Бърз преглед на изтеклия списък с приоритети на ЕС за остатъка от десетилетието разкрива нещо странно: единственото споменаване на "околна среда" е обещанието да се създаде "благоприятна за бизнеса атмосфера".

За сметка на това документът, цитиран от Politico, е пълен с препратки към отбраната, сигурността и миграцията. Изменението на климата почти не се споменава. Природата и биоразнообразието изобщо не са вметнати.

Проектът, който все още подлежи на промяна, преди лидерите на ЕС да го одобрят след изборите за Европейски парламент през юни, отразява месеци на разговори между председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и правителствените ръководители, които той представлява. Той служи като ясна илюстрация на техните променящи се приоритети: Патрони, а не пчели, посочва Politico.

Това е значителна разлика в сравнение с 2019 г., когато за последен път лидерите на ЕС изложиха своята визия. Тази "стратегическа програма" постави изменението на климата на преден план и го нарече "екзистенциална заплаха". Един от четирите основни приоритета на ЕС беше "изграждането на неутрална по отношение на климата, зелена, справедлива и социална Европа".

Светът обаче се промени оттогава. ЕС прие множество закони за Зелената сделка. Русия нахлу в Украйна. Цените на енергията скочиха. Тревогите, свързани с миграцията, нараснаха заедно с крайната десница. Китайската и американската конкуренция притесниха Европа.

В отражение на това първата страница на изявлението, което лидерите на ЕС ще обсъдят по време на срещата на върха в Брюксел следващата седмица, е посветена изцяло на външната политика, отбраната, разширяването на членството в ЕС и борбата с нелегалната миграция.

Във втория раздел, "просперираща и конкурентоспособна Европа", се споменава изменението на климата, но то остава на заден план.

Зелените групи са разярени. Ариадна Родриго, отговорник за политическата кампания на "Грийнпийс" в ЕС, казва пред Politico:

Този план очаква военна стратегия от 20-ти век да защити хората от заплахите за сигурността от 21-ви век. Но не можеш да стреляш по горски пожар и не можеш да бомбардираш наводнение.

Макар че проектът на Мишел съдържа отделни подраздели за миграцията, отбраната, върховенството на закона и други, зеленият преход е обединен с цифровите въпроси под слогана "успех в двойния преход". Не се споменава водещият европейски проект "Зелена сделка" - мащабният план за постигане на климатична неутралност на ЕС до 2050 г.

Всъщност думата "зелен" не се появява никъде в текста

В документа се споменават усилията за инвестиране в електропреносните мрежи и ускоряване на прехода към възобновяема енергия, като същевременно се насърчават научните изследвания, за постигане на неутралност по отношение на климата и подготовка "за новите реалности", посочва Politico.

Макар че зелената политика може да е изпаднала в немилост през изминалата година, климатичните бедствия започнаха да се отразяват в Европа, а учените отправят все по-строги предупреждения за глобалното затопляне.

Миналия месец Европейската агенция по околна среда призова блока да се подготви за опасностите от една по-топла планета, като определи замърсяването от селското стопанство като ключов приоритет за следващата Европейска комисия.

По този въпрос лидерите на ЕС също промениха реториката си, тъй като разгневените земеделски стопани се движат с тракторите си по европейските улици и изхвърлят тор пред праговете на законодателите, оплаквайки се от екологичните регулаторни тежести и несигурни доходи.

Програмата за 2019 г. призовава за "устойчиво селско стопанство". Но проектът на Мишел поставя за приоритет "да се гарантира нашата продоволствена сигурност чрез жизнен селскостопански сектор".

Европейското бюро за околна среда определя документа като "огромна отстъпка за крайната десница". Но Кристиан Ламберт, председател на земеделското лоби Copa-Cogeca, приветства акцента върху продоволствената сигурност над "догмите".

През последните месеци настоящата Комисия пееше един и същи химн, опитвайки се да преформулира Европейската зелена сделка през призмата на приятелски настроения към бизнеса, коментира Politico.

В сряда ръководителят на ЕС за зелената сделка Марош Шефчович се опита да успокои опасенията на индустрията относно прехода към зелена икономика, като обеща по-малко бюрокрация и по-ниски цени на енергията. Преди няколко седмици Комисията реши да отслаби екологичните условия за получаване на земеделски субсидии, за да успокои протестиращите земеделски производители.

Дясноцентристката Европейска народна партия, политическото семейство на Урсула фон дер Лайен, също e прекарала изминалата година в опити да смекчи или премахне законодателството в областта на околната среда.

"Нашият Европейски зелен курс превърна борбата с изменението на климата в план за растеж, чиста индустрия и социална справедливост", заяви Урсула Фон дер Лайен по време на старта на кампанията си за преизбиране в Атина миналия уикенд. "Сега трябва да продължим да подкрепяме нашата индустрия и малкия бизнес, за да го приложим."

Тя не спомена природата, биоразнообразието или околната среда, като вместо това се съсредоточи върху увеличаването на военната мощ на Европа след нахлуването на Русия в Украйна.

"Следващата граница", каза тя, "е колективната отбрана и сигурност на Европа".