В четвъртък Камарата на представителите на САЩ, ръководена от републиканците, гласува законопроект, който задължава президента Джо Байдън да забърза доставката на отбранителни оръжия за Израел. По този начин републиканците засилват натиска върху него заради начина, по който се справя с войната между Израел и Хамас в Газа.

Законопроектът ще попречи на Байдън да задържа, спира или отменя одобрени от Конгреса трансфери на оръжия от Съединените щати към еврейската държава и ще изисква всички задържани досега трансфери да бъдат доставени в срок от 15 дни след приемането на законопроекта.

Малко вероятно е обаче той да бъде разгледан в ръководения от демократите Сенат, а Белият дом заяви, че ако Конгресът го приеме, Байдън ще наложи вето. Гласуването в Камарата на представителите премина с 224 на 187 гласа. Трима републиканци гласуваха против мярката, а 16 демократи - за нея.

Законодателството би прекратило финансирането на няколко ключови структури на изпълнителната власт, включително Държавния департамент, Министерството на отбраната и Съвета за национална сигурност, докато всички задържани оръжия не бъдат изпратени на Израел.

Гласуването идва в момент, когато Байдън се сблъска с отпор от страна на законодателите и от двете партии, след като миналата седмица по време на интервю за CNN заяви, че ще спре някои доставки на американски оръжия за Израел, ако министър-председателят Бенямин Нетаняху нареди мащабна инвазия в град Рафа, където убежище от бойните действия са намерили над един милион цивилни. В интервюто Байдън заяви, че макар САЩ да продължат да предоставят отбранителни оръжия на Израел, включително за неговата система за противовъздушна отбрана „Железен купол“, други доставки ще бъдат прекратени, ако започне голяма сухопътна инвазия в палестинския град.

Според два източника от Конгреса във вторник администрацията на Байдън е започнала ранните етапи на процеса за придвижване напред на нова оръжейна сделка за Израел на стойност 1 млрд. долара. Преди това обаче администрацията спря доставката на 900-килограмови и 220-килограмови бомби за Израел, позовавайки се на несъгласие оръжията да бъдат използвани в гъсто населените райони на Рафа.

Лидерите на Демократическата партия в Камарата на представителите гласуваха против законопроекта на републиканците, заявявайки, че той „ще представлява безпрецедентно ограничаване на изпълнителната власт и административната дискреция на президента Байдън за осъществяване на външната политика на САЩ“.

Съобщението на президента, че е готов да обвърже американската военна помощ с действията на Израел, беше повратна точка в седеммесечния конфликт между Израел и Хамас. Байдън беше подложен на изключителен натиск, включително от някои членове на собствената си партия, да ограничи доставките на оръжие в условията на хуманитарна криза в Газа. Според администрацията на Байдън Израел е събрал достатъчно войски в покрайнините на Рафа, за да пристъпи към пълномащабно нахлуване, но високопоставени американски служители не са сигурни дали е взето окончателно решение за извършване на такава стъпка в пряко противоречие с Байдън, посочват двама високопоставени служители пред CNN.

Законодателството на Камарата на представителите включва и текст, който осъжда „решението на администрацията на Байдън да спре определени трансфери на оръжие за Израел“ и призовава „всички одобрени преди това доставки за Израел да продължат бързо“.

„Политиката и подкрепата на администрацията на Байдън за Израел са железни и ясни от първия ден - Израел има право да се защитава пред лицето на екзистенциалната заплаха, която представлява Хамас”, категоричен е демократът Адам Смит, водещ член на Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите, като добавя, че законопроектът „е тъп инструмент, който ще има значително въздействие върху националната сигурност“.

„Като забранява на президента да взема външнополитически решения относно паузи в трансфера на оръжия, в този случай за Израел, той ще създаде прецедент, премахвайки възможността за проверки, надзор и отчетност на продажбите на оръжия. Това би било равносилно на издаване на празен чек за безусловни доставки - нещо, което не можем да направим, независимо колко близък съюзник или приятел е получателят им“, категоричен е Смит.