Френският президент Еманюел Макрон е отворен за възможността големи френски банки да бъдат закупени от европейски конкуренти.

Говорейки в кулоарите на срещата на върха "Изберете Франция" в двореца Версай, той потвърди дългогодишната си подкрепа за финансовата интеграция между държавите от ЕС, подкрепена по-специално от Съюза на капиталовите пазари.

"Да търгувате като европейци означава, че се нуждаете от консолидация като европейци", отбеляза Макрон.

Запитан дали би бил готов да приеме хипотетичната продажба на френската Société Générale на испанската Santander, той отговори категорично: "Разбира се".

В интервюто си за Bloomberg на събитието Макрон заяви също, че не одобрява слуховете за решението на TotalEnergies да премести основното си листване в САЩ. През април главният изпълнителен директор на петролния гигант Патрик Пуян заяви, че обмисля да премести акциите на компанията на Wall Street.

Инициативите за улесняване на инвестициите през границите на ЕС не успяха да постигнат значителен напредък, откакто бившият председател на Комисията Жан-Клод Юнкер предложи за пръв път създаването на Съюза на капиталовите пазари през 2015 г., припомня Euronews.

Оптимизирането на мрежата от специфични за всяка държава финансови правила отнема време, а за това не помогна и политическата опозиция.

Някои членки се опасяват, че съюзът би могъл да задълбочи пропастта между по-малките и по-развитите пазари. Други имат притеснения от предаването на регулаторния контрол на централизиран орган.

На Световния икономически форум в Давос през януари, президентът Макрон заяви,че движението по отношение на Съюза на капиталовите пазари не може да бъде възможно без подкрепата на всички държави от ЕС.

"Ако има задънена улица на 27-те, Франция ще предложи да се постигне напредък със засилено сътрудничество, защото задължително трябва да продължим напред", каза той.

Редица коментатори предупреждават, че ако ЕС не промени финансовите си структури, Европа ще изостане от конкуренти като САЩ.

По време на събитие в Брюксел днес, директорът на европейския департамент на МВФ Алфред Камер подчерта важността на напредъка по отношение на Съюза на капиталовите пазари.

"Понастоящем все още има големи разлики между САЩ и Европа по разходите за научноизследователска и развойна дейност в ключови технологии. В области като софтуер и електроника Европа е изостанала. Напредъкът в тези стратегически области изисква по-големи частни инвестиции и публични разходи", обясни финансистът.

Това е особено важно, имайки се в предвид предизвикателствата, пред които Европа ще бъде изправена през следващите десетилетия, като например изменението на климата и застаряването на населението.