Неубедителното представяне на Джо Байдън по време на първия дебат с Доналд Тръмп веднага предизвика нови въпроси дали той няма да напусне президентската надпревара. Това няма да е лесен процес, тъй като Байдън вече е предполагаемият кандидат на демократите и преобладаващият избор на избирателите на първичните избори. Още повече, че той не срещна почти никаква опозиция в техните рамки, а фактът, че спечели почти всички делегати на партията, означава, че е много малко вероятно да бъде принуден да напусне надпреварата против волята си.

"Това не са 60-те години на миналия век. Гласоподавателите избират кандидата. Той е номинираният", посочва анализаторът на CNN и стратег на демократите Дейвид Акселрод, коментирайки представянето на Байдън на дебата.

Сегашната система на първичните избори, която дава предимство на избирателите пред партийните лидери, по същество е резултат от недоволството, след като през 1968 г. демократите избират за свой кандидат вицепрезидента Хюбърт Хъмфри. Дори след като президентът Линдън Джонсън се отказва от президентската надпревара през същата година, отчитайки намаляващата си популярност и противопоставянето си на войната във Виетнам, Хъмфри представлява продължение на виетнамската политика на Джонсън на Националния конгрес на демократите в Чикаго. Затова и избухва насилие, след като протестиращи влизат в сблъсъци с полицията, докато Хъмфри приема номинацията.

През 2024 г. нещата биха били много различни, ако Байдън реши да напусне надпреварата, когато на висшият форум на демократите ще се събере в Чикаго през август. Ако водещият кандидат се откаже от кампанията след повечето първични избори или дори по време на конгреса, отделните делегати ще трябва да изберат кандидата на партията в залата на конгреса (или евентуално по време на виртуално поименно гласуване). Това би поставило под светлината на прожекторите обикновено нишовия въпрос кои са тези действителни делегати.

Демократическата партия определи краен срок до 22 юни, в който щатите трябваше да изберат повече от 3900 делегати - почти всички от тях понастоящем са обещани на Байдън, разпределени в рамките на първичния процес. Тези делегати не само са обещали да гласуват за Байдън, но и са одобрени от неговата кампания. Така че, въпреки че мнозинството от делегатите на конгреса може да реши да избере нов кандидат, това би изисквало масово напускане от страна на поддръжниците на президента. Това също така означава, че ако Байдън отпадне от надпреварата, до голяма степен именно неговите съюзници ще бъдат тези, които ще отговарят за избора на негов заместник.

Ако все пак кандидатурата на Байдън за нов мандат бъде свалена, основен претендент би бил вицепрезидентът Камала Харис. Но при този сценарий могат да се намесят и други потенциални кандидати, които преди това са твърдели, че биха могли да водят по-ефективна кампания срещу бившия президент Доналд Тръмп.

Дали някой като губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм - който предложи безрезервна подкрепа за Байдън след дебата в четвъртък - би предизвикал Харис на конгреса? Определянето на заместник на Байдън би довело до разделение и вътрешни сблъсъци в редиците на демократите. Делегатите ще трябва да решат с поредица от гласувания след трескаво лобиране кой да бъде избран.

От страна на Демократическата партия има и друга група, която трябва да се вземе предвид: "суперделегатите" - група от около 700 висши партийни лидери и избрани служители, които автоматично стават делегати на конгреса въз основа на своята позиция. Съгласно обичайните партийни правила те не могат да гласуват на първото гласуване, ако могат да повлияят на номинацията, но са свободни да гласуват на следващите турове.

Като се имат предвид вси чки тези негативни сценарии и усложнения при детронирането на кандидатурата на Байдън, не е изненада, че водещи фигури и спонсори на кампанията на настоящия президент вместо да обръщат гръб се сплотяват.

Само за ден: Кампанията на Байдън е набрала 27 млн. долара след първия дебат

Пример за това е факта, че кампанията на Байдън е събрала 27 милиона долара от края на първия президентски дебат до петък вечерта. Съобщената от нейния говорител сума идва в средата на кампанията на президента за набиране на средства и отразява желанието на политическите донори на демократите да не изостават от скорошния подем на даренията за републиканеца Доналд Тръмп.

