Швеция официално се присъедини към НАТО като 32-ия член на трансатлантическия военен съюз, слагайки край на десетилетията неутралитет след Втората световна война.

Президентът на САЩ Джо Байдън поздрави скандинавската страна и заяви, че това е знак, че намесата на Русия в Украйна е обединила, а не разделила Алианса.

"Когато Путин започна бруталната си война срещу народа на Украйна, той си помисли, че може да отслаби Европа и да раздели НАТО", заяви Байдън.

"Вместо това през май 2022 г. Швеция и Финландия – двама наши близки партньори, с две изключително способни армии, взеха историческото решение да кандидатстват за пълноправно членство в НАТО.

С днешното присъединяване на Швеция НАТО е по-обединен, решителен и динамичен от всякога - вече с 32 нации", допълни президентът.

Шведският министър-председател Улф Кристерсон и държавният секретар Антъни Блинкен председателстваха церемонията, на която "инструментът за присъединяване" на Швеция беше официално депозиран в Държавния департамент, съобщи Fortune.

"Това е исторически момент за Швеция, за Алианса и за трансатлантическите отношения. Нашият съюз в НАТО сега е по-силен, по-голям, отколкото някога е бил.", отбеляза държавният секретар Блинкен.

"Днешният ден е исторически", заяви Кристерсон.

"Смирени сме, но и горди. Ще отговорим на високите очаквания на всички съюзници от НАТО. Обединени сме. Единството и солидарността ще бъдат пътеводната светлина на Швеция."

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също го определи момента като "исторически ден".

"Швеция ще заеме полагащото ѝ се място на масата на НАТО, с равен глас при формирането на политиките и решенията на НАТО", заяви той.

Шведското знаме ще бъде издигнато пред централата на военната организация в Брюксел в понеделник.

Столтенберг подчерта, че страната "се ползва от защитата, предоставена по член 5, който е крайната гаранция за свободата и сигурността на съюзниците".

Член 5 от договора на НАТО задължава всички членове да се притекат на помощ на съюзник, чиято територия или сигурност е застрашена. Досега е задействан само веднъж – от САЩ след атентатите от 11 септември 2001 г. и е колективната гаранция за сигурност, която Швеция търси, след като Русия нахлу в Украйна.

"Присъединяването на Швеция прави НАТО по-силен, Швеция – по-сигурна, а целия Алианс - по-сигурен", подчерта Столтенберг и добави, че този ход "показва, че вратата на НАТО остава отворена и че всяка нация има право да избере своя път".

Швеция, заедно с Финландия, която се присъедини към НАТО миналата година, се отказаха от дългогодишния военен неутралитет, който беше отличителна черта на външната политика на скандинавските държави през Студената война.

Президентът Байдън и останалите лидери в НАТО заявиха категорично, че един ден и Украйна ще се присъедини към организацията.