Президентът на САЩ Джо Байдън за първи път публично предупреди, че ще откаже оръжия на Израел, ако силите му нахлуят в Рафа в южната част на Газа, докато преговорите в Кайро по плана за прекратяване на огъня в анклава се очаква да продължат в четвъртък.

„Дадох ясно да се разбере, че ако те влязат в Рафа, няма да доставяме оръжия“, заяви в сряда в интервю за CNN Байдън, чиято администрация многократно е искала от Израел плана му да включва мерки за защита на цивилното население в Рафа.

Байдън призна също така, че американските бомби, предоставени на Израел, са убили цивилни в Газа по време на седеммесечната офанзива, целяща унищожаването на „Хамас“.

Коментарите на американския президент, които са най-острите му до момента, засилват натиска върху Израел да се въздържа от пълномащабно нападение срещу Рафа, където повече от един милион палестинци са потърсили убежище, след като са избягали от боевете в северната част на анклава.

Израел не коментира веднага предупреждението на Байдън, но израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че операцията в Рафа ще продължи. Израел твърди, че трябва да удари града, за да унищожи хилядите бойци на „Хамас“, които според него се намират там.

Междувременно Тел Авив продължи да нанася танкови и въздушни удари по южната част на Газа, след като във вторник навлезе през граничния пункт с Египет, прекъсвайки жизненоважен маршрут за доставки на помощи.

Байдън е подложен на натиск от страна на колегите си демократи и нарастващите протести в студентските градчета в страната му да възпре Израел от нахлуването в палестинския град. Подкрепата му за Израел се превърна в политически проблем, тъй като настоящият президент се бори за преизбиране.

Съединените щати са най-големият доставчик на оръжия за Израел и ускориха доставките след атаките на „Хамас“ на 7 октомври, които предизвикаха израелската офанзива в Газа. Байдън все пак посочи, че доставките на американски оръжия за отбраната на Израел, като например за противоракетната система „Железен купол“, ще продължат.

В сряда американски официални лица потвърдиха, че Вашингтон е спрял доставката на пратка бомби за Израел заради риска за цивилното население в Газа. Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан нарече това решение „много разочароващо“, но заяви, че не вярва САЩ да спрат доставките на оръжие за Израел.

Разговорите в Кайро

Палестинската войнствена групировка „Хамас“ заяви късно в сряда, че няма да направи повече отстъпки на Израел в преговорите за примирие. В Кайро от вторник насам се срещат делегации на Хамас, Израел, САЩ, Египет и Катар. Позовавайки се на източник от египетската държавна телевизия „Ал Кахер“, Reuters съобщи в четвъртък сутринта, че областите на несъгласие са решени и има признаци, че ще бъде постигнато споразумение. Но Иззат Ел-Решик, член на политическото бюро на „Хамас“ в Катар, обяви в изявление късно в сряда, че групировката няма да отиде по-далеч от предложението за прекратяване на огъня, което прие в понеделник. То включва и освобождаването на някои израелски заложници в Газа и на палестински жени и деца, задържани в Израел.

„Израел няма сериозни намерения за постигане на споразумение и използва преговорите като прикритие, за да нахлуе в Рафа и да окупира пропускателния пункт“, заяви Решик.

В понеделник Израел обяви, че одобреното от Хамас предложение за триетапно примирие е неприемливо, тъй като условията са били смекчени, а във вторник САЩ заявиха, че „Хамас“ е преразгледал предложението си за прекратяване на огъня и преразглеждането може да преодолее задънената улица в преговорите. Само няколко часа преди последното изявление на „Хамас“ Вашингтон продължаваше да твърди, че двете страни не са далеч една от друга.

„Вярваме, че има път към споразумение. Двете страни са достатъчно близко и трябва да направят всичко възможно, за да стигнат до сделка", заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Хуманитарна катастрофа

„Хамас“ заяви, че негови бойци в сряда са се сражавали с израелските сили в източната част на Рафах, а групи на „Ислямски джихад“ са атакували израелски войници и военни превозни средства с тежка артилерия близо до отдавна изоставеното летище на града. В същото време израелски танкови снаряди паднаха в центъра на Рафа, ранявайки най-малко 25 души в сряда. Жители на града съобщиха, че израелски въздушен удар е убил четирима души и е ранил 16 други в западната му част.

Израелските военни съобщиха, че войниците им са открили инфраструктура на „Хамас“ на няколко места в източната част на Рафа и че извършват целенасочени рейдове и въздушни удари в цялата Ивица Газа. ООН, жители на Газа и правозащитни групи обаче твърдят, че по-нататъшно израелско нахлуване в Рафа ще доведе до хуманитарна катастрофа.

Служител на ООН заяви, че заради военната операция в ивицата Газа не са постъпвали гориво и помощи, което е „катастрофално за хуманитарната помощ“ в Газа, където повече от половината население страда от катастрофален глад.

„Улиците на града ехтят от виковете на невинно загинали хора, разкъсани семейства и домове, превърнати в развалини“, заяви кметът на Рафах Ахмед Ал-Софи, призовавайки международната общност да се намеси.

САЩ изпратиха военен кораб в Тайванския проток

Докато се опитва да спре пълномащабното нахлуване на Израел в Рафа, се оказа, че Вашингтон е изпратил свой военен кораб в тесния Тайвански проток в сряда - по-малко от две седмици преди встъпването в длъжност на новия президент на Тайван. Това предизвика гневна реакция от страна на Пекин.

Китай претендира за суверенитет над демократично управлявания Тайван и твърди, че има юрисдикция над пролива. Тайван и Съединените щати оспорват това, като твърдят, че Тайванският проток е международен воден път.

Военни кораби на САЩ, а понякога и патрулни самолети на ВМС на САЩ, преминават през или над пролива около веднъж месечно. Но моментът на последната мисия е изключително деликатен, тъй като тя се провежда преди встъпването в длъжност на 20 май на новоизбрания президент на Тайван Лай Чинг-те - човек, който според Китай е опасен сепаратист.

Седми флот на ВМС на САЩ съобщи, че в сряда разрушителят с управляеми ракети USS Halsey от клас Arleigh Burke е извършил „рутинен транзит през Тайванския проток през води, в които се прилагат правилата за свободно корабоплаване, и прелитане в открито море в съответствие с международното право“.

Китайските военни определиха тези действия като „публична шумотевица“, добавяйки, че са изпратили военноморски и въздушни сили, за да наблюдават и предупреждават американския кораб по време на цялото му плаване и „да се справят с него в съответствие със закона и разпоредбите“.

„Войските в театъра на военните действия там са винаги в повишена готовност и решително ще защитават националния суверенитет и сигурност, както и регионалния мир и стабилност“, се казва в изявление на командването на Народноосвободителната армия.

Тайванското министерство на отбраната заяви, че американският кораб е плавал на юг през пролива и че тайванските сили са наблюдавали ситуацията, но не са забелязали нищо необичайно. Правителството на Тайван отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет, заявявайки, че само народът на острова може да реши своето бъдеще. Лай, който понастоящем е вицепрезидент, многократно е предлагал да разговаря с Китай, но е получавал отказ. Тайван е нащрек за евентуални китайски военни маневри около острова в периода преди и след встъпването в длъжност на новия президент, тъй като през последните четири години китайските военни масирано увеличиха дейностите си около острова. В четвъртък сутринта, в ежедневния си доклад за китайските военни дейности през предходните 24 часа, тайванското министерство на отбраната заяви, че е открило четири китайски самолета, които са пресекли средната линия и са прелетели близо до тайванските острови Пенху, където се намира голяма военновъздушна база.