Руският президент Владимир Путин обяви, че може да разположи конвенционални ракети, които да достигат Съединените щати и европейските им съюзници, ако те позволят на Украйна да обстрелва цели, разположени по-дълбоко на руска територия със западни оръжия с голям обсег.

По време на първата си лична среща с главни редактори на международни информационни агенции от началото на войната в Украйна Путин заяви, че Западът греши, като предполага, че Русия никога няма да използва ядрени оръжия, добавяйки, че ядрената доктрина на Кремъл не бива да се приема с лека ръка.

Запитан за призивите на ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг да се позволи на Украйна да използва западни оръжия за нанасяне на удари по руска територия, Путин направи разграничение между различните видове ракети, но предупреди, че да се позволи на Киев да нанася удари по Русия с все по-мощни оръжия е сериозна ескалация, която тласка Запада към война с Русия.

Отговорът на Русия, каза 71-годишният стопанин на Кремъл, ще бъде да свали западните ракети, като конкретно спомена американските ATACMS, както и британските и френските ракетни системи. Путин добави, че Москва обмисля да разположи подобни високотехнологични ракети с голям обсег на действие достатъчно близо, за да удари държавите, които са позволили на Украйна да обстрелва руска територия с такива ракети.

"Ако видим, че тези държави са въвлечени във война срещу Руската федерация, то ние си запазваме правото да действаме по същия начин. Като цяло това е път към много сериозни проблеми", категоричен беше Путин, без да даде конкретни данни за това къде смята да разположи ракетите.

Преди седмица президентът Джо Байдън упълномощи Киев да използва някои оръжия, доставени от САЩ, срещу военни цели на територията на Русия. Вашингтон все още забранява на Киев да нанася удари в руска територия с ракети ATACMS, които имат обсег до 300 км, и други далекобойни оръжия, доставяни от САЩ.

По време на посещението си в Киев на 3 май британският външен министър Дейвид Камерън коментира пред Reuters, че Украйна има право да използва предоставените от Великобритания оръжия за нанасяне на удари по цели на територията на Русия и че от Киев зависи дали ще го направи.

Ядрен риск

В продължение на повече от три часа Путин говори пред журналисти в новопостроената 81-етажна кула на „Газпром“ преди ежегодния Международен икономически форум в Санкт Петербург и засегна теми от войната в Газа до предстоящите избори в САЩ.

„Никой в Съединените щати не се интересува от Украйна, те се интересуват от величието на Съединените щати. Те се борят не за Украйна и украинския народ, а за собственото си величие“, коментира руският президент.

По думите му Русия не се интересува кой ще бъде следващият президент на САЩ. Той обаче акцентира, че съдебната система на САЩ явно се използва в политическа битка срещу кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

"Те се самоизгарят отвътре, държавата им, политическата им система. В цял свят е очевидно, че преследването на Тръмп, особено в съда по обвинения, които са формирани въз основа на събития, случили се преди години, без преки доказателства, е просто използване на съдебната система във вътрешнополитическа борба", каза Путин.

Повече от две години след най-смъртоносната сухопътна агресия в Европа от Втората световна война насам Путин все по-често говори за риска от глобален конфликт, докато Западът се затруднява да спре напредването на руските войски в Украйна. На въпроса за риска от ядрена война Путин заяви, че ядрената доктрина на Русия позволява използването на такива оръжия.

„По някаква причина Западът вярва, че Русия никога няма да използва ядрени оръжия“, отговори Путин на въпрос на Reuters за риска от ядрена ескалация заради Украйна. "Ние имаме ядрена доктрина, вижте какво пише в нея. Ако нечии действия застрашават нашия суверенитет и териториална цялост, смятаме за възможно да използваме всички средства, с които разполагаме. Това не бива да се приема леко, повърхностно".

В публикуваната ядрена доктрина на Русия за 2020 г. са посочени условията, при които руският президент би обмислил използването на ядрено оръжие: в широк смисъл като отговор на нападение с използване на ядрени или други оръжия за масово унищожение или на използването на конвенционални оръжия, „когато самото съществуване на държавата е поставено под заплаха“.

Нападение срещу НАТО?

Путин представи конфликта в Украйна като част от екзистенциална битка с упадъчния и декадентски Запад, който според него е унизил Русия след падането на Берлинската стена през 1989 г., като е навлязъл в сферата на влияние на Москва, включително в Украйна.

Путин заяви, че Западът отказва да говори за причините за войната - която според него е започнала през 2014 г. след свалянето на проруския президент по време на украинската революция на Майдана. Путин я определи като държавен преврат, подкрепен от САЩ.

В същото време Западът описва руската инвазия като заграбване на земя в имперски стил и помага на Украйна да победи руските сили.

Самата Украйна заявява, че няма да се успокои, докато не изхвърли и последния руски войник от контролираните от Москва украински области.

Западните лидери и Украйна омаловажават предупрежденията на Русия за риска от по-широка война, но многократно предупреждават, че Путин може да нападне член на НАТО - най-мощния военен съюз в света. И Путин, и Байдън са категорични, че пряк конфликт между Алианса и Русия, най-голямата ядрена сила в света, би бил стъпка към Трета световна война.

"Не бива да превръщате Русия във враг. С това само вредите на себе си, разбирате ли?", попита Путин. "Те си мислят, че Русия иска да нападне НАТО. Напълно ли сте се побъркали? Кой е измислил това? Това е пълна глупост, разбирате ли? Пълни глупости."