Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди за завръщането на фашизма в Европа, 80 години след Десанта в Нормандия - съюзническото нахлуване във Франция, което постави основите на разгрома на нацистка Германия през Втората световна война.

"За съжаление, живеем във време, когато Европа вече не е континент на мира. И във време, в което нацизмът се завръща", заяви Зеленски пред френското Национално събрание в Париж.

Украинският лидер се присъедини към други световни политици и ветерани, които вчера отбелязаха 80-годишнината от десанта, на докато войната в Украйна продължава.

"За пореден път в Европа градовете са напълно разрушени, а селата са опожарени. За пореден път в Европа се появяват лагери за филтриране и депортиране, както и омраза, която се е превърнала в нов руски култ", заяви Зеленски пред френски депутати, цитиран от CNN.

Той направи паралел между Втората световна война и битката на Украйна срещу Русия.

„Хитлер преминаваше червена линия след червена линия, Путин прави същото“, заяви Зеленски и добави, че украинците са наследници на съюзническите бойци от Втората световна война.

Речта му беше посрещната възторжено от френското Национално събрание, като депутатите го аплодираха на крака.

След изявата си пред френския парламент, Зеленски проведе среща с президента на САЩ Джо Байдън, който се извини за забавянето в началото на годината на приемането на пакет за военна помощ, възпрепятствано от съпротивата на републиканците в Конгреса.

„Вие не сте се огънали, изобщо не сте отстъпили, продължавате да се борите по забележителен начин, просто забележителен - и ние няма да се отдръпнем от вас“, заяви Байдън в разговора си с украинския президент.

„Извинявам се за седмиците, в които не знаехме какво ще мине, по отношение на финансирането, защото имахме проблеми с приемането на законопроекта, който трябваше да приемем и в който имаше пари, от някои от нашите много консервативни членове, които го задържаха.“, допълни той.

Байдън се възползва от възможността да изтъкне обявеното днес финансиране, както и допълнителните средства, отпуснати на Украйна, откакто той подписа допълнителното споразумение през април, допълва CNN.

Ден по-рано президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че Париж и Киев ще подпишат споразумение за предоставяне на изтребители Mirage 2000-5.

Изтребителят Mirage 2000-5 е многоцелеви самолет, който е на въоръжение от около 25 години, с възможности „въздух-въздух“ и „въздух-земя“. Той е успешно изнасян от Франция за няколко държави и предлага сходни възможности с тези на американския изтребител F-16.

Макрон заяви, че предлага обучението на пилоти на самолета да започне от това лято, като ще отнеме около 6 месеца. Франция вече предоставя основно летателно обучение на украински пилоти в рамките на програмата за доставка на F-16.

Френският лидер заяви, че се надява да изгради коалиция от държави, които биха могли да предоставят на Украйна собствени изтребители Mirage. Гърция и ОАЕ разполагат с изтребители Mirage 2000-5 във военновъздушните си сили, допълва CNN.

Реакцията от Русия не закъсня.Кремъл обвини френския президент, че усилва напрежението в Европа с това, което нарече крайно провокативни изявления за Украйна, предаде руската държавната информационна агенция РИА, цитирана от БТА.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, Макрон е заявил абсолютната си подкрепа за Киев и готовността си за пряко френско участие в конфликта в Украйна.

„Трябва да кажем, че г-н Макрон демонстрира абсолютна подкрепа за украинския режим и заявява, че Френската република е готова да участва пряко във военния конфликт“, заяви Песков пред руски новинарски агенции.