80 държави съвместно призоваха "териториалната цялост" на Украйна да бъде в основата на всяко мирно споразумение за прекратяване на войната с Русия, въпреки че някои ключови развиващи се страни не се присъединиха към него.

Съвместното комюнике сложи край на двудневната конференция в швейцарския курорт Бургенщок, белязана от отсъствието на Русия, която не беше поканена, но много от участниците се надяваха, че може да се присъедини към пътната карта за мир.

На конференцията присъстваха около 100 делегации, предимно от западни държави, но също така и от някои ключови развиващи се страни, а експертите следяха как и дали изобщо ще подкрепят заключителния документ, съобщава Euronews.

Индия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са сред участниците, които не подписаха окончателния документ, посветен на въпросите на ядрената безопасност, продоволствената сигурност и размяната на затворници.

В заключителния документ се казва, че Уставът на ООН и "зачитането на териториалната цялост и суверенитета" могат и ще послужат като основа за постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна.

Анализаторите твърдят, че двудневната конференция вероятно ще има малко конкретно въздействие за прекратяване на войната, тъй като страната, която я води и продължава, Русия, не е била поканена.

Нейният ключов съюзник Китай, който също не присъства, и Бразилия, която беше на срещата като наблюдател, съвместно се опитват да очертаят алтернативни пътища към мира.

Срещата също така се опита да върне вниманието към войната в момент, когато конфликтът в Газа, националните избори и други проблеми привличат вниманието на света.

В заключителното изявление бяха разгледани трите теми: ядрена безопасност, продоволствена сигурност и обмен на пленници. Италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че това представляват "минимални условия" за преговори с Русия, намеквайки , че много други области на несъгласие между Киев и Москва ще бъдат по-трудни за преодоляване.

Ден по-рано министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани отбеляза, че богатата му страна е била домакин на разговори с украински и руски делегации относно събирането на украински деца със семействата им, в резултат на които до момента са събрани 34 деца.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, който говори пред репортери в събота, заяви, че "ще е необходима работа" и държавите да се активизират, за да надградят усилията на държави като Катар.

"Ще е необходима работа от страна на международната общност, не само само от гласове от Съединените щати или Европа, но и от необичайни гласове, за да се каже, че това, което Русия направи тук, е повече от осъдително и трябва да бъде отменено", каза той.

Украинското правителство смята, че 19 546 деца са били депортирани или насилствено преместени, а руският комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова по-рано потвърди, че поне 2000 са били отнети от украински сиропиталища.