Руско-китайските връзки са „стабилизираща“ сила за света, обяви руският президент Владимир Путин пред своя колега Си Дзинпин по време на посещението си Пекин в четвъртък. Двудневната визита на руския президент в Китай се осъществява по покана на Си и e първото му чуждестранно пътуване, откакто миналата седмица започна петия си мандат.

„Отношенията между Русия и Китай не са опортюнистични и не са насочени срещу никого“, заяви Путин, цитиран от руските държавни медии. „Нашето сътрудничество по международни въпроси е един от стабилизиращите фактори на международната арена“.

Двете страни изтъкват своето „безгранично“ приятелство от февруари 2022 г. насам, като неговата основно цел е Москва и Пекин да бъдат противовес на глобалното влияние на САЩ.

Си, от своя страна, заяви, че Пекин „винаги ще работи с Русия като добър съсед, приятел и партньор“, за да гарантира „честността и справедливостта“, според китайските държавни медии. Двамата лидери подписаха документи за задълбочаване на сътрудничеството в различни области, включително военната.

Китай все повече се превръща в спасителната лодка за Русия след нахлуването на нейните войски в Украйна, докато Вашингтон продължава да затяга гайките на Москва с нови санкции. В интервю за държавната медия „Синхуа“, публикувано преди посещението, Путин заяви, че обемът на търговията между двете страни е достигнал 227,8 млрд. долара през миналата година от 111 млрд. долара през 2019 г.

„Сегашният обем на двустранната търговия е около 20 трилиона рубли, или близо 1,6 трилиона юана“, отбеляза той.

Двете страни имат за цел да задълбочат сътрудничеството в областта на „високите технологии, космическото пространство и мирното използване на ядрената енергия, изкуствения интелект, възобновяемата енергия“, наред с други сектори.

Плътната прегръдка на Китай с Русия е трънлив въпрос за САЩ, като Вашингтон няколко пъти вече е предупреждавал Пекин да ограничи военната си помощ за войната на Москва срещу Украйна. На търговския фронт тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън обяви нови строги митнически ставки върху китайски внос на стойност 18 млрд. долара, за да защити американските индустрии от това, което Вашингтон определя като „нелоялни търговски практики“ от страна на Китай.

Пекин обаче не е съгласен с обвиненията и твърди, че САЩ отправят „неоснователни обвинения“ по отношение на „нормалния търговски и икономически обмен“ между Китай и Русия, а наблюдателите смятат, че нарастващият икономически и дипломатически натиск от страна на САЩ и техните съюзници може да принуди Китай да се сближи още повече с Русия.

Обвинения към САЩ

Двамата лидери осъдиха „все по-агресивното поведение на САЩ“ и си обещаха да задълбочат вече близките отбранителни и военни връзки на страните си. В явен отпор на Вашингтон, чийто висш дипломат миналия месец посети Китай, за да се опита да убеди Пекин да ограничи контактите си с Москва, Си даде знак, че двете столици имат сходни виждания по редица важни въпроси, включително за Украйна, и ще се противопоставят на натиска на Запада.

„Днешните отношения между Китай и Русия са трудно извоювани и двете страни трябва да ги пазят и подхранват“, каза Си на Путин. „Китай желае съвместно да постигнем развитие и подмладяване на нашите страни и да работим заедно за отстояване на справедливостта и правосъдието в света.“

В съвместното изявление се изразява загриженост относно „усилията на САЩ за нарушаване на стратегическия ядрен баланс, относно глобалната американска противоракетна отбрана, която заплашва Русия и Китай, и относно плановете на Вашингтон за високоточни неядрени оръжия“.

„Заедно отстояваме принципите на справедливостта и демократичния световен ред, отразяващ многополюсните реалности и основан на международното право“, обяви, на свой ред, Путин пред Си.

Изпращане на съобщение

Избирайки Китай за първото си пътуване в чужбина, след като този месец положи клетва за нов шестгодишен мандат, който ще го задържи на власт поне до 2030 г., Путин изпраща послание към света за своите приоритети и за силата на личните си връзки със Си, смятат анализатори. Те описват съвместното изявление на двамата лидери като задълбочаване на стратегическите отношения, особено след като в него се говори конкретно за това как съвместното сътрудничество в секторите на отбраната между двете държави подобрява регионалната и глобалната сигурност.

Президентите на двете страни осъдиха инициативите за конфискуване на активи и собственост на чужди държави, което е ясна препратка към западните ходове за пренасочване на печалбите от замразените руски активи или на самите тях за подпомагане на Украйна. Си заяви, че двете страни са съгласни, че политическото уреждане на кризата в Украйна е „правилната посока“, а в съвместното изявление се казва, че както Москва, така и Пекин са против продължителен конфликт в Украйна и евентуалното му преминаване в неконтролируема фаза.

75 години връзки

71-годишният Путин и 70-годишният Си ще участват в тържественото честване на 75-годишнината от признаването от Съветския съюз на Китайската народна република, обявена от Мао Дзедун през 1949 г.

Съединените щати определят Китай като свой най-голям конкурент, а Русия - като най-голямата заплаха от страна на национална държава. В същото време президентът на САЩ Джо Байдън твърди, че този век ще бъде определен от екзистенциално съревнование между демокрации и автокрации.

Путин и Си пък споделят сходен мироглед, според който Западът е декадентски и западащ, а Китай оспорва превъзходството на САЩ във всичко - от квантовите компютри и синтетичната биология до шпионажа и твърдата военна сила.

Путин ще посети и североизточния град Харбин, който има исторически връзки с Русия. В четвъртък там беше открит търговски център, където ще бъдат представени стоки от около 80 руски производители.

През последните години Китай засили търговските и военните си връзки с Русия, тъй като Съединените щати и техните съюзници наложиха санкции и на двете страни.