Унгарският министър-председател Виктор Орбан призова за смяна на ръководството в Брюксел, като разкритикува политиките на Европейския съюз по отношение на миграцията и Украйна.

"Смисълът на тези европейски избори е да се смени ръководството", заяви унгарският лидер по време на среща на видни десничари в Брюксел, цитиран от Politico. "Ако ръководството се окаже лошо, то трябва да бъде сменено. Нещата са точно толкова прости."

Орбан се опитва да наклони ЕС в своя посока след европейските избори през юни, за които социологическите проучвания в момента прогнозират възход на десницата. Един подобен завой би могъл драстично да промени политиките на блока по ключови въпроси - от климата до войната в Украйна.

Острите забележки на унгарския лидер бяха направени по време на Конференцията на националния консерватизъм - двудневна среща на десни лидери, която предизвика смут в Брюксел, когато местните общини се опитаха да спрат провеждането ѝ поради, според властите, съображения за сигурност.

Обръщайки се към стотици учени, политици и журналисти, Орбан сравни полицейската намеса на конференцията с "потисничеството" в комунистическа Унгария през 80-те години на миналия век.

"Мисля, че свободата в Европа и особено в Брюксел е в опасност, както се видя вчера", заяви Орбан, предизвиквайки аплодисменти от страна на публиката. "Независимо дали го наричаме комунизъм, или не, ние живеем на ръба на потисничеството в Европа".

Унгарският премиер, който никога не се притеснява да напада ЕС, остро разкритикува миграционната политика на блока по време на разговора си с председателя на конференцията Йорам Хазони. Той заяви, че да живееш "в християнско общество" е "удивително нещо. Защо трябва да се отказваме от това?"

Орбан е широко смятан за най-близкия съюзник на руския президент Владимир Путин в ЕС и е казвал няколкократно, че не иска да се откаже от дългогодишните "икономически отношения" на Будапеща с Москва, въпреки продължаващата война на Кремъл срещу Киев.

Въпреки че признава правото на Украйна да се защитава, Орбан отбелязва, че това "не е войната на унгарците".

"Това, което правят европейците, е лошо, то не е насочено към прекратяване на огъня и ние не искаме да се сблъскваме с всички последствия от подкрепата на страна, която е във война, която не може да бъде спечелена."

"Украйна в момента е просто протекторат на Запада, тъй като без пари и оръжия от ЕС и САЩ, тя като държава ще престане да съществува", каза Орбан.

Повтаряйки едно от любимите оправдания на Путин за пълномащабното му нахлуване в Украйна, Орбан заяви, че конфликтът е заради потенциалното членство на Киев в НАТО и че руският лидер никога няма да отстъпи по този въпрос.

"Те винаги ще правят всичко възможно, за да има нещо между руската граница и тази на страните от НАТО. Трябва да съществува буферна зона."