"Никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна."

Това заяви на брифинг служебният премиер Димитър Главчев след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Министерския съвет.

"За мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана такава тема във формат НАТО, днес също не е обсъждана. Нека бъдат спокойни българските граждани", посочи Главчев, цитиран от БТА.

Това е поредна дезинформация, която се налага да опровергавам, каза още служебният премиер. Той увери, че България е надежден съюзник в НАТО и изпълнява своите задължения.

На журналистически въпрос готова ли е България да предприеме действия за увеличаване на помощта за Украйна, както и дали това е поискано от страната ни, Димитър Главчев отговори:

„Накрая на разговора ни се уточни, че г-н Столтенберг говори за Алианса като цяло, че трябва да засили помощта си за Украйна. Ние, от своя страна, представихме информация и справка какво сме направили. Смятам, че генералният секретар на НАТО остана доволен от това, което сме направили към момента и даже подчерта, че в рамките на Алианса сме добър пример“. 

От нас специално не е поискано разширяване на военната помощ. Ние и досега сме казвали, че правим всичко, което е в рамките на възможното да подпомагаме Украйна. За друго е необходимо решение на Народното събрание.

Попитан дали е обсъждан въпросът за евентуално разполагане на съюзническо зенитно-ракетни комплекси по Българското черноморско крайбрежие, Главчев коментира, че темата не е дискутирана. 

Главчев и Столтенберг разговаряха на четири очи, а след това имаше среща с разширен формат с участието на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Генералният секретар Столтенберг благодари на България за участието ѝ в мисиите на НАТО и за домакинството на бойната група на Алианса.

България е ценена като надежден съюзник в НАТО. Ценим високо извършеното от България по време на двайсетгодишното членство по отношение на колективната отбрана и споделената сигурност.

Миналата година България увеличи разходите си за отбрана с близо 20% и отделя 2% от Брутния си вътрешен продукт за разходи в отбраната, с което се доказа като надежден партньор, заяви Столтенберг, цитиран от БТА.

Той информира, че на срещата с Димитър Главчев са обсъдили  подготовката на Срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон, рисковете пред сигурността и темата за Украйна. Подчерта, че това, което НАТО прави по отношение на подкрепата за Украйна, не означава, че алиансът участва в конфликта.

Ролята на НАТО е подкрепа за Украйна и предотвратяване на ескалацията на войната, обясни генералният секретар и допълни, че НАТО не търси конфликт с Русия.

Столтенберг изтъкна, че НАТО не изпраща военнослужещи в Украйна, а само помага на Украйна да се защити сама. Според него е необходимо да се увеличи производството на въоръжение, да се засили ролята на НАТО в областта на сигурността, не само по отношение на Украйна.

Всички съюзници трябва да се постараят повече. Светът е много несигурен и трябва да сме подготвени, заяви той. Според него е необходимо целият алианс да засили помощта за Украйна. Генералният секретар на НАТО заяви, че подкрепата за Украйна трябва да бъде по-координирана. НАТО трябва да има по-голяма роля в координацията за помощта за Украйна, подчерта Столтенберг.

Когато се срещнем във Вашингтон, трябва да се договорим за по-голяма роля на НАТО като координатор за помощта на Украйна. Защото трябва да има по-голяма отчетност и по-голяма предсказуемост, очакваме и по-силна рамка за нашата подкрепа, заяви Столтенберг. Трябва да даваме обещания, които можем да изпълним, добави генералният секретар на НАТО.

Русия е нарушила суверенитета на друга държава и това е в нарушение на международното право. Руското нападение в Украйна е нарушение на международното право, изтъкна Столтенберг. Именно според това международно право Украйна има право на самозащита. Украинците имат право да се защитят срещу руската агресия, а ние имаме право, като съюзници, да помогнем на Украйна в нейното право на самоотбрана, каза той. 

Столтенберг каза в отговор на въпрос, че НАТО увеличава своето присъствие в региона на Черно море и има бойни групи в Румъния и България. По този начин увеличаваме и дейността си по отношение мониторинга и възможността да реагираме много бързо, ако има заплаха, каза той.

За момента не виждаме непосредствена заплаха, но, с войната в Украйна, е необходимо нашата бдителност да бъде увеличена в Черноморския регион, за да можем да реагираме при необходимост, добави генералният секретар на НАТО.