Главният изпълнителен директор на Института за международни финанси (IIF), асоциация на световната индустрия за финансови услуги, предупреди във вторник, че политиците трябва бързо да се справят с рекордните нива на световния дълг, като определи назряващата криза като "огромен фискален проблем".

По време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, главният изпълнителен директор на Международния валутен фонд Тим Адамс също алармира за нарастващите нива на дълга.

Въпросът до голяма степен остава в сянка по време на годишната среща на глобалните лидери, която продължава до петък, тъй като възходът на изкуствения интелект и конфликтите в Близкия изток и Украйна заемат водещите места в дневния ред на форума.

Бизнес, финанси, технологии: Шест прогнози за водещите сектори през 2024 г.Какво ни очаква в бъдеще не може да се твърди със сигурност, но CNN публикува прогнозите на водещи експерти по отношение на икономиката, изкуствения интелект и бизнеса за 2024 г.


"Имаме проблем с дълга в световен мащаб. Имаме най-високите нива на дълг в невоенен период в съвременната история, и то на корпоративно, битово, суверенно и субсуверенно ниво", предупреждава Адамс. "Имаме огромен фискален проблем навсякъде, включително и в САЩ, където дефицитът е 7% от БВП. Нуждаем се от трезва мисъл и трябва да се съсредоточим върху това как да подредим фискалната си къща".

Основната търговска група на световната банкова индустрия обяви още в края на миналата година, че през третото тримесечие на 2023 г. глобалният дълг се е покачил до рекордните 307,4 трлн. долара, като значително увеличение е регистрирано както в държавите с високи доходи, така и в развиващите се пазари. Тогава IIF заяви, че очаква глобалният дълг да достигне 310 трлн. долара до края на 2023 г., като предупреди, че изборите в над 50 държави и региони през тази година могат да доведат до промяна в посока на популизма, която да предизвика още по-високи нива на дълга.

Нарастващите притеснения за глобалния дълг очертават нова финансова кризаСкокът на разходите за държавни заеми поставя високия дълг в центъра на вниманието


"Притеснявам се за геополитиката всеки ден", акцентира Адамс. "Мисля, че тази година ще бъде предизвикателна."

Запитан дали високите нива на глобалния публичен дълг са от значение в момент, в който основните централни банки са готови да намалят лихвените проценти, Адамс отговаря:

"Това е от значение заради демографията. Населението в много части на света застарява - от Китай през цяла Европа до САЩ и Япония. Трябва да се справим с огромния дълг. Всички ние трябва да се съсредоточим върху фискалните дисбаланси."