Кампанията на Байдън, Националният конгрес на Демократическата партия и PAC комитетите на сегашния президент съвместно събраха 85 млн. долара през май, като изостанаха от 141 млн. долара, набрани от Тръмп през същия месец, в който бившият президент беше осъден по 34 обвинения в тежки престъпления. Съюзниците на Байдън се опитват да уверят дарителите, че той все още може да донесе победа на демократите през ноември въпреки неубедителното си представяне на първия дебат срещу Тръмп.

След 90-минутния сблъсък в Атланта, в петък Байдън се отправи към Роли, Северна Каролина, за да проведе митинг, на който говори с по-енергичен тон и призна грешките си от дебата.

"Хора, не ходя толкова лесно, колкото преди. Не говоря толкова гладко, колкото преди. Не дебатирам толкова добре, колкото преди. Но знам какво знам: Знам как да казвам истината. Знам кое е добре и кое е лошо", каза той, цитиран от CNBC.

След Северна Каролина президентът отпътува за Ню Йорк, за да произнесе реч в посетителския център на Националния паметник "Стоунуол" по повод Месеца на гордостта. По-късно същата вечер пък проведе няколко приема, част от кампанията.

В събота Байдън продължи предизборните си участия в Ню Йорк и Ню Джърси, преди да се върне в Кемп Дейвид по-късно вечерта. Очаква се тези събития допълнително да увеличат цифрата на набраните средства.

Обама и Клинтън оправдаха представянето на Байдън

Но подкрепата за Байдън прие и морални форми, след като в петък бившите президенти на САЩ Барак Обама и Бил Клинтън се опитаха да ограничат щетите, нанесени от дебата.

"Случват се лоши вечери на дебати. Повярвайте ми, знам. Но тези избори все пак са избор между някой, който цял живот се е борил за обикновените хора, и някой, който се интересува само от себе си", заяви Обама в публикация в X, в която се съдържа връзка към уебсайта на кампанията на Байдън. "Снощи това не се промени и затова през ноември на карта е заложено толкова много".

Няколко часа по-късно Клинтън също се включи в защитата на настоящия президент.

"Ще оставя рейтинга на дебатите на специалистите, но ето какво знам: фактите и историята имат значение", каза Клинтън в свой коментар, отново в X, последван от кратък списък с постиженията на Байдън.

Посланията на Обама и Клинтън бележат промяна в стратегията на демократите, които се опитват да коригират курса си след провала в четвъртък. Голяма част от коментарите на партията непосредствено след дебата се опитваха да омаловажат очевидните грешки на Байдън, като вместо това атакуваха представянето на Тръмп и дадоха щедра оценка на своя кандидат.

"С напредването на вечерта мисля, че Байдън наистина се справи с проблема", заяви Мич Ландриу, съпредседател на кампанията на Байдън, пред NBC News след дебата. "Гордея се с факта, че той се изправи срещу Доналд Тръмп." Затова и коментарите на Обама и Клинтън представляват лека промяна в стратегията: Те признават катастрофата на дебата и след това казват на обществеността да не се фокусира върху нея.

Но дебатите са от значение. След тези през септември 2020 г. множество проучвания показаха, че избирателите смятат, че Байдън се е справил по-добре, което му помогна да запази преднината си пред Тръмп тогава.

Тазгодишната президентска надпревара за Белия дом досега беше почти заспала досега и вероятно ще бъде спечелена с малка разлика през ноември, което оставя малко място за грешки. В дните след дебата много демократи се опасяват, че той може да повлияе на възприятията на избирателите, които вече са изпълнени с притеснения относно възрастта на Байдън и неговата годност да ръководи страната още четири години. Но въпреки че някои стратези, донори и анализатори вече предложиха Байдън да се откаже от надпреварата и да отвори отново полето на демократите за потенциално по-силни кандидати, кампанията на президента засега отхвърля подобна възможност.

Планирано е двамта кандидати да се изправят един срещу друг по време на втория и последен дебат на 10 септември.