Европейската общественост и политиците са единодушни, че страните от ЕС трябва да положат повече усилия за увеличаване на производството на оръжие.

Това сочат резултатите от последното проучване на Евробарометър, цитирани от Politico, и проектът на Стратегическата програма на ЕС, с който се е запознало изданието.

Началото на войната в Украйна преди повече от две години промени драстично реториката по отношение на разходите за отбрана, като ги изтласка нагоре в дневния ред на целия блок – често за сметка на други области като борбата с изменението на климата.

Както правителствата, така и обикновените хора реагират на войната.

Евробарометър установява, че 77% от анкетираните подкрепят обща политика за отбрана и сигурност между държавите от ЕС, а 71% са съгласни, че ЕС трябва да засили капацитета за производство на военно оборудване.

Политиците също са единодушни по отношение на това.

Сред лидерите на ЕС има "преобладаващ консенсус за целта да поемем по-голяма отговорност за сигурността и отбраната", според проекта на Стратегическата програма - документ, който се съгласува на всеки пет години и в който се посочват целите на Блока.

Националните служители го финализират под координацията на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Целта е той да бъде представен на лидерите на ЕС следващия месец. Усилията са насочени към "създаване на вътрешен пазар за отбранителни продукти и услуги, повишаване на производствения капацитет и насърчаване на съвместните поръчки".

Но увеличаването на производството на оръжие означава увеличаване на разходите за отбрана.

Европейските държави увеличават разходите си от около десетилетие – от незаконното анексиране на Кримпрез 2014 г., но темпото значително се ускори благодарение на натиска от бившия президент Доналд Тръмп, а след това и на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

НАТО заявява, че тази година две трети от 32-те му членове ще изпълнят целта да изразходват поне 2% от БВП за отбрана. Страни като Обединеното кралство и Полша призовават този показател да се повиши още повече.

"Време е светът да се събуди, което означава този момент да се превърне в конкретни планове и способности. А това започва с полагане на основите за увеличение на разходите за колективното ни възпиране в целия алианс", заяви министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс.

В Стратегическата програма на ЕС се разглежда и въпросът откъде да се намерят допълнителни средства за отбрана.

Проектът включва "нов отбранителен фонд за европейски проекти" чрез разширяване на мандата на Европейската инвестиционна банка. Това е нещо, върху което финансовите министри на ЕС вече работят, като променят правилата на банката, за да улеснят отпускането на заеми за отбранителни проекти.

В проекта се споменава и "възможността за облигации на ЕС в областта на отбраната". Пестеливите държави, начело с Германия, обаче не са склонни да разширяват общите заеми на ЕС.

В предложението не се споменава използването на парични средства от Европейския механизъм за стабилност, който осигурява спешна финансова помощ за членовете на еврозоната. Това е идея, която се обсъждаше в Брюксел, но не получи подкрепа, припомня Politico.

Промяната в мисленето в областта на отбраната е продиктувана от войната в Украйна, а проучването на Евробарометър, проведено през април, установява преобладаваща подкрепа за подпомагане на Киев.

Предоставянето на хуманитарна помощ е подкрепено от 87% от анкетираните, 70% подкрепят налагането на санкции на Русия, а 60% одобряват финансирането от ЕС на закупуване и доставката на военно оборудване за Украйна.