Опит за покушение е бил извършен срещу кандидата на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп.

Инцидентът се е случил по време на митинг пред избиратели в Пенсилвания.

Тръмп е бил ранен леко в ухото, но стрелецът е улучил и други хора на събитието. Според окръжния прокурор на окръг Бътлър един от тях е загинал, а други двама са в критично състояние.

На видео кадри се вижда как Тръмп свива тялото си надясно след произвеждането на изстрела, стиска ухото си и пада на земята. След това той е заобиколен от агенти на Сикрет сървис, които го закарват до колата му. По дясната страна на главата на Тръмп се вижда кръв.

Getty Images

Извършителят на престъплението е ликвидиран от служителите на Сикрет Сървис, съобщават световните агенции.

Кой е извършителят

Мъжът е идентифициран като 20-годишен гражданин от Пенсилвания на име Томас Матю Крукс. Бил е жител на Бетел Парк, на около 55 мили южно от мястото на стрелбата.

По информация на The Washington Post стрелецът е бил регистриран като симпатизант на Републиканската партия. Reuters също предаде новината, като се позова на избирателни регистри на щата Пенсилвания.

Но данните показват, че единственото му известно политическо дарение за 15 долара през 2021 г. е за Act Blue, група, която подкрепя кандидати на демократите, допълва CNBC.

По време на стрелбата Крукс не е носил документ за самоличност. Разследващите са прекарали часове в потвърждаване на предполагаемата му самоличност.

Свидетел, цитиран от CNN, твърди, че е разказал на полицаите, че е видял стрелец, който се е движел "от покрив на покрив", минути да открие стрелба по Доналд Тръмп.

Бен Макър се е намирал по линията на оградата, когато е видял "човекът да се движи от покрив на покрив".

Казах на полицая, че има предполагаем стрелец на покрива. Когато се обърнах, започнаха изстрелите, а след това настъпи хаос, всички се разбягахме и това беше всичко.

След шокиращото покушение, говорител заяви, че Тръмп е "добре", а Сикрет сървис - че е в безопасност.

Самият политик написа в социалните мрежи, че е бил улучен от куршум в "горната част на дясното ми ухо". Ето и цялата публикация на Тръмп в социалната му мрежа Truth Social:

"Искам да благодаря на Сикрет сървис на САЩ и на всички органи на реда за бързата им реакция при стрелбата, която току-що се случи в Бътлър, Пенсилвания. Най-важното е, че искам да изкажа съболезнованията си на семейството на убития на митинга, както и на семейството на другия тежко ранен. Невероятно е, че такъв акт може да се случи в нашата страна. Към момента не се знае нищо за стрелеца, който вече е мъртъв.

Бях прострелян с куршум, който прониза горната част на дясното ми ухо. Веднага разбрах, че нещо не е наред, тъй като чух свистящ звук, изстрели и усетих как куршумът разкъсва кожата. Последва силно кървене, така че тогава разбрах какво се случва. БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ АМЕРИКА!

Байдън: В Америка няма място за такъв вид насилие

Настоящият президент на САЩ и политически съперник на Тръмп за Белия дом - Джо Байдън, е провел телефонен разговор с него, допълва CNBC.

В коментар по-късно вечерта Байдън е заявил, че "в Америка няма място за такъв вид насилие". "Това е отвратително", допълва президентът.

Тъй като инцидентът заплашва да разпали още повече политическата реторика в месеците преди ноември, Байдън е призовал страната да се обедини.

Не можем да позволим това да се случва. Не можем да бъдем такива!

Байдън планираше да прекара уикенда в Делауеър, но късно в събота Белият дом съобщи, че той ще се върне във Вашингтон.

Пропуски в охраната?

Тайните служби нямаха представител за пресконференцията на правоохранителните органи по повод стрелбата, което остави без отговор въпросите на много репортери дали е имало пропуски в охраната на мястото на митингга.

Кевин Рожек, главният агент на ФБР в Питсбърг, и комисарят на полицията на щата Пенсилвания отговаряха на въпросите на пресата, като често казваха, че не могат или не искат да коментират действията на Сикрет сървис.

Веднага бяха повдигнати въпроси за това как стрелецът е успял да се качи с пушка на покрива, откъдето се вижда митингът и как е успял да произведе множество изстрели, убивайки един човек и ранявайки тежко други двама.

Рожек нарече "изненадващ" факта, че стрелецът е успял да произведе тези изстрели, преди да бъде убит.

Като бивш президент на САЩ Доналд Тръмп има доживотна защита от Сикрет сървис, уточнява CNBC. "Те правят първоначалните оценки на сигурността и определят къде трябва да са различните места за сигурност. И са тези, които отговарят за охраната на мястото на събитието.", допълниха властите на брифинга след инцидента.

Агент на ФБР заяви, че разследващите "нямат идентифициран мотив" за това, което властите смятат за "опит за убийство" на Тръмп.

Шок сред международните лидери

Стрелбата по време на митинга на Доналд Тръмп предизвика вълна от послания от световни лидери, които изразяват своята загриженост и осъждат нападението.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг: "Шокиран съм от опита за покушение срещу бившия президент Тръмп. Пожелавам му бързо възстановяване, а мислите ми са с пострадалите. Осъждам това нападение. Политическото насилие няма място в нашите демокрации".

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че е шокиран и че осъжда атаката срещу Тръмп.

"Още веднъж ставаме свидетели на недопустими действия на насилие срещу политици", написа Борел в X.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е "дълбоко шокирана" от стрелбата.

"Политическото насилие няма място в една демокрация. Желая на Доналд Тръмп скорошно възстановяване", заяви Фон дер Лайен в X.

С реакция в социалните мрежи излезе и френският президент Еманюел Макрон. Той окачестви стрелбата срещу Тръмп като "драма за нашите демокрации". "Франция споделя шока и възмущението на американския народ", изтъкна Макрон.

Италианският премиер Джорджа Мелони изрази солидарността си с Тръмп и призова диалогът и отговорността да вземат връх над омразата и насилието, допълва БТА.    

Унгарският премиер Виктор Орбан изрази солидарността си с Доналд Тръмп, като заяви, че "мислите и молитвите" му са с него.

"Мислите ми и молитвите ми са с президента Доналд Тръмп в този мрачен час", написа унгарският лидер в социалната мрежа X, два дни след като се срещна с бившия американски президент в имението му "Мар-а-Лаго" в щата Флорида.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски: "Ужасен съм да науча за стрелбата по бившия президент на САЩ Доналд Тръмп на митинга му в Пенсилвания. Подобно насилие няма никакво оправдание и място никъде по света. Никога насилието не трябва да надделява. С облекчение научих, че Доналд Тръмп вече е в безопасност и му пожелавам бързо възстановяване".

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, предаде ДПА, цитирана от БТА. Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва още в изявление на министерството. 

Реакцията на Москва беше по-приглушена, отбелязва ДПА. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че опитът за убийство е последица от "политиката на Вашингтон за разпалване на омраза". Съединените щати трябва да направят равносметка на политиките си по отношение на политически опоненти, държави и народи, заяви Захарова. САЩ трябва да се съсредоточат върху вътрешнополитическите си проблеми, вместо да доставят оръжия на Украйна, каза още тя.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази солидарността си с Тръмп."Молим се за неговата безопасност и за скорошното му възстановяване", написа израелският лидер в X.

Министър-председателят на Пакистан Шехбаз Шариф: "Току-що научих, че бившият президент Тръмп е бил прострелян на предизборен митинг. Това е шокиращо събитие. Осъждам всяко насилие в политиката. Пожелавам на бившия президент бързо възстановяване и добро здраве".

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши: "С голямо облекчение приемаме новината, че бившият президент Доналд Тръмп е добре и се чувства добре след опита за убийството му. Нашите мисли и молитви са с него и семейството му. Заедно с всички обичащи демокрацията народи по света осъждаме всички форми на политическо насилие. Гласът на народа винаги трябва да остане върховен".

Министър-председателят на Нова Зеландия Кристофър Лаксън: "Шокиран съм от събитията на днешния митинг на Доналд Тръмп в Пенсилвания. Мислите ми са с бившия президент, неговото семейство и жертвите на това нападение. Никоя страна не трябва да се сблъсква с подобно политическо насилие."

Индийският министър-председател Нарендра Моди: "Дълбоко обезпокоен от нападението срещу моя приятел, бившия президент Доналд Тръмп. Решително осъждам инцидента. Насилието няма място в политиката и демокрациите. Пожелавам му бързо възстановяване. Нашите мисли и молитви са със семейството на загиналия, ранените и американския народ".

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе: "Това е непростимо нападение в рамките на демократичните ценности, които австралийците и американците споделят, и свободата, която ценим. Тези ценности са тези, които обединяват нашите две държави."

Президентът на Тайван Лай Чинг-те (известен също като Уилям Лай): "Мислите и молитвите ми са с бившия президент на САЩ Тръмп и му пожелавам бързо възстановяване. Политическото насилие под каквато и да е форма никога не е приемливо в нашите демокрации. Изказвам искрените си съболезнования на жертвите, засегнати от нападението."

Фицо: Атаката срещу Тръмп е "като копие" на нападението срещу мен

Политическите опоненти на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп опитват да го възпрепятстват и когато това не работи, те толкова много изнервят обществото, че някой взима оръжие в ръце. Това коментира словашкият премиер Роберт Фицо, цитиран от словашката новинарска агенция ТАСР, предаде БТА.

 "Политическите опоненти на Доналд Тръмп опитват да го възпрепятстват и когато се провалят в опитите си, те толкова много изнервят обществото, че някой нещастник взима пистолет. А сега ще станем свидетели на разговори за необходимостта от помирение, умиротворяване и опрощаване", написа премиерът в социалните мрежи.

Фицо заяви, че атаката срещу Тръмп е "като копие" на нападението срещу самия него. На 15 май той беше прострелян след заседание на словашкото правителство, докато поздравяваше свои симпатизанти. В момента Фицо се възстановява и от юли постепенно се връща на поста си.

Българските официални реакции

"Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи". Това написа държавният глава Румен Радев в Х.  Държавният глава пожела бързо възстановяване на президента Тръмп, както и на ранените при инцидента. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва, написа още Радев. 

"Дълбоко сме шокирани от ужасяващото нападение срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по време на събитие от предизборната му кампания", написаха от Министерството на външните работи в Х. "Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на ранените от нападението. Политическото насилие е неприемливо и неприсъщо на демокрацията", написаха още от ведомството, цитирани от БТА. 

Мъск подкрепи публично Тръмп след покушението

Милиардерът и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че "напълно" подкрепя Доналд Тръмп.

Той публикува пост в платформата си X малко след новината за покушението.

Определи като изключителна некомпетентност или умишлени действия поведението на Сикрет Сървис и заяви, че ръководството трябва да подаде оставка. Изказа съболезнованията си на семейството на загиналия на митинга, както и на семейството на другия тежко ранен.

Мъск за първи път публично подкрепи Тръмп в президентската надпревара в САЩ, посочва Reuters, цитирана от БТА. Публикацията му затвърждава завоя към десницата и дава на Тръмп високопоставен поддръжник в стремежа за връщане в Белия дом на изборите на 5 ноември, отбелязва още световната агенция.

По-късно Мъск публикува снимка на Тръмп от митинга с коментар:

Последният път, когато Америка имаше толкова силен кандидат, това беше Теодор Рузвелт.

Bloomberg съобщи в петък, че Мъск е направил дарение за политическа организация, работеща за предизборния щаб на Тръмп.

В предишни избори милиардерът е гласувал за кандидатите на Демократическата партия Хилари Клинтън и Джо Байдън, припомня Reuters, като се позовава на негови изявления.