Съюзниците не са предоставили навреме обещаното на Украйна, а забавянето на 60 милиарда долара помощ от САЩ е допринесло за сериозни последици.

Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който произнесе реч пред Парламентарната асамблея на НАТО в София.

Той предложи членовете на организацията да постигнат договореност за по-голяма роля за помощ за Украйна, като изтъкна, че съюзниците работят по това предложение.

Да се договорим за по-силна роля на НАТО. Необходима е по-добра организация.

НАТО не планира тренировъчна мисия в Украйна, каза още Столтенберг, цитиран от БНР. Той изтъкна, че безпрецедентно голямата военна помощ на съюзниците за Украйна е помогнала на страната да освободи 50% от териториите, окупирани от Русия в началото на войната, но забавянията в обещаната помощ са имали негативни последствия в бойните действия в момента.

"Видяхме атаката в Харков през уикенда и това е още един пример за бруталността на тази война. Русия продължава да напада, да навлиза в суверенна държава.

Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ за Украйна, необходима е и хуманитарна, и икономическа. 99% от помощта е предоставена от НАТО и това даде възможност на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира.

Повечето експерти смятаха, че Русия ще контролира Киев в началото на войната. Това не стана.

Украинците освободиха 50% от територията", отбеляза генералният секретар на НАТО, цитиран от БНТ.

Столтенберг подчерта, че на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли ще бъде отпразнувана годишнината на най-успешния съюз в света.

„НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира в един постоянно променящ се свят“, посочи Столтенберг. И на срещата освен да празнуваме трябва да демонстрираме че НАТО се променя и адаптира, добави той, цитиран от БТА.

Като пример Столтенберг той посочи присъединяването на Швеция към организацията като пълноправен член след продължило години парньорство и поздрави скандинавската страна като гражданин на съседна Норвегия.

Столтенберг заяви, че за него е чест да се срещне отново със законодатели от страните от НАТО, тъй като знае, че в крайна сметка парламентите решават какво се случва в НАТО и те представляват демократичните институции, които алиансът е създаден да защитава.

"България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, цитиран от БТА.

НАТО остава гарант за сигурност и просперитета на България, посочи премиерът. По думите му НАТО е цивилизационен избор, служи за вдъхновение и мотивация на няколко поколения българи, мощен стимул за осъществяване на важни реформи и утвърждаването на демократичните ценности и допринесе за развитието на мира и просперитета в държавата.