Тази седмица Доналд Тръмп, републиканският претендент в президентската надпревара в САЩ, има преднина с 2 процентни пункта пред настоящия президент Джо Байдън в надпреварата за спечелване на изборите през ноември, сочи проучване на Reuters/Ipsos. То идва в момент, в който гласоподавателите зад океана оценяват неотдавнашните присъди на Тръмп и на сина на Байдън.

Около 41% от регистрираните гласоподаватели в двудневното проучване, приключило във вторник, заявяват, че биха гласували за Тръмп, ако изборите се провеждаха днес, докато 39% застават зад демократа Байдън. Около 20% от респондентите заявяват, че не са избрали кандидат все още, че се ориентират към трети лица или че може изобщо да не гласуват на изборите на 5 ноември. Преднината на Тръмп е в рамките на възможната грешка от приблизително 3 процентни пункта, за която предупреждават авторите на изследването.

Предишно проучване на Reuters/Ipsos, проведено в периода 31 май - 1 юни, показа, че Байдън води с 2 процентни пункта пред Тръмп - 41% срещу 39%.

Сегашните резултати посочват, че 10% от анкетираните биха избрали Робърт Кенеди-младши, активист срещу ваксините, който се кандидатира като независим, ако той беше на една бюлетина с Тръмп и Байдън. Делът на Кенеди не се е променил в сравнение с предишното издание на анализа.

Въпреки че анкетите в цялата страна дават важни сигнали за подкрепата на американците за двамата водещи кандидати, само няколко конкурентни щата обикновено накланят баланса в избирателната колегия на САЩ, която в крайна сметка решава кой да спечели президентските избори.

Пасивите на Байдън включват опасения относно възрастта му - 81 години, както и силни критики от страна на част от неговата Демократическа партия заради подкрепата му за войната на Израел срещу бойците от Хамас. През последните месеци в американските университети се разразиха протести, които подхранват опасенията на демократите, че някои млади избиратели могат да се обърнат срещу настоящия президент. Едновременно с това, тази седмица той стана първият действащ президент на САЩ, чието дете е било осъдено за престъпление, въпреки че проучването показва, че малко избиратели са променили мнението си заради присъдата.

Миналия месец Тръмп пък стана първият президент на САЩ, който някога е бил осъждан за престъпление, независимо дали по време на мандата си или след като е напуснал Белия дом. Той е изправен пред потенциално лишаване от свобода, след като журито го призна за виновен по 34 обвинения.

Ако трябва да се направи паралел между двете правни събития, 80% от регистрираните гласоподаватели са заявили, че присъдата на сина на Байдън, Хънтър Байдън, едва ли ще повлияе на вота им, в сравнение с 61%, които казват, че присъдата на Тръмп не влияе на начина, по който ще гласуват.

77-годишният Тръмп е изправен и пред три други наказателни преследвания, които включват обвинения, че се е опитал да отмени поражението си на изборите през 2020 г. и че е боравил неправилно с поверителни документи след напускането на президентския пост през 2021 г. Той не се признава за виновен по нито едно обвинение.