Да бъде обвиняем в наказателен съд в Манхатън може да е лоша новина за Доналд Тръмп от правна гледна точка. Но това е добре за касите на кампанията му.

През миналия месец той изпреварва президента на САЩ Джо Байдън за първи път през 2024 г., което е потенциален знак, че съдебният процес на Тръмп в Ню Йорк може да даде тласък на кампанията му за набиране на средства.

Администрацията на Байдън обяви във вторник в съобщение за пресата, цитирано от CNBC, че обединената кампания, съвместните комитети за набиране на средства и Националният комитет на Демократическата партия са събрали 51 млн. долара през април. От своя страна бившият президент Тръмп и Националният комитет на Републиканската партия (RNC) наскоро обявиха, че са привлекли 76 млн. долара през миналия месец.

Точните цифри няма да могат да бъдат проверени до юли, когато съвместните комитети за набиране на средства на Байдън и Тръмп ще подадат тримесечните си финансови отчети във Федералната избирателна комисия.

Като се изключат всички пари от организациите на републиканците, предизборният комитет на Тръмп съобщи, че е събрал 9,4 млн. долара през април. Самостоятелната кампания на Байдън е набавила 24,2 млн. долара за същия период, според новите документи на Федералната избирателна комисия, публикувани късно в понеделник вечер.

Все пак преднината на Тръмп подсказва, че ходът му да се опита да събере пари от делото си в Ню Йорк може да се отплати. Първият ден му в съда по делото за пари срещу мълчание беше на 15 април. Кампанията на бившия президент набира средства по време на съдебния процес, получавайки часове безплатно екранно време, тъй като новинарските канали прекъсват емисиите си за интервюта на живо с репортери пред сградата на съда в Манхатън.

"Това, което бях принуден да изтърпя, би накарало всеки патриотичен американец да се поболее", се оплаква Тръмп в имейл, цитиран от The Wall Street Journal, който е сред множеството призиви за набиране на средства, които подпомогнаха кампанията му. "Затова смирено ви моля да ме подкрепите днес."

Въпреки правните пречки, все повече богати дарители, които подкрепиха предишните две кандидатури на Тръмп за Белия дом, напоследък се завръщат в неговия ъгъл, отбелязва CNBC.

От 19 април насам екипът на Тръмп е похарчил над 300 000 долара за реклами във Facebook, като много от клиповете са посветени на съдебния процес и набирането на средства за кампанията му за преизбиране, съобщава CNBC.

Подадените документи също така подчертават разликите между начина, по който двете кампании са окомплектовани и управлявани.

Комитета за преизбиране на Байдън е отчел разходи за заплати в размер на около 3 млн. долара през април, като в нея работят над 250 служители, според анализ на Politico.

В същото време кампанията на Тръмп е похарчила само 550 000 долара за заплати през април и е платила на около 65 служители. Байдън вече е изградил мрежи от местни предизборни офиси в големите щати, в които се водят битки, докато Тръмп поддържа много слабо присъствие в повечето от тях.

Байдън разполага с повече средства за харчене от републиканския си претендент, като в края на април отчита повече от 192 млн. долара в наличност. Кампанията на Тръмп не е предоставила общата сума на наличните парични средства за всички свои комитети през април, но тя разполага с поне 96,8 млн. долара, според данните от подадените документи във Федералната избирателна комисия, цитирани от CNBC.

Все пак не е ясно колко голямо значение има наличието на щабове на място в съвременните президентски избори, в които избирателите виждат кандидатите навсякъде в социалните медии и националните кабелни новини.

Например по време на успешната президентска кампания на Тръмп през 2016 г. експерти от двете страни на политическия спектър прогнозираха, че отказът му да инвестира в големи мрежи от платени служители в цялата страна ще обрече кандидатурата му за Белия дом.

Набирането на средства за кампанията не гарантира победа в деня на изборите. Тръмп продължава да води пред Байдън в повечето анкети в районите на битките, а настоящият президент е изправен пред недоволството на прогресивните активисти от начина, по който администрацията му се справя с войната в Газа. Евентуална осъдителна присъда в процеса срещу Тръмп обаче може да отблъсне някои от неговите поддръжници.

И двамата кандидати напоследък увеличават броя на събитията за набиране на средства. Тръмп е събрал 50 млн. долара от събитие през април в дома на милиардера Джон Полсън в Палм Бийч, Флорида.

Байдън от своя страна е набрал над 25 млн. долара на благотворителна вечер в Radio City Music Hall в Ню Йорк в края на март, където към него се присъединиха бившите президенти Барак Обама и Бил Клинтън.