Във вторник някои от водещите демократи, лоялни към президента Джо Байдън, повдигнаха нови въпроси относно кандидатурата му за преизбиране през 2024 г., като един от тях го призова да се оттегли. Това е промяна, след като мнозина го защитиха след колебливото му представяне в дебатите миналата седмица.

Дали Байдън ще продължи да бъде кандидат за президент през 2024 г. след фиаското в сблъсъка си с Доналд Тръмп, до голяма степен е негово решение, твърдят демократи и политически стратези. Но той е подложен на натиск, като някои дарители на кампанията му го призовават да се оттегли, а други открито се притесняват, че той не е подготвен да победи през ноември.

Според един от съветниците на демократите в Камарата на представителите, цитиран от Reuters, 25 членове на Демократическата партия се готвят официално да призоват настоящия президент да се оттегли, ако през следващите дни продължи да изглежда разколебан. Друг пък казва, че умерените демократи в конкурентните райони - често наричани "фронтлайнери" - са били засипани с въпроси от избирателите тази седмица. А проучване на Reuters/IPSOS, направено след дебата, показа, че всеки трети демократ смята, че Байдън трябва да прекрати участието си в надпреварата за преизбиране.

Представителят Лойд Догет стана първият демократ в Конгреса, който призова Байдън да се оттегли от президентската надпревара във вторник. В интервю за NBC News той заяви, че се надява и други законодатели от Демократическата партия да последват примера му.

"Изглежда, че язовирната стена се е скъсала", акцентират източниците на информационната агенция.

Бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси, от своя страна, подчерта многобройните законодателни постижения на Байдън по време на интервю за MSNBC във вторник, но добави, че е основателно да се зададе въпросът дали представянето му на дебата е било еднократен момент или става въпрос за по-широк здравословен проблем. Според нея Тръмп трябва да бъде подложен на същия контрол.

"Мисля, че е легитимен въпросът: Това епизод ли е, или е състояние?. И когато хората задават този въпрос, той е легитимен и за двамата кандидати", категорична беше Пелоси.

Непосредствено след дебата тя показа силна подкрепа за настоящия стопанин на Белия дом, казвайки: "Решението на Джо Байдън да продължи напред е решение, което всички ние ще приемем заради автобиографията, която има, и представянето, което ще дойде с нея".

Във вторник прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Байдън не е имал "епизод", а просто лоша нощ.

Вицепрезидентът Камала Харис, запитана в интервю за CBS News за искането на Догет, отговори: "Не съм съгласна. Вижте, Джо Байдън е нашият кандидат. Ние победихме Тръмп веднъж и ще го победим пак. Точка."

Самият Байдън, който говори на предизборно събитие във Вирджиния във вторник вечерта, обвини за представянето си липсата на сън и заяви, че кампанията му е събрала 38 млн. долара след дебата.

"Факт е, че не бях много умен. Реших да обиколя света няколко пъти, преминавайки през около 100 часови зони преди дебата. Не послушах служителите си, върнах се и почти заспах на сцената. Това не е оправдание, но е обяснение."

Някои демократи обаче остават категорични, че президентът трябва да мисли за по-широкото бъдеще на партията.

"Той трябва да бъде честен със себе си", заяви във вторник пред CNN Майк Куигли, умерен представител на Демократическата партия от Илинойс. "Това е негово решение. Искам само да оцени в този момент колко много то влияе не само на неговата надпревара, но и на всички останали надпревари, които предстоят през ноември."

Представителят Джим Клайбърн, демократът, на когото често се приписва осигуряването на номинацията на Байдън в президентската надпревара през 2020 г., на свой ред посочи пред MSNBC, че ще подкрепи идеята вицепрезидентът Камала Харис да бъде кандидатът на демократите, ако Байдън се оттегли. В същото време представителят на демократите от щата Мейн Джаред Голдън прогнозира, че Тръмп ще спечели изборите, както и представителката от щата Вашингтон Мари Глюсенкамп Перес.

Байдън ще разговаря с губернатори и конгресмени

Президентът и кампанията му се опитват да увеличат подкрепата си. Байдън ще проведе виртуална и лична среща с губернатори от Демократическата партия в Белия дом в сряда и ще говори с конгресмени тази седмица, съобщиха от Белия дом.

Един от помощниците на демократите в Камарата на представителите коментира, че много нейни членове са разочаровани от липсата на контакти досега.

В неделя и понеделник кампанията на Байдън е провела трудни телефонни разговори с важни спонсори, които са поставили под въпрос плановете му да остане в надпреварата.

Запитан във вторник защо Байдън не е дал повече интервюта за медиите или не е провел пресконференция, след като дебатът с Тръмп повдигна множество въпроси, говорителят на Белия дом Жан-Пиер посочи посещението му в Waffle House в Атланта вечерта на дебата и последвалите му разговори с поддръжници.

Байдън трябва да даде интервю за ABC тази седмица и планира да проведе пресконференция на срещата на върха на НАТО през следващата. Според представители на Демократическата партия тези му изяви са изключително важни, тъй като всички искат да видят, че той може да се справя с бързи въпроси, а не само с организирани предизборни изяви.

Междувременно кампанията на Байдън съобщи, че тя и съюзниците ѝ от Демократическата партия са събрали 264 млн. долара през второто тримесечие, включително 127 млн. долара през юни. Рекорден брой средства са били събрани от "обикновените хора" в деня на дебата.