Президентът на САЩ Джо Байдън е дал разрешение на Украйна да нанася удари с американски боеприпаси на руска територия, но е ограничил използването им, така че Киев да може да поразява само цели до границата в близост до Харков. Това решение идва на фона на значителното напредване на руските войски около града, разположен в североизточната част на Украйна, в близост до руската граница.

„Наскоро президентът нареди на екипа си да гарантира, че Украйна може да използва доставените от САЩ оръжия за контраогневи цели в Харков, така че Украйна да може да отвърне на ударите на руските сили, които обстрелват града или се готвят да го направят“, коментира служители на Белия дом пред CNN.

Разхлабването на ограниченията бележи отстъпление от дългогодишната политика на американската администрация и е в отговор на нарастващия международен натиск от страна на близките съюзници на САЩ. То обаче е ограничено до района около Харков, тъй като Украйна не е поискала разрешение за нещо повече. Не се очаква САЩ да разширят разрешената зона.

Киев отправи искането към Вашингтон да промени политиката си през последните седмици, след като руските сили напреднаха към важния за страната град. В резултат на разрешението руската армия, нейните складове за боеприпаси и логистичните ѝ центрове вече могат да бъдат атакувани с артилерия и ракети, предоставени от САЩ, през границата от Харков в Западна Русия. Но администрацията на Байдън е твърдо решена да не позволява на Киев да използва най-страховитите боеприпаси, които са му предоставени, за обстрелване на руската територия - ракетите с голям обсег, известни като ATACMS, които могат да поразяват цели на разстояние 300 километра.

На Украйна е разрешено да използва американски противовъздушни оръжия, за да неутрализира непосредствената заплаха от руски самолети, летящи както в украинското, така и в руското въздушно пространство, и го прави успешно, подчертава източникът на CNN. Но настоящите правила блокират възможността украинската армия да обстрелва руски самолети, които се намират на земята на територията на Русия.

Държавният секретар Антъни Блинкен публично сигнализира за готовност за промяна на тактиката на администрацията тази седмица, когато отбеляза, че САЩ могат да „адаптират и коригират“ позицията си.

„Отличителна черта на американската подкрепа за Украйна беше да се адаптираме, тъй като условията се променяха, бойните полета се променяха, това, което Русия правеше, се променяше по отношение на начина, по който преследваше ескалацията на агресията си. Ние също се адаптирахме и коригирахме“, заяви Блинкен в сряда по време на посещение в Молдова. „Убеден съм, че ще продължим да го правим.“

Предишния ден ключови европейски лидери дадоха знак, че също обмислят промяна на позицията си. Говорейки на пресконференция заедно с германския канцлер Олаф Шолц във вторник, френският президент Еманюел Макрон изтъкна, че френските оръжия, изпратени в Украйна, включително ракетите с голям обсег, са разрешени за използване срещу бази на територията на Русия.

„Украинската земя се атакува от бази в Русия“, заяви Макрон по време на посещение в замъка Мезеберг в Бранденбург. „Така че как да обясним на украинците, че искаме да защитим тези градове и по същество всичко, което виждаме в момента около Харков, ако им кажем, че нямат право да удрят по точката, от която се изстрелват ракетите?“

„Смятаме, че трябва да им позволим да неутрализират военните обекти, от които се изстрелват ракетите, и по принцип военните обекти, от които се атакува Украйна“, продължи Макрон.

Германският премиер Шолц повтори коментарите на Макрон и заяви, че на Украйна е позволено да се защитава, стига да спазва условията, поставени от страните, доставили оръжията - включително САЩ - и международното право.

Първоначалните ограничения, които не позволяваха на Украйна да обстрелва руска територия с американско оръжие, бяха свързани с опасенията на администрацията на Байдън от ескалация на войната. Въпреки че тези опасения остават, САЩ промениха позицията си, след като украинското правителство изрично посочи необходимостта от защита на Харков, европейските съюзници започнаха да променят позицията си, а ръководството на НАТО призова Вашингтон да разреши подобни удари.

Блинкен посети Украйна по-рано този месец и чу от първа ръка украинската молба да се атакуват цели в границите на Русия. По време на това пътуване той повтори, че САЩ ще се погрижат да поставят Украйна в „позиция, в която да може да възпира и да се защитава от бъдещи атаки“.

„САЩ усещат тежестта на аргументите“, коментира европейски дипломат по-рано тази седмица, цитиран от CNN, очаквайки, че може да настъпи промяна в политиката на САЩ.

Всъщност колелата вече бяха задвижени, за да може Байдън да промени политиката на САЩ, когато Блинкен се върна във Вашингтон преди две седмици. Според американски служители държавният секретар е подписал препоръка, която е била отправена към американския президент от съветника по националната сигурност Джейк Съливан, министъра на отбраната Лойд Остин и председателя на Обединения комитет на началник-щабовете К. К. Браун в дните след като Русия започна офанзивата си срещу Харков на 10 май. По време на засекретена видеоконференция на 13 май триото изслушва призивите на украинските си колеги и решава, че е разумно да се отменят ограниченията на САЩ, за да могат украинските сили да ударят зоните, от които Русия започва атаките си срещу Харков. Ръководителят на Европейското командване на САЩ, генерал Кристофър Каволи, също е участвал в разговора, за да помогне за уточняване на подробностите.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова САЩ и други държави да предоставят на Украйна способностите, от които тя се нуждае, за да преследва цели в Русия. Многократните усилия на Столтенберг при закрити врати не доведоха веднага до промяна в политиката на САЩ. Тази седмица обаче той заговори публично за ползата и необходимостта да се позволи на Украйна да се защитава неограничено.

„Да се откаже на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия прави много трудно за нея да се защити“, категоричен беше той миналата седмица.