В ключов пасаж от неотдавнашната си реч в Сорбоната френският президент Еманюел Макрон настоя, че Русия категорично не трябва да печели агресивната война срещу Украйна.

За да отговори на заплахата, която представляват ядрените оръжия на руския президент Владимир Путин, той заяви, че Европа се нуждае от собствена ядрена защита.

И заяви, че по този въпрос Франция може да има ключова роля. Каква точно ще бъде ролята на Франция, Макрон обаче не уточни.

В последващо интервю той се върна към темата, споменавайки предстоящата среща на върха на ЕС, която ще се проведе във Великобритания, и обеща да проведе пълноценно обсъждане как ядреното възпиране на Франция може да допринесе за европейската сигурност.

Макрон заяви, че се надява да завърши тази дискусия "през следващите месеци".

Въпросът е дали Макрон не намеква за нещо подобно на политиката на Обединеното кралство, пише в анализ за Politico Дерик Уайът, почетен професор по право в Оксфордския университет.

Обединеното кралство също е държава с ядрено оръжие, но за разлика от Франция, тя е определила политиката за използване на ядреното си възпиране в защита на своите съюзници.

Ядрените бойни глави на Обединеното кралство са монтирани на ракети "Трейдънт", изстрелвани от подводници от клас "Авангард", предназначени да бъдат незабележими при патрулиране. Една от тези подводници винаги е в морето и е готова да изстреля ракетите с ядрено оръжие, ако получи заповед.

Бойните глави на Обединеното кралство са с висока мощност, като всяка е с експлозивна сила 6 пъти по-голяма от тази в Хирошима. Предназначени са да унищожат вражески градове в акт на отмъщение за ядрена атака. Но тъй като общата цел е да се възпре врагът да такава, ако изобщо се стигне до това, учението ще се провали, допълва Politico.

От 1962 г. Обединеното кралство е "декларирало" или "назначило" ядрените си оръжия за защита на НАТО, въпреки че министър-председателят продължава да има едноличен контрол върху тях.

Според британското правителство: "Бихме обмислили използването на нашите ядрени оръжия само в екстремни обстоятелства на самозащита, включително защитата на нашите съюзници от НАТО."

И все пак малцина приемат сериозно, че Великобритания би изстреляла ядрени ракети срещу руски градове, ако Москва е нападнала съюзник от НАТО, а не директно Великобритания.

От една страна, ако Русия смята, че Обединеното кралство е извършило ядрена атака срещу нейни градове, е много вероятно да отвърне на удара по подобен начин.

Също така, самият акт на изстрелване на ракета "Трайдънт" от подводница "Авангард" би довел до риск от разкриване на местоположението ѝ – информация, която би дала възможност на руските сили да я унищожат.

И тъй като Обединеното кралство вероятно ще разполага само с една ядрена подводница в морето, в крайна сметка може да пожертва способността си да отговори или да възпре ядрена атака на собствения си бряг.

Така че, каквото и да гласи официалната политика на Обединеното кралство, почти е немислимо страната да използва ядрените си оръжия в случай на нападение срещу съюзник от НАТО, а не срещу самата държава.

Ядрените ракети "Трайдънт" може и да са ефективно средство за възпиране на удари по Обединеното кралство, но предлагат твърде малко защита на неговите съюзници.

Междувременно Франция разполага с повече ядрени оръжия от Обединеното кралство, като по-голямата част от бойните глави са разположени на подводниците от клас Le Triomphant, а други на самолетоносачи или наземни самолети.

Въпреки това Франция никога не е "декларирала" или "преотстъпвала" ядрените си оръжия на НАТО. Те са там, за да защитават единствено Франция и доскоро френските правителства никога не са претендирали друго.

За да се разбере наистина посланието на Макрон в речта в Сорбоната, е добре да си припомним речта в Елисейския дворец от 2020 г., в която той спомена използването на френските ядрени оръжия, отбелязва Politico.

Тогава той намекна, че Франция може да ги използва за защита на европейските си съюзници. Заяви, че ядреното възпиране е последна инстанция, която пази жизненоважните интереси на страната, но също така добави, че тези интереси вече имат европейско измерение.

Пресичайки донякъде делфийския стил на тези речи, Макрон сякаш предложи копие на политиката на Обединеното кралство. Той, разбира се, е прав относно рисковете за европейската отбрана, които биха възникнали в резултат на разединението на САЩ.

Един от тях би бил, че Русия може да доминира над европейските съюзници, които не са въоръжени с ядрено оръжие, със заплахата или използването на тактическо ядрено оръжие при всеки конфликт.

Според действащата руска доктрина тактическите (или бойните) ядрени оръжия с по-ниска мощност са "контролируемо средство за постигане на резултати на бойното поле и прекратяване на военните действия".

Според наскоро изтекли руски документи, дори загубата на конвенционални военни активи, като например летища, по време на конфликт може да предизвика тактически ядрен отговор от Русия. А само преди няколко седмици Кремъл обяви учения с тактически ядрени оръжия, за да подобри готовността им за бойни действия.

Това беше ясен отговор на коментарите, направени от Макрон и външния министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън.

Камерън заяви, че Украйна сама решава дали да използва оръжия от Обединеното кралство, за да поразява цели в Русия, а Макрон повдигна въпроса за възможността войски на НАТО да се бият в Украйна. Но в сегашния си вид Франция не разполага със собствени тактически ядрени оръжия, които да осигурят ограничен или постепенен отговор на използването на такива от Русия.

Без САЩ, Европа няма да има отговор на използването на тактически ядрени оръжия от Русия. И въпреки че разполага с по-голям ядрен арсенал от Великобритания, това ще бъде основният фактор Франция да не нанесе ядрен удар по Русия в защита на съюзниците си.

Ядрените чадъри на Франция и Великобритания са реални – но истината е, че те не са достатъчно широки, за да покрият Европа, завършва анализът на Politico.