Френският президент Еманюел Макрон и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призоваха китайския президент Си Дзинпин да осигури по-балансирана търговия с Европа, но китайският лидер не даде сигнали, че е готов да предложи кой знае какви отстъпки. По време на срещите си в Париж Макрон също така настоя китайският лидер да използва влиянието си върху Русия, за да сложи край на войната в Украйна.

Си пристигна в Европа за първи път от пет години насам, в момент на нарастващо бизнес напрежение, което включва разследване от страна на Европейския съюз на китайски индустрии като износа на електромобили, докато Пекин проверява вноса предимно на френски алкохол.

Европейският съюз „не може да поеме масовото свръхпроизводство на китайски промишлени стоки, които заливат пазара му“, категорична беше фон дер Лайен, след като тримата проведоха разговори под позлатените тавани на Елисейския дворец, цитирана от Reuters.

„Европа няма да се поколебае при вземането на трудни решения, необходими за защита на нейния пазар“, добави тя във връзка с търговските проверки и санкциите, които могат да последват от тях, като акцентира, че отношенията между Европа и Китай са влошени от неравния достъп до пазара и от китайските държавни субсидии.

Говорейки по-късно заедно със Си, след като двамата се срещнаха няколко пъти през деня и многократно си стиснаха ръцете пред камерите, Макрон посочи: „Днес ЕС разполага с най-отворения пазар в света, но искаме да можем да го защитим“.

По-настъпателната позиция на ЕС по отношение на търговията с Китай съвпада с подхода на Вашингтон. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди Пекин, че страната няма да приеме американските иновативни индустрии да бъдат „унищожавани“ от китайския внос.

По време на разговорите с двамата европейски лидери, които се проведоха при закрити врата, Си се е съгласил, че икономическите и търговските търкания трябва да бъдат преодолени чрез диалог, съобщават китайските държавни медии. Но той също така е казал на Макрон и фон дер Лайен, че проблемът със свръхкапацитета на Китай „не съществува нито от гледна точка на сравнителните предимства, нито в светлината на глобалното търсене“. По-късно той заяви, че Китай и Франция ще работят за възстановяване на търговския баланс, без обаче да даде много подробности.

Официалните подаръци на Макрон за Си включваха коняк на притежаваните от LVMH Hennessey и Remy Cointreau, които са сред френските компании, засегнати от ответното антидъмпингово разследване на Китай. Френският президент благодари на Си за това, което той определи като „открито отношение“, визирайки проверката на вноса на френски коняк в азиатската страна. Въпреки че Макрон не даде много подробности, а Си не го спомена, френски дипломатически източник коментира, че това означава никакви данъци или мита, докато проверката не приключи, но не изключва мерки след приключването ѝ.

„Благодаря на президента за откритото му отношение по отношение на временните мерки за коняка и за желанието му да не ги прилагаме“, отбеляза Макрон.

Предотвратяване на нова Студена война

Френски дипломатически източници посочват пред информационната агенция, че Си е изглеждал възприемчив към опасенията относно търговските дисбаланси, добавяйки, че целта на посещението е била да се предадат послания. Дали ще последват някакви действия, предстои да се разбере.

В кратки коментари, излъчени по телевизията преди една от срещите му с Макрон, Си призова колегата си да се присъедини към него, за да покаже „независимост“ и да „предотврати „нова Студена война“ между блоковете.

„Трябва да бъдем далновидни и да работим заедно за един равноправен и подреден многополюсен свят“, каза Си и призова Макрон да го подкрепи, като се противопостави на „отделянето“ на веригите за доставки на Китай и другите икономики.

27-те членки на ЕС - по-специално Франция и Германия - не са единни в отношението си към Китай. Докато Париж се застъпва за по-твърда линия при проверката на вноса на китайски електромобили, Берлин иска да се действа по-предпазливо. Някои френски правителствени служители изразяват лични опасения, че Берлин ще се опита да подкопае проверката, насочена към китайски компании като BYD, Geely и SAIC, тъй като Китай е ключов пазар за водената от износа икономика на Германия и за нейните производители на автомобили като BMW, Mercedes-Benz и Volkswagen.

Франция, от своя страна, настоява Китай да отвори пазара си за френския износ на селскостопански продукти и да разреши проблемите, свързани с опасенията на френската козметична индустрия относно правата на интелектуална собственост.

Украйна и Близкия Изток

В речта си заедно със Си след срещата им в Елисейския дворец Макрон засегна и ситуацията в Украйна, заявявайки, че Франция се надява влиянието на Китай върху Москва да помогне Русия да сложи край на войната.

„Приветстваме ангажиментите на китайските власти да се въздържат от продажба на всякакви оръжия или помощи и да контролират стриктно продажбите на продукти и технологии, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели“, посочи Макрон, цитиран от AP.

Китай претендира, че запазва неутралитет във войната, но руският президент Владимир Путин наскоро обяви плановете си да посети Пекин този месец.

„Историята многократно е доказвала, че всеки конфликт в крайна сметка може да бъде разрешен само чрез преговори“, заяви на свой ред Си. „Призоваваме всички страни да възобновят контактите и диалога.“

Миналата година Макрон призова Си да „вразуми Русия“, но призивът не беше последван от видими действия от страна на Китай.

Двамата лидери изразиха и загрижеността си относно ситуацията в Близкия изток, като френският президент посочи, че Франция и Китай споделят „едни и същи цели“, а именно „да се постигне незабавно прекратяване на огъня, за да се освободят заложниците, да се защити населението, да се улесни доставката на хуманитарна помощ, да се насърчи регионалната деескалация и да се отвори отново политическа перспектива“.

Си нарече войната между Израел и Хамас „трагедия“, която е „изпитание за човешката съвест“.

„Международната общност трябва да направи нещо. Призоваваме за незабавно, всеобхватно и устойчиво прекратяване на огъня в Газа", каза той.

Освен това китайският лидер изрази готовността на Китай да работи с Франция, „за да използваме Олимпийските игри в Париж като възможност да се застъпим за глобално прекратяване на огъня и спиране на войните по време на игрите“.

Макрон също подкрепи идеята, призовавайки Олимпийските игри в Париж да се превърнат в „дипломатически момент на мира“.