Словашкият премиер Роберт Фицо публикува в официалния си профил във Facebook предварително записано изказване.

Това е първата му публична проява, след като миналия месец беше тежко ранен при опит за убийство, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Фицо заяви, че нападението срещу него на 15 май е нанесло тежък удар върху здравето му и че „ще бъде малко чудо, ако се върна на работа след няколко седмици“.

Същевременно според него, ако „всичко премине добре, ще се завърна в края на юни – началото на юли“.

„Няма причина да вярвам, че това е било дело на самотен лунатик“, заяви Фицо, наричайки извършилия нападението 71-годишен охранител Юрай Цинтула „активист на опозицията“.

Самият нападател по-рано заяви в съда, че извършил нападението заради несъгласие с правителствената политика.

Не изпитвам омраза към непознатия, който ме простреля. Няма да предприемам правни действия срещу него и няма да търся обезщетение за вреди. Прощавам му и нека сам си изяснява в главата си какво направи и защо го направи.

"В крайна сметка, ясно е, че той беше просто пратеник на злото и на политическата омраза, която политически неуспешната и недоволна опозиция в Словакия разду до неконтролируеми пропорции", каза словашкият премиер.

Премиерът заяви, че„омразата и агресията на опозицията, толерирани от медиите са отбелязали връх след президентските избори в Словакия тази пролет и изтъкна, че дълго време е предупреждавал чуждестранните партньори на Братислава за опасността от атентат срещу представител на властта в Словакия.

"Против съм намеса във вътрешните работи на други страни и срещу насилствения износ на демокрация към страни, които са решили да вървят по своя си път. Словакия на разполага с икономическите и военните ресурси да налага интересите си със сила. По тази причина трябва непрестанно да работим за строгото спазване на международното право и да имаме смелостта да наричаме нещата със собствените им имена, независимо от това за колко голяма страна се отнасят", заяви Фицо.

Премиерът каза още, че стремежът на словашкото политическо ръководство към самостоятелна външна политика, която е "насочена към четирите краища на света", макар и в рамките на членството на Словакия в ЕС и НАТО, не се харесва на всички.

Фицо заяви, че всеки, който не е съгласен с това, че военната помощ за Украйна трябва да продължи и че Русия трябва да бъде отслабена на всяка цена, бива незабавно обозначен като руски агент и изолиран политически в международен план.

Колкото и да ни е тъжно да го кажем, правото на различно мнение вече не съществува в Европейския съюз.

Фицо изрази още мнението си, че Партията на европейските социалисти (ПЕС) е замразила членството в ПЕС на неговата партия "Посока – социална демокрация" именно заради различна позиция по въпросите, свързани с Украйна.

Освен това каза, че в рамките на Вишеградската четворка е имало опит, макар и неуспешен, на това обединение от четири държави да бъде сложен край, с аргумента, че Унгария и Словакия имат "различни политически виждания".

Фицо каза също, че след завръщането на партията му "Посока – социална демокрация" на власт след парламентарните избори миналата година, отправянето на заплахи срещу представители на властта и техни близки се е превърнало в норма.

Намекна, че заплахите и проявите на неуважение към представители на властта са средства за борба на опозицията срещу правителството.

"Опозицията не показва никакво уважение към резултата от демократичните парламентарни избори и към властите", категоричен беше словашкият лидер. "Не съм политически ангел", изтъкна премиерът, като същевременно уточни, че проблемите не се решават, като просто застреляш политика, с когото не си съгласен.