Доналд Тръмп обмисля да привлече милиардера Илон Мъск за политически съветник, ако републиканският кандидат за президент си върне Белия дом на изборите през ноември, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на хора, запознати с разговорите.

Двамата са обсъждали начини Мъск, който управлява платформата за социални медии X, както и компаниите SpaceX и Tesla, да има „официален принос и влияние“ върху икономическите политики и политиката за сигурност на границите, твърди изданието.

То също така посочва, че Мъск е информирал Тръмп за провежданата от него кампания за влияние, целяща да убеди влиятелни американски бизнес лидери да не подкрепят президента демократ Джо Байдън, който победи Тръмп на изборите през 2020 г. и се стреми към втори мандат. Тези разговори, в които е участвал и милиардерът инвеститор Нелсън Пелц, включвали и обсъждане на финансирането на „проект, основан на данни, за предотвратяване на изборни измами“.

Говорителят на кампанията на Тръмп Брайън Хюз коментира, че само кандидатът за президент на републиканците ще реши „каква роля играе даден човек в неговото президентство“.

През март, след среща с Тръмп във Флорида, Мъск - един от най-богатите хора в света - заяви, че няма да дарява пари нито на него, нито на Байдън. Вместо това той се стреми „да използва влиянието си, за да помогне за победата над Байдън, като мобилизира подкрепата на влиятелни съюзници“, пише още WSJ, цитирайки лице, запознато с плановете на бизнесмена.

През последните години Мъск прегърна официално Републиканската партия. Той заяви, без да има доказателства, че Байдън умишлено позволява на мигрантите да пресичат американско-мексиканската граница. Едновременно с това бизнесменът е одобрявал антисемитски коментари в X, въпреки че отрича да е антисемит. Макар че публично критикува политиките на Байдън по отношение на имиграцията, електрическите превозни средства и митата, Мъск се въздържа от официална подкрепа за който и да било от кандидатите за нов мандат в Белия дом, а Тръмп неведнъж е заявявал, че не знае дали има подкрепата на милиардера.

Според проучване на CivicScience, цитирано от Reuters, възгледите на Мъск са навредили на авторитета му сред някои потребители.

Тръмп, водещ потребител на Twitter, сега X, преди да му бъде забранено да използва социалната медия след щурма срещу Капитолия в САЩ на 6 януари 2021 г., стартира своя конкурентна платформа Truth Social, собственост на Trump Media and Technology Group Corp.