Инвеститорите в Tesla призовават акционерите да гласуват против изплащането на 56 млрд. долара на Илон Мъск.

Групата акционери включва и демократа Брад Ландър, отговарящ за публичните пенсионни фондове на Ню Йорк.

Той е написал писмо до колегите си инвеститори в Tesla, в което ги призовава да отхвърлят пакета от заплати на Мъск, както и преназначаването на двама членове на борда, отбелязва The Wall Street Journal.

"Дори когато резултатите се влошават, бордът все още не е гарантирал, че Tesla има изпълнителен директор на пълно работно време, адекватно фокусиран върху дългосрочния устойчив успех на нашата компания", пишат от групата.

"Tesla страда от съществен провал в управлението, който изисква нашето спешно внимание и действия", допълват инвеститорите.

Те се обявяват против повторното назначаване на Кимбъл Мъск, брат на Илон Мъск, и Джеймс Мърдок, негов личен приятел. Кимбъл Мъск е член на борда от 20 години.

Ландър твърди, че бордът е бил твърде близък до Мъск и че не са извършили надлежна проверка при оценката на пакета от възнаграждения.

В групата на акционерите, критикуващи заплатата на Мъск, влизат също Amalgamated Bank, SOC Investment Group, Nordea Asset Management, United Church Funds и датският пенсионен фонд AkademikerPension.

Акционерите ще гласуват за възнаграждението на Мъск и други въпроси, като преместването на компанията в Тексас, на годишното събрание на Tesla на 13 юни.

Пакетът за възнаграждение на изпълнителния директор получи зелена светлина от акционерите през 2018 г., но през януари беше отменен от съда в Делауеър, като бяха посочени проблеми с процеса на одобрение.

Съдията изрази загриженост, че той не е в интерес на акционерите, отбеляза Bloomberg. След това Tesla отново предложи пакета, за да убеди акционерите да го подкрепят. Компанията твърди, че Мъск е заслужил парите, като е постигнал целите, поставени през 2018 г., когато става въпрос например за цената на акциите на Tesla и други въпроси.

Но според други инвеститори пакетът от компенсации повдига въпроси относно независимостта на борда, както и ролята на Илон Мъск на върха на Tesla в условията на нарастваща конкуренция и намаляващо търсене на пазара на електрически автомобили.

Групата акционери, които критикуват пакета за възнаграждение, твърди, че бордът на Tesla е пълен със съюзници на Мъск и че не му е потърсил отговорност. Освен това смятат, че използването от на акции на Tesla за финансиране на други проекти създава инвеститорски риск. Купуването на Twitter от Мъск "е изиграло съществена роля за слабите резултати на Tesla", твърди групата.