Доналд Тръмп стана първият бивш президент, осъден за престъпление, като журито в Манхатън го призна за виновен във фалшифициране на документи с цел прикриване на подкуп срещу мълчание, платен на порнозвезда.

Историческата присъда може да застраши кандидатурата му за завръщане в Белия дом през 2024 г. Въпреки това Тръмп все още може да се кандидатира и броят на гласовете му в социологическите проучвания остана стабилен по време на продължилия повече от месец процес.

"Това е срамота, безобразие, напълно манипулиран процес, това е монтиран процес и хората, които ще гласуват на 5 ноември, видяха какво става. Аз съм невинен. Ще се борим докато победим, Вече я няма страната, в която живеехме. Това е работа на администрацията на Байдън. На този съдия изобщо не биваше да му се позволява да води това дело", каза Тръмп в първото си изявление пред медиите.

Председателстващият съдия, съдия Хуан Мърчън, сега е изправен пред безпрецедентната задача да осъди 77-годишния Тръмп. Бившият президент е извършител на престъпление за първи път и няма криминално досие. Тези обстоятелства биха могли да направят присъдата лишаване от свобода малко вероятна. Все пак съдията има и други наказания, от които може да избира - от глоба до пробация.

Тръмп със сигурност ще обжалва, което може да отнеме месеци или години. Процесът може да се усложни допълнително, ако републиканецът спечели втори президентски мандат. Срещу Тръмп има още три наказателни производства - две заради предполагаемите му усилия да осуети победата на президента Байдън на изборите през 2020 г. и едно, в което се твърди, че незаконно е задържал класифицирани документи, след като е напуснал Белия дом, - въпреки че нито едно от тях не може да стигне до съдебен процес преди изборния ден.

Случаят с парите за мълчание се смята от много наблюдатели за най-малко сериозния от четирите.

Окръжната прокуратура се пребори с многобройните опити на Тръмп да забави процеса или да дисквалифицира свидетелите, като в крайна сметка призова 20 свидетели. Сред тях бяха бившата помощничка Хоуп Хикс, издателя на таблоиди Дейвид Пекър и бившия довереник на Тръмп Майкъл Коен, който сега е негов заклет враг.

Окръжният прокурор твърди, че Тръмп е фалшифицирал десетки документи, за да прикрие възстановяването на разходите на бившия си фиксър Коен за купуването на мълчанието на актрисата от филми за възрастни Сторми Даниълс. Тя заявява, че с бившия президент са имали афера - твърдение, което той отрича.

Адвокатите на Тръмп се опитаха да подкопаят делото на правителството, като представиха Коен и Даниълс като лъжливи опортюнисти, които са изградили кариера с атаки срещу бившия президент, предава The Wall Street Journal. Защитата посочи турнето на Даниелс "Make America Horny Again", рекламирано със снимка на нея и Тръмп, и видеоклипове в TikTok, в които самият Коен казва, че иска бившият президент да бъде вкаран в затвора.

В хода на петседмичния процес съдебните заседатели изслушаха някогашни видни фигури от орбитата на Тръмп, които очертаха схемата "хвани и убий" за потулване на разказа за предполагаема извънбрачна афера със Сторми Даниълс, след като тя заплашила да сподели всичко.

Осъдителната присъда в Манхатън е победа за окръжния прокурор демократ Алвин Браг, който заведе делото миналата година, след като то беше изоставено от неговия предшественик и от обикновено агресивните федерални прокурори в Ню Йорк.

Коен, който е платил 130 000 долара на звездата от развлекателния бизнес в дните преди Тръмп да спечели за първи път Белия дом, заяви, че е заговорничил с тогавашния кандидат да прикрие с измама възстановяването на тази сума като правни разходи.

Прокурорите твърдяха, че това е равносилно на опит за "корумпиране" на изборите от страна на кандидат, който вече е бил компрометиран от излизането на видеото от Access Hollywood, в която се чува как се хвали, че хваща гениталиите на жени, и се е страхувал как ще реагират избирателите на разкритието за извънбрачна сексуална връзка с Даниелс.

Защитата на Тръмп заяви, че "няма доказателства", че клиентът им е знаел за предполагаемата схема. Адвокатите на 77-годишния мъж също така обсипаха с подигравки Коен, който беше единственият свидетел, свързал републиканеца със схемата за изплащане на дългове.

Адвокатът на Тръмп Тод Бланш каза пред съдебните заседатели по време на заключителните аргументи, че те не могат да осъдят клиента му единствено въз основа на показанията на Коен - осъден лъжесвидетел и измамник, който според него е "вдигнал дясната си ръка и... излъгал всеки от вас" и който е "човешкото въплъщение на разумното съмнение".

Доналд Тръмп влезе в историята като първия осъден човек, който е бил главнокомандващ на САЩ.