Нарастващото откъсване на политическите лидери от населението представлява най-големият риск в напрегнатата изборна година в глобален план, казва главният изпълнителен директор на Allianz Оливър Бате, цитиран от CNBC.

Наред с разрастващия се конфликт в Близкия изток и продължаващата война в Украйна, множество други потенциални геополитически разпалвания, заедно с важни избори означават, че политиката е на първо място в дневния ред за германския застрахователен гигант.

Рисковият барометър на Allianz от този месец отбелязва, че през 2023 г. политическите рискове са достигнали петгодишен връх, като около 100 държави се считат за изложени на висока или екстремна опасност от обществени вълнения.

Очаква се това да се задълбочи през 2024 г. на фона на продължаващите икономически затруднения, особено в "страните с дългова криза". Междувременно има страхове, че протестните групи, защитаващи различни каузи, ще предизвикат големи смущения.

AI и климат: Какво ужасява изпълнителните директори за бизнеса им Това са изводите от ново проучване на една от най-големите консултантски компании в света – PwC

Запитан по време на Световния икономически форум в Давос какъв според него е основният глобален риск в момента, Бате посочи липсата на доверие от страна на хората в техните правителства, посочва CNBC.

"Видяхте последните избори в Нидерландия, видяхте какво стана във Франция, а обществата се поляризират, защото нашите лидери не отговарят на нуждите на хората", каза той.

Миналата година във Франция се проведоха масови протести срещу пенсионните реформи на президента Еманюел Макрон и убийството на тийнейджъра Нахел Мерзук от полицай, което доведе до насилие и материални щети.

В доклада на Allianz също се отбелязва, че популистките и крайно десните политически сили са разширили влиянието си с изборни успехи в Нидерландия и Словакия, засилвайки очертаващата се тенденция, от 2022 г., насам.

"Италия избра партия с неофашистки корени, Унгария преизбра Виктор Орбан, а крайно десните Шведски демократи взеха над 20% от гласовете на общите избори", пише в рисковия барометър.

В година с ключови избори, дезинформацията е основен глобален рискПроучването на Световния икономически форум се отличава с намаляването на опасенията за икономически опасности като инфлация и рецесия

"Имаме все по-голямо откъсване на политическия елит от работническата класа и от хората, които действително ходят на работа всеки ден, и това, според мен, е риск номер едно за нашите общества", заяви Бате.

"И не забравяйте, че тази година много хора ще гласуват, така че трябва да сме сигурни, че ще го направят за правилните неща, а не просто да излеят гнева си."

Наред с рисковете, свързани с изборите в Европа и САЩ, през последните години в множество африкански държави също избухнаха конфликти. Пример за това е как след смяната на режима в Буркина Фасо се случиха успешни преврати в Нигер и Габон, отбелязва CNBC.

"Докато тези преврати бяха относително мирни, в Судан бързо се разраства гражданска война, главно в столицата му Хартум", казва Сърджан Тодорович, ръководител на отдела за решения в областта на политическото насилие и враждебната среда в Allianz.