Покушението срещу словашкия министър-председател Роберт Фицо след изнесено заседание на кабинета му в Хандлова разтърси не само гражданската общност в страната, но и целия международен политически елит.

Местни медии посочват, че човекът, открил стрелбата, е Юрай Чинтула, родом от западното градче Левице.

Според словашкия всекидневник Dennik N заподозреният е на 71 години, писател и член-основател на литературния клуб DÚHA. Той е автор на три стихосбирки и два романа, озаглавени "Послание за жертва" през 2010 г. и "Ефата" през 2015 г., според страницата на литературния клуб във Facebook. Последният е роман за ромската общност в Словакия.

Сдружението на словашките писатели регистрира Чинтула като член от 2015 г., допълва Euronews. След нападението, организацията се дистанцира от него с изявление: "Изразяваме възмущението си от такъв брутален акт, който няма аналог в историята на Словакия."

Съобщава се, че Чинтула е притежавал разрешително за оръжие, а преди това е работил като охранител в частна фирма, където самият той е бил обект на нападение в търговски център.

Телевизия Markíza съобщи за кратък видеозапис, на който се вижда заподозреният малко след ареста.

Във видеото се чува как той казва: "Не съм съгласен с политиката на правителството. Защо медиите са обект на посегателство? Защо RTVS е обект на атака? Защо Мазак беше уволнен от поста си?"

В изявление късно снощи вътрешният министър на страната заяви, че опитът за убийство на министър-председателя е бил политически мотивиран и добави, че информацията се основава на "първоначални разговори със заподозрения", събщи CNN.

"Този опит за убийство е политически мотивиран и заподозреният е взел решение да го направи малко след президентските избори", заяви министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ешток на пресконференция пред болницата в Банска Бистрица, където е премиерът.

Той обясни, че Фицо е прострелян с пет куршума и лекарите се борят за живота му.

"Ясно е, че това е било политически мотивирано", подчерта и министърът на отбраната Роберт Калиняк.

Той допълни, че Фицо "е получил множество наранявания", но не предостави повече подробности за състоянието му.

Опитът за убийство на толкова високопоставен политик е първият в историята на съвременна Словакия, която получи независимост през 1993 г., припомня Euronews.

Главният прокурор на страната Марош Жилинка обеща, че нападателят ще бъде "безкомпромисно" наказан от правоприлагащите органи.

Съюзниците на Фицо обвиниха "либералните медии" за нападението, като по думите им, журналистите са създали среда, която насърчава омразата към Фицо и неговата политика.

Любош Блаха, заместник-председател на словашкия парламент и заместник-председател на партията на Фицо "Смер", заяви: "От името на "Смер" искам остро да осъдя случилото се днес в Хандлова и същевременно да изразя тежко отвращение от това, което сте извършили тук през последните години. Вие, либералните медии и политическата опозиция. Каква омраза разпространявате срещу Роберт Фицо".

Най-голямата опозиционна партия "Прогресивна Словакия" отмени планирания протест срещу спорната реформа на обществените радио- и телевизионни услуги, планирана от правителството на Фицо.

Лидерът на партията Михал Симецка заяви, че този ход е направен, за да се избегне "ескалация на напрежението".

Пред Euronews Андрей Матисак, изтъкнат журналист от словашкия вестник "Правда" обяснява как страната му е обхваната от вълна на политическа поляризация.

Според него семената на насилието са намерили плодородна почва в контекста на дълбока радикализация. Изглежда, че в Словакия се наблюдава по-висока степен на политическа поляризация в сравнение с други европейски държави, с разделение между прозападните либерали и различни антагонистични движения вляво и вдясно.

Преди шест години страната беше разтърсена от убийството на разследващия журналист Ян Куциак, вероятно заради предполагаемите му разследвания на връзките между политически фигури и организираната престъпност.

Проблемът е, че този безумен акт на насилие ще влоши ситуацията в Словакия, която и без това е изключително поляризирана страна, смята Матисак.

Миналия септември имахме избори, миналия март и април имахме президентски избори. А сега сме в предизборна кампания за парламента на ЕС.

Повече от шест месеца сме подложени на постоянен политически натиск. Това правителство, ръководено от Роберт Фицо, има особено радикална програма в различни области. То се сблъсква с ЕК по въпроси, свързани с върховенството на закона, медийните регулации и подхода им към етикетирането на НПО, обяснява журналистът.

Според него, в Словакия тече паралелен дебат, подобен на този в Грузия. Той се върти около определянето на организациите на гражданското общество като "субекти, които получават чуждестранна подкрепа".

"Комисар Юрова дойде в Братислава преди три седмици и заяви: Това е в разрез със законодателството на ЕС. Опасявам се, че токсичните тенденции ще се засилват", смята той.

Поляризацията в Словакия се е засилила по време на пандемията, подхранвана от силното движение срещу ваксинацията. Министър-председателят Фицо използва това движение за политически цели. Появиха се опасения, че правителството му може да поведе Словакия по път, подобен на този на Унгария на Орбан, допълва Матисак.

Според него не е изключено извършