Президентът на Аржентина Хавиер Милей обвини западните лидери, че са изоставили "ценностите на Запада" по време на пламенно обръщение пред присъстващите на Световния икономически форум, където дебютът му бе посрещнат с горещи аплодисменти.

"Тук съм, за да ви кажа, че западният свят е в опасност, защото тези, които трябва да защитават ценностите на Запада, са били кооптирани от една визия за света, която неумолимо води към социализъм, а следователно и към бедност", заяви Милей пред аудиторията в Давос.

Той отбеляза, че "международните организации са били повлияни от колективизъм, радикален феминизъм, както и жестока екологична стратегия".

Милей, известен преди с редовните си телевизионни изяви и самоопределящ се като анархокапиталист, беше избран за президент на Аржентина през ноември на фона на най-тежката криза в южноамериканската икономика от две десетилетия насам, пише Financial Times.

Аржентина избра за президент политически двойник на Тръмп с радикални идеи В страна със 140% инфлация, където двама от всеки петима живеят в бедност, победата доказва, че на аржентинците им е писнало от досегашната политика

Преди речта на аржентинския президент, Даниел Пинто, президент и главен оперативен директор на JPMorgan, заяви, че новото правителство на Аржентина "създава ново начало за страната, слагайки край на 80-годишното икономическо влошаване".

Той обаче предупреди, че предстои "трудна година", тъй като плановете на Милей "изискват населението да е готово да премине през болката на строгите икономии".

Икономическите политики на Милей получиха първоначална подкрепа и от Международния валутен фонд, чийто технически персонал одобри отпускането на средства за Аржентина миналата седмица.

Заместник-директорът на фонда Гита Гопинат заяви пред Financial Times, че новата администрация е "предприела смели действия за коригиране на някои от несъответствията, които съществуват в икономиката".

Тлеещите конфликти, които могат да избухнат през 2024Докато светът гледа към Украйна и Газа, много потенциално катастрофални сблъсъци остават под радара

Участието на Хавиер Милей в Давос, първото му пътуване в чужбина като президент, беше първият му шанс да представи ултралибералната си визия пред световния елит след шокиращата си изборна победа, отбелязва FT.

В сряда той заяви: "Случаят с Аржентина е емпирична демонстрация, че колкото и богат да си, колкото и природни ресурси да имаш, ако се приемат мерки, които пречат на свободното функциониране на пазарите - единствената възможна съдба е бедността."

Откакто встъпи в длъжност през декември, либертарианският икономист предприе бързи действия за намаляване на бюджетния дефицит на страната и дерегулиране на икономиката.

Миналата седмица МВФ гласува доверие на плановете на Милей, като одобри отпускането на 4,7 млрд. долара от програмата за заем на стойност 43 млрд. долара, което ѝ позволи да се разплати за по-ранни заеми. Аржентина е най-големият длъжник на фонда.

Най-голямата икономика остава в риск до 2025 г., предупреди Джейми ДаймънПричините за опасенията му са комбинация от финансови и геополитически рискове

Предстои решението да бъде одобрено от управителния съвет на МВФ. След речта си в сряда Милей се срещна с управляващия директор на институцията Кристалина Георгиева.

Пазарите реагираха положително на плановете на новоизбраният аржентински президент. Дългосрочните доларови облигации на страната до 2030 г., които са едни от най-ликвидните, поскъпнаха с 22% от изборите през ноември.

Съществуват обаче опасения относно способността на Милей да осъществи реформите. Партията на Милей няма мнозинство и в двете камари на Конгреса, което може да блокира някои от фискалните му мерки, а мощните профсъюзи се противопоставят на плановете му.