Две седмици след като съдът в Делауеър постанови, че Tesla трябва да отмени заплатата на Илон Мъск в размер на 56 млрд. долара, компанията продължава да мълчи по въпроса какво ще означава решението за акционерите или какво следва за главния изпълнителен директор.

В становището си от 200 страници от 30 януари канцлерът Каталин Маккормик нарече плана за възнаграждението на милиардера най-големия в историята на публичните компании и заяви, че той е договорен от хора, "които са били подчинени на Мъск".

Предприемачът веднага се нахвърли върху съда, като написа в собствената си платформа X:

"Никога не регистрирайте компанията си в щата Делауеър" и заяви, че Tesla ще проведе гласуване на акционерите за преместване на мястото на регистрация в Тексас.

Tesla все още не е публикувала заявление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси, за да уведоми акционерите за решението, съобщава CNBC.

Решението на магистратите от Делауеър дойде скоро след като Мъск настоя за още по-голям контрол над Tesla.

В средата на януари той обяви, че иска приблизително 25% контрол с право на глас, преди да превърне компанията в лидер в областта на изкуствения интелект и роботиката.

Aкционерите на Tesla – ключ за разплитане на бъркотията с парите за МъскРешението срещу предишната сделка за възнаграждение обърква преговорите за следващия му пакет

Следващата стъпка в делото е "заповед за изпълнение", която ще бъде съгласувана между съда, екипа на Мъск и адвокатите, представляващи акционера Ричард Торнета, който беше ищец в съдебния иск от 2018 г., подаден от името на всички инвеститори в Tesla.

Докато акционерите очакват отговори, осемчленният борд на Tesla, който включва Мъск, брат му Кимбал, председателката Робин Денхолм и бившия технологичен шеф на Tesla Джей Би Страубел, запазwa мълчание, избягвайки всякакви публични коментари.

CNBC изпрати запитвания за допълнителна информация до отдела за връзки с инвеститорите на Tesla, Мъск и някои членове на борда. Всички те останаха без отговор.

Грег Варало, адвокат на Торнета и ръководител на офиса на Bernstein Litowitz Berger & Grossmann в Делауеър, заяви пред CNBC, че теоретично Мъск и неговият правен екип все още могат да постигнат споразумение в последния момент. Въпреки че юристът не е запознат с плановете на Мъск, той очаква милиардерът да обжалва решението пред Върховния съд на щата Делауеър.

Мъск плати лично спада на Tesla. От какво зависи да изпревари пак Арно?Личното богатство на Мъск сега зависи до голяма степен от един въпрос

Коби Кастиел, професор по право в университета в Тел Авив, също прогнозира, че Мъск ще обжалва решението. Макар че не е участвал в съдебния спор, той е съавтор на статия от 2023 г. в Правния преглед на Вашингтонския университет, озаглавена "Суперзвездните изпълнителни директори и корпоративното право", която е цитирана в решението на съдия Маккормик.

Като се има предвид високият залог, вероятно Tesla ще обжалва решението, допълва проф. Кастиел.

При липса на успешно обжалване, "всяко ново споразумение за възнаграждение ще трябва да бъде оценено" в светлината на решението на съдия Маккормик.

От началото на 2018 г. до края на 2022 г. акциите на Tesla са се покачили с почти 500%, след като Илон Мъск обеща да превърне компанията не само в доминиращ лидер на пазара на електромобили, но и в главен играч в производството на роботизирани таксита.

За този период S&P 500 нараства с 44%, а Nasdaq - с 52%, но това е и времето в плана за възнаграждение на главния изпълнителен директор. За тези 4 години Управителния съвет на директорите на Tesla е превел дузина траншове печалба от цените на акциите на Мъск.

Съдия отмени заплатата от 56 млрд. долара на Илон Мъск в Tesla Пакетът е около 6 пъти по-голям от общото заплащане на 200-те най-високоплатени ръководители през 2021

Ерик Тали, професор в Колумбийския университет по право, коментира пред CNBC, че ако решението остане в сила, Мъск ще загуби опциите си, но не и акциите, които е притежавал преди това. Този ход ще намали броя на акциите в обращение, което потенциално ще увеличи стойността на всяка акция, притежавана от инвеститорите.

След решението на съда в Делауеър акциите на Tesla леко се понижиха, а самият Мъск изрази категоричното си предпочитание да премести бизнеса си извън щата и насърчи и други да го направят.

Той вече премести седалището на регистрация на своята компания за мозъчно-компютърен интерфейс Neuralink от Делауеър в Невада, стана ясно от подадените миналата седмица документи.

През последните години предприемачът е отявлен привърженик на Тексас, като лично се премести там от Калифорния и построи огромни комплекси за SpaceX и Tesla в щата, в който не налага данъци върху доходите на физическите лица и има много по-ниска данъчна ставка за бизнеса.

Може ли Мъск да разруши Делауеър - правния хегемон за корпоративна Америка35 години по-късно, предприемачът съживява дебата за Делауеър и властта, която неговите съдилища имат над корпоративна Америка

Уолтър Айзъксън, който миналата година публикува 688-странична биография на Мъск, заяви, че ако решението за заплатата на Мъск не бъде отменено, "то ще навреди на Делауеър".

Професорът от Юридическия факултет на Тулейн Ан Липтън е на друго мнение. "Становището е много задълбочено и Върховният съд трябва да се съобрази с фактическите констатации на първоинстанционния съд", твърди тя.

Според проф. Кастиел има и по-голям проблем, свързан с корпоративното управление в случаите, когато "суперзвездата главен изпълнителен директор" ръководи шоуто.

WSJ: Наркокултурата на Мъск всява страх в борда на директоритеДиректорите на компаниите на Мъск изпитват

"Докато главният изпълнителен директор се възприема като звезда и компанията зависи от визията и ръководството му, дори номинално независимите директори ще изпитват затруднения да наблюдават поведението му", обяснява той.

Кастиел допълва, че решението на съда в Делауеър вероятно ще превърне Мъск и Tesla по-уязвими към други видове съдебни дела.

"Ищците може да имат по-голям шанс да развият своите искове, като използват заключенията на Торнета, за да твърдят, че по-голямата част от борда на Tesla не е независима от Мъск. За да избегне този риск, Tesla трябва значително да засили независимостта на борда и да номинира независими директори, които нямат силни връзки с Мъск", допълва професорът.