Представители на Брюксел настояват за започване на официални преговори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз още през следващия месец. Зад кулисите дипломати от ЕС и от Киев работят интензивно, за да убедят унгарското правителство да даде съгласието си за започване на преговори за присъединяване на Украйна.

Петима дипломати, говорещи при условие за анонимност, съобщават пред Politico, че целта е официалните преговори да започнат още на 25 юни. Откриването на преговорите би донесло морален тласък на Украйна, която повече от две години се бори с пълномащабна руска инвазия и отдавна се стреми да се присъедини към западния блок.

През декември миналата година лидерите на ЕС заявиха на украинския президент Володимир Зеленски, че искат Украйна и Молдова да се присъединят към техния клуб, като по този начин членството в него може да достигне 29 държави. Но официалната правна процедура за започване на преговори за членство беше задържана от опозицията на Унгария.

Според дипломатите както Брюксел, така и Киев водят интензивна двустранна дипломация с Будапеща, за да отговорят на опасенията за унгарските малцинства в Украйна.

След разговорите през април между Андрий Ермак, ръководителят на кабинета на украинския президент, и унгарския министър на външните работи Петер Сиярто "страните отбелязаха положителната динамика на диалога", според украинско резюме. Киев е отговорил на списък от 11 точки, изложени от Будапеща, и очаква реакцията на Унгария, според един от дипломатите.

Един от източниците на Politico предполага, че Унгария може би иска да изчисти въпроса за украинските преговори за присъединяване, преди да поеме шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС през юли.

"Имаше усещане, че това не трябва да се прави преди изборите за Европейски парламент, защото може да се превърне в предизборен въпрос", казва дипломатът от ЕС, отразявайки настроението, което се усеща сред много служители в Брюксел.

"Сега търсим този слот през юни. Ако сте унгарците, предпочитате да ги отложите [дискусиите около членството на Украйна] преди председателството."

След като лидерите на ЕС дадоха политически палец на Киев, следващата стъпка в процеса на присъединяване е да се започнат официални разговори чрез междуправителствена конференция с Украйна. Това ще бъде началото на преговорите за членство.

За да се случи това, страните от ЕС трябва да се споразумеят за т.нар. преговорна рамка. Откакто Европейската комисия им изпрати този документ през март, 27-те столици водят преговори по него. Засега преговорите на техническо ниво вървят добре, посочват двама от дипломатите, и очакват през следващите седмици на посланиците на ЕС да бъде изпратен нов проект, за да могат да изгладят най-дискомфортните въпроси.

Украйна и нейните поддръжници в ЕС призовават междуправителствената конференция между Брюксел и Киев да се проведе преди Унгария да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 юли.

На този фон унгарският министър-председател Виктор Орбан беше най-голямата вътрешна пречка пред продължаващата подкрепа на ЕС за Украйна през последните две години. На няколко пъти той заплаши да блокира решенията за финансиране за Киев, както и за преговорите за присъединяване, и санкциите срещу Русия. Преди да се съгласи с преговорната рамка, Будапеща иска повече гаранции за подобряване на правната защита на малцинствата в Украйна.

В същото време Унгария държи на успешно председателство на Съвета на ЕС, коментират дипломатите. Белгийците, които в момента са ротационни председатели, също се опитват да убедят Унгария, че това е и техен политически интерес, особено като се има предвид, че страната би могла да използва един от няколкото метода, за да блокира присъединяването на Украйна по-късно, ако пожелае.

Белгийските служители вече са определили 25 юни за междуправителствената конференция - само няколко дни преди Будапеща да поеме председателството на 1 юли. Но "както винаги, не е възможно да се предвиди какво ще направи Унгария, докато не чуем самия Орбан", казва един от дипломатите.