"Нашият континент разполага със солидни спестявания, но те не се насочват към правилните сектори. Можем да продължим напред, всички 27 от нас и трябва да го направим".

Това заяви френският президент Еманюел Макрон в речта си на Световния икономически форум в Давос.

Европейският лидер представи цялостна визия за бъдещето на Франция и Европа, като наблегна на икономическите реформи, екологичната устойчивост и укрепването на европейския суверенитет.

Ето кои са основните акценти от стратегическата визия на Макрон, обобщени от Euronews.

Данъчни реформи и зелени инвестиции

В началото на речта си, Макрон изтъкна значителните данъчни реформи във Франция, включително намаляването на корпоративния данък от 33,3% на 25%.

Той подчерта въвеждането на кредити за привличане на компании, работещи в областта на зелените технологии, с което демонстрира двойния си ангажимент към икономическия растеж и екологичната устойчивост.

Макрон подчерта необходимостта от повече инвестиции в различни сектори, като заяви:

"Квантовите, чистите, зелените технологии или дори отбранителният сектор изискват много повече пари. Нуждаем се от инвестиционна стратегия с два двигателя."

Надпреварата за квантовия интернет е в ход. Къде е Европа?Той ще подобри множество сфери като медицина и сигурност, но много приложения ще станат ясни тепърва

Финансова интеграция и повече публични инвестиции

Ключова част от стратегията на Макрон включва задълбочаване на съюза на европейските капиталови пазари, за да се осигурят по-интегрирани финансови системи на целия континент.

Той се застъпи за повече европейски публични инвестиции, като предложи възможността за еврооблигации, насочени към приоритетни области.

"Нашият континент разполага с много спестявания, но те не се насочват към правилните места, към правилните сектори. Можем да продължим напред, всички 27 от нас, трябва да го направим.", подчерта Макрон.

Европейската икономика до 2025 г.: Растежът се завръща, но плахоПрогнозата на ЕК очертава картина на охлаждане на икономиката на ЕС, но без значими негативни шокове

Екологични цели и въглеродна неутралност

Макрон подчерта уникалната позиция на Европа във възприемането на въглеродна неутралност и призова за по-амбициозна програма за околната среда с акцент върху инвестициите и иновациите.

"Ако искаме програма за устойчивост, трябва да инвестираме повече в климата, в изкуствения интелект". Да провеждаме повече реформи, но трябва да променим и собствения си модел, като създадем повече работни места в Европа, по същество по-добре платени работни места.", отбелязва френският лидер.

Суверенна Европа: Акцент върху самостоятелността

Визията на Макрон за по-суверенна Европа включва осигуряване на европейско производство в ключови технологични сектори и критични части от веригата за създаване на стойност - от чипове до селско стопанство и от възобновяема до ядрена енергия.

Ера на бавен растеж: Ще изгубят ли стандарта си най-богатите страни в светаАко богатите държави продължават да се придържат към индивидуалния подход, светът ше продължи линията си на развитие към все по-задълбочаващи се конфликти

"По-суверенна Европа означава, че трябва да сме сигурни, че имаме европейско производство на мозъчен суверенен интелект, бих казал аз.

Ключови технологии и критични части от веригата за създаване на стойност - от чиповете до селското стопанство и енергията, тоест възобновяемите енергийни източници и ядрената енергия", обясни Макрон.

Той описа Европейския съюз като проект, "който не зависи от големите сили и не е проект на хегемония, а на баланс, равновесие и уважение".

Постиженията на Франция в околната среда и ядрената стратегия

Макрон подробно описа усилията за декарбонизиране на енергийните доставки във Франция, като заяви:

"Проведохме и реформи за декарбонизиране на нашата енергетика с екологичен план, в който включихме всички сектори."

Той с гордост спомена за привеждането на Франция в съответствие с целите на Парижкото споразумение, демонстрирайки ангажимент за намаляване на емисиите и повишаване на устойчивостта.

ЕС ще има значителен финансов принос към фонда за климатичните промениМеждународният фонд за справяне с разрушенията, причинени от изменението на климата, ще бъде учреден по време на COP28

"Преди шест години, когато бях пред вас, намалихме с 1% годишно емисиите си на CO2. Две години по-късно започнахме да намаляваме с 2% годишно. Направихме това в продължение на четири години. Миналата година намалихме с 4,6 %. Така че, това работи", заяви Макрон.

Той отбеляза, че 70% от електроенергията на Франция се базира на ядрена енергия и обяви планове за нови ядрени реактори: "Вече обявихме шест нови реактора, а до юни ще обявим още осем нови реактора."

В перспектива: Критични решения за Европа

Президентът завърши речта си с изказване, насочено към бъдещето, относно критичните решения, пред които е изправена Европа през следващите години, като подчерта значението на единството, инвестициите и иновациите в сектори като изкуствения интелект, космоса, квантовата технология, чиповете и отбраната.

Фон дер Лайен: Русия е зависима от Китай. Провалът е военен и икономически

Той изтъкна, че това са стълбовете на суверенния подход и ако Европа може да е единна и да инвестира значително в тези сектори, тя може да постигне амбициозните си цели.

Макрон подчерта значението на европейското единство и суверенитет, особено в светлината на неотдавнашните глобални предизвикателства. Той посочи колективния отговор на ЕС на пандемията и войната в Украйна като примери за силата на Европа, когато е обединена.