мисля, че Тръмп наистина е направил нещо, за да спечели хора извън досегашните си поддръжници, но мисля, че това е засенчено от впечатленията на хората от Байдън за най-голямата му уязвимост."

Запитан за нападението на Капитолия в САЩ на 6 януари 2021 г., извършено от тълпа поддръжници на Тръмп, бившият президент отказа да поеме каквато и да е отговорност и заяви, че много от арестуваните са невинни.

"Този човек няма никакво чувство за американска демокрация", обяви Байдън в отговор.

Той също така обвини Тръмп, че е дал възможност за премахване на правото на аборт в цялата страна, като е назначил консерватори във Върховния съд на САЩ - въпрос, който тормози републиканците от 2022 г. насам. Но Тръмп контрира, че Байдън няма да подкрепи никакви ограничения по тази тема и заяви, че връщането на въпроса към щатските власти е правилният начин на действие.

Бившият президент, от своя страна, посочи, че Байдън не е успял да защити южната граница на САЩ, което е довело до появата на десетки престъпници.

"Наричам го мигрантска престъпност на Байдън", акцентира той, а настоящият президент отговори: "За пореден път той преувеличава, лъже".

Проучванията показват, че имигрантите не извършват престъпления в по-голяма степен от родените в САЩ.

Лични нападки

Телевизионният 90-минутен сблъсък по CNN се състоя далеч по-рано от всеки друг съвременен президентски дебат - повече от четири месеца преди изборния ден на 5 ноември. Двамата кандидати се явиха без публика на живо, а микрофоните им се изключваха автоматично, когато не беше техен ред да говорят - и двете нетипични правила бяха наложени, за да се избегне хаосът, който провали първия им дебат през 2020 г., когато Тръмп прекъсна Байдън многократно. Двамата мъже, които не крият взаимната си неприязън, не си стиснаха ръцете и не се поздравиха преди и след дебата.

Но имаше и много други моменти, в които пролича, че различията им не са само на политическа основа. Всеки от тях нарече другия най-лошия президент в историята - Байдън определи Тръмп като "губещ" и "хленчещ", а Тръмп определи мандата му като "катастрофа".

В един момент съперниците дори се скараха за игрите си на голф, като Тръмп се похвали, че удря топката по-далеч от Байдън, а Байдън му отвърна, че той трудно ще носи дори собствената си чанта.

Иначе първият въпрос беше посветен на икономиката, тъй като според социологическите проучвания американците са недоволни от работата на Байдън въпреки ръста на заплатите и ниската безработица. Той призна, че инфлацията е довела до значително повишаване на цените в сравнение с началото на мандата му, но заяви, че заслужава признание за това, че е "върнал нещата отново на мястото им" след пандемията.

Тръмп пък беше категоричен в типичния си стил, че е ръководил "най-великата икономика в историята на нашата страна" преди пандемията, добавяйки, че е предприел действия, за да предотврати по-нататъшното задълбочаване на свободното икономическо падане.

Дебатът се проведе в момент на дълбока поляризация и дълбоко вкоренена тревога сред избирателите за състоянието на американската политика. Две трети от гласоподавателите заявиха в анкета на Reuters/IPSOS през май, че се опасяват, че след изборите може да последва насилие - почти четири години след като тълпа от поддръжници на Тръмп щурмува Капитолийския хълм.

Тръмп излезе на сцената като осъден престъпник, срещу когото все още се водят три наказателни дела, включително за усилията му да осуети изборите през 2020 г. Бившият президент, който упорито твърди, че поражението му е в резултат на измама, посочи, че ще накаже политическите си врагове, ако се върне на власт, но ще трябва да убеди колебаещите се избиратели, че не представлява смъртна заплаха за демокрацията, както твърди Байдън.

Предизвикателството пред Байдън беше да направи силно представяне след месеци на твърдения на републиканците, че способностите му са се притъпили с възрастта.

Въпреки че националните проучвания показват равностойна надпревара, Байдън изостава от Тръмп в повечето щати, които традиционно решават президентските избори. Само този месец той изгуби финансовата си преднина пред Тръмп, чието набиране на средства рязко нарасна, след като беше осъден по наказателноправен ред за опит да прикрие плащанията на пари за мълчание на порнозвездата Сторми Даниълс.

Нито Байдън, нито Тръмп са популярни и много американци остават дълбоко раздвоени относно избора си. Около една пета от гласоподавателите казват, че не са избрали кандидат, клонят към кандидат на трета страна или може би ще пропуснат изборите, показва последното проучване на Reuters/IPSOS.

Вторият и последен дебат в тазгодишната кампания е насрочен за септември.

POLITICO: Демократите изпаднаха в ужас от представянето на Байдън

В свой анализ на дебата POLITICO акцентира, че всичко, което Джо Байдън е трябвало да направи, е да повтори речта си за състоянието на съюза. Но той категорично се е провалил в тази си задача.

Тревожните камбани за демократите започнаха да бият в момента, в който Байдън започна да говори с прекъсващ и дрезгав глас. Минути след началото на дебата той се затрудни да организира ефективна защита на икономическата си програма и се издъни при описанието на ключови здравни инициативи, които превърна в централна тема на предизборната си кампания.

Според анализаторите настоящият президент сам се е вкарал в ъгъла по отношение на Афганистан, споменавайки без да иска проваленото изтегляне на американските войски от неговата администрация. Той многократно обърка "милиард" и "милион" и в дълги части от 90-минутния дебат се опитваше да се защитава, вместо да напада.

В коментари за POLITICO много демократите изразяват объркване и загриженост след първите минути на сблъсъка. Бивш сътрудник на Белия дом и кампанията на Байдън, пожелал анонимност, нарича представянето на президента "ужасно" и добавя, че е трябвало да се пита отново и отново: "Какво каза току-що? Това е лудост."

Байдън все пак влезе в ритъм по време на дебата, но анализаторите са категорични, че първите впечатления са от огромно значение - особено за гласоподавателите, които тепърва се настройват за изборите и за които е по-вероятно да гледат първия дебат, отколкото втория. Затова вместо да зададе тона на следващата фаза на президентската кампания, колебливото представяне на настоящият президент разпали отново опасенията сред демократите, че осемдесетгодишният мъж, чиято острота на ума и физическа форма са основните опасения на избирателите относно връщането му в Белия дом, може би дори няма да е в състояние да води партията до ноември.

Някои демократи вече открито заявяват, че Байдън трябва да прекрати кампанията си. Един от големите дарители на партията и поддръжник на настоящия президент, например, е категоричен: "Байдън трябва да се откаже. Няма съмнение за това."