Ветерани и световни лидери ще се срещнат в Нормандия в четвъртък, за да отбележат 80-годишнината от десанта на 6 юни 1944 г., когато повече от 150 000 съюзнически войници пристигат във Франция по море и въздух, за да прогонят силите на нацистка Германия. А тъй като войната на границите на Европа, в Украйна, отново бушува война, тазгодишното отбелязване на този повратен момент в последния глобален конфликт ще има особен отзвук.

Годишнината се провежда и в година на много избори, включително за Европейски парламент тази седмица и в САЩ през ноември, а лидерите се очаква да направят паралели с Втората световна война и ще предупредят за опасностите от изолационизма и крайната десница.

„Тази година демокрацията е буквално на балотаж", заяви президентът на САЩ Джо Байдън, преди да отпътува за Франция, като добави, че жертвите от Десанта в Нормандия не трябва да се забравят.

Тъй като броят на ветераните, много от които са на възраст 100 и повече години, бързо намалява, това вероятно ще бъде последната голяма церемония в Нормандия, на която те ще бъдат почетени в тяхно присъствие. Около 200 ветерани, повечето от които американски или британски граждани, ще участват в церемониите през целия ден на брулените от вятъра плажове, които все още носят белезите на боевете, преди 80 години - най-голямата десантна операция в историята, в която живота си губят хиляди съюзнически войници.

Сред тези, които ще участват, е 101-годишният Боб Гибсън, който е бил във втората вълна войници, които са се излезли на плажа Юта в Нормандия.

"Сякаш това се е случило вчера. Няма да повярвате какво съм видял. Ужасно. Някои от младите момчета така и не стигнаха до главния плаж. Понякога това ме събужда през нощта", разказва той пред Reuters.

Байдън, френският президент Еманюел Макрон, украинският президент Володимир Зеленски, британският крал Чарлз, германският канцлер Олаф Шолц и много други ще вземат участие в деня на почит.

Но Русия, която започна пълномащабно нахлуване в Украйна през 2022 г., с което постави началото на най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война, не е поканена.

„Украйна се нуждае от подкрепата на европейците и съюзниците, както Франция и другите европейски държави се нуждаеха от нея, за да победят нацизма“, коментира европейски дипломат, подчертавайки, че е важно, че Зеленски ще присъства, тъй като „от всички, които днес присъстват в Нормандия, само Зеленски и малцината все още живи ветерани знаят какво наистина е войната“.

Руският президент Владимир Путин взе участие в събитията по повод 70-годишнината от войната в Нормандия. Заедно с лидерите на Франция, Германия и Украйна той създаде вече несъществуващия „нормандски формат“ - контактна група, насочена към разрешаване на конфликта между Украйна и Русия, която тогава се съсредоточи върху регионите Донбас и Крим. Десет години по-късно четиримата вече не провеждат съвместни дипломатически конференции на високо равнище.

На фона на войната, която бушува и в Близкия изток и на други места, някои от посетителите си пожелаха мир, докато отдаваха почит на загиналите войници на американското гробище в Колвил-сюр-Мер.

„Много е трогателно да видиш, че тук са погребани толкова много млади мъже“, казва 66-годишната Бриджит Пердрикс от близкия град Трувил. "Почитта към тях би била зверствата и войните, които се водят сега, да спрат. Това би било като роза, поставена на всеки гроб."