Двама ключови съветници на Доналд Тръмп са му представили план за прекратяване на войната в Украйна - ако той спечели президентските избори - който предвижда да се каже на Киев, че ще получи повече американски оръжия само ако започне мирни преговори.

В същото време Съединените щати ще предупредят Москва, че всеки отказ от преговори ще доведе до увеличаване на американската подкрепа за Киев, разкрива в интервю пенсионираният генерал-лейтенант Кийт Келог, един от съветниците на републиканеца по националната сигурност.

Според плана, изготвен от Келог и Фред Флейц, които са били началници на щабове в Съвета за национална сигурност на Тръмп по време на неговото президентство 2017-2021 г., докато текат мирните преговори трябва да има прекратяване на огъня въз основа на настоящите бойни линии.

Те са представили стратегията си на Тръмп и бившият президент е реагирал положително, разкрива, от своя страна, Флейц, цитиран от Reuters.

"Не твърдя, че той е съгласен с всяка дума от нея, но бяхме доволни да получим обратната връзка, която получихме", казва той.

Но говорителят на Тръмп Стивън Чунг е категоричен, че официални трябва да се считат само изявления, направени от самия него или упълномощени членове на кампанията му.

Стратегията, очертана от Келог и Флейц, е най-подробният план досега, изготвен от сътрудници на Тръмп, който заяви, че би могъл бързо да уреди войната в Украйна, ако победи президента Джо Байдън на изборите на 5 ноември, въпреки че не е разкривал подробности.

Ако бъде реализирано, предложението би отбелязало голяма промяна в позицията на САЩ по отношение на войната и ще се сблъска с опозиция от страна на европейските съюзници и самата Републиканска партия. Кремъл заяви, че всеки мирен план, предложен от евентуална бъдеща администрация на Тръмп, ще трябва да отразява реалността на място, но че руският президент Владимир Путин остава отворен за преговори.

"Стойността на всеки план е в нюансите и в отчитането на реалното състояние на нещата на място", посочва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред информационната агенция. "Президентът Путин многократно е заявявал, че Русия е била и остава отворена за преговори, като се отчита реалното състояние на нещата на място. Ние оставаме отворени за преговори."

Замразяване на членството на Украйна в НАТО

Основните елементи на плана са очертани в публично достъпен изследователски документ, публикуван от America First Policy Institute - приятелски настроен към Тръмп мозъчен тръст, в който Келог и Флейц заемат ръководни постове. Там Келог заявява, че ако Тръмп спечели изборите, от решаващо значение ще бъде Русия и Украйна бързо да седнат на масата за преговори.

"Казваме на украинците: Трябва да седнете на масата и ако не го направите, подкрепата от страна на Съединените щати ще пресъхне. А на Путин казваме: Трябва да седнеш на масата, а ако не го направиш, тогава ще дадем на украинците всичко, от което се нуждаят, за да те убият на място".

Според изследователския документ Москва ще бъде подканена да преговаря и с обещанието членството на Украйна в НАТО да бъде отложено за по-дълъг период от време.

Флейц пък заявява, че Украйна не трябва официално да отстъпва територия на Русия съгласно техния план. Въпреки това, според него, е малко вероятно Киев да си възвърне ефективния контрол върху цялата си територия в близко бъдеще.

"Опасенията ни са, че това се превърна във война на изтощение, която ще убие цяло поколение млади мъже", казва той.

За постигането на траен мир в Украйна ще са необходими допълнителни гаранции за сигурността на страната, смятат още Келог и Флейц, който е категоричен, че "въоръжаването на Украйна до зъби" вероятно ще бъде ключов елемент от това.

"Президентът Тръмп многократно е заявявал, че основен приоритет през втория му мандат ще бъде бързото договаряне на края на руско-украинската война", припомня и говорителят на Тръмп Чунг. "Войната между Русия и Украйна никога нямаше да се случи, ако Доналд Джей Тръмп беше президент. Толкова е тъжно."

Кампанията на Байдън пък смята, че Тръмп не е заинтересован да се противопостави на Путин.

"Доналд Тръмп сипе похвали по адрес на Владимир Путин при всеки удобен случай и ясно показа, че няма да се изправи срещу него или да се застъпи за демокрацията", посочва говорителят на кампанията Джеймс Сингър.

Съществени различия между двамата кандидати за Белия дом

Досега САЩ са похарчили над 70 млрд. долара за военна помощ за Украйна след нахлуването на руските войски и някои републиканци са готови да спрат изпращането на повече ресурси.

"Това, което поддръжниците на Тръмп искат да направят, е да намалят помощта, ако не и да затворят кранчето напълно", коментира Чарлз Купчан, старши сътрудник в Съвета за международни отношения.

Този месец Путин заяви, че войната може да приключи, ако Украйна се съгласи да се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО и да предаде четири източни и южни провинции, за които претендира Москва.

Но по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН миналата седмица френският и британският посланик потвърдиха мнението си, че мир може да се търси само когато Русия се изтегли от украинска територия - позиция, която Киев споделя.

Няколко анализатори изразяват загриженост, че планът на Келог и Флайц може да даде на Москва предимство в преговорите.

"Това, което Келог описва, е процес, насочен към това Украйна да се откаже от цялата територия, която сега е окупирана от Русия", казва Даниел Фрид, бивш помощник държавен секретар, който е работил по политиката за Русия.

По време на интервю в подкаст миналата седмица Тръмп изключи възможността за ангажиране на американски войски в Украйна и беше скептично настроен към превръщането на Украйна в член на НАТО. Той посочи, че ако бъде избран, бързо ще предприеме действия за намаляване на помощта за Киев.

Байдън последователно настоява за повече помощ за Украйна, а администрацията му подкрепя евентуалното ѝ присъединяване към НАТО. По-рано през юни Байдън и украинският президент Володимир Зеленски подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност.