Доналд Тръмп внесе гаранция за обжалване в размер на 175 млн. долара по делото си за гражданска измама в Ню Йорк - сума, отразяваща голямата отстъпка, която апелативният съд му даде миналата седмица. Според прокуратурата Тръмп и компанията му действително дължат на САЩ близо половин милиард долара.

Бившият президент е получил гаранцията чрез застрахователната компания Knight Specialty Insurance Company, пише The Wall Street Journal. Сега той се е сдобил с облигации на стойност близо 267 млн. долара за обжалванията си по две граждански дела, включително от 92 млн. долара за решението по гражданско дело за клевета, заведено от писателката Е. Жан Карол.

Апелативният съд няма да се произнесе преди края на есента, което означава, че всички финансови санкции, с които се сблъсква Тръмп вероятно ще бъдат дължими след ноември.

През февруари нюйоркският съдия Артър Енгорон постанови Тръмп да плати присъда от 355 млн. долара плюс лихви, след като установи, че бившият президент е оценил фалшиво части от своята империя за недвижими имоти с цел финансова изгода, включително за получаване на нисколихвени кредити. Сега присъдата е в размер на 454 млн. долара, като лихвите продължават да се начисляват. Тръмп отрича да е надувал изкуствено богатството си и твърди, че делото на главния прокурор е политически мотивирано.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, която заведе делото срещу бившия президент, можеше да започне изпълнението на решението в четвъртък, ако той не беше внесъл гаранцията. Демократката Джеймс можеше да пристъпи към конфискация на активите и недвижимото му имущество, за да покрие сумата. Гаранцията покрива и съдебни решения срещу двамата му най-големи синове и Trump Organization.

Миналия месец апелативният съд на щата Ню Йорк намали гаранцията на Тръмп до 175 млн. долара, след като адвокатите му заявиха, че първоначалната сума е практически невъзможно да бъде получена без продажба на недвижимо имущество. Съдът също така спря нефинансовите санкции, които Енгорон беше наложил на Тръмп и двамата му най-големи синове като ограничения за получаване на заеми.

По това време Тръмп получи гаранция от близо 92 млн. долара, за да покрие съдебно решение за клевета. През януари федерално жури в Ню Йорк ѝ присъди 83,3 млн. долара заради клеветата, която републиканецът е нанесъл, когато е отхвърлил твърденията ѝ за сексуално посегателство.

Делото, свързано с пари за мълчание, платени на порнозвезда, ще се разглежда на 15 април в щатския съд в Манхатън. Тръмп не се признава за виновен по обвиненията, като упреква окръжния прокурор, демократ, че се е намесил в президентските избори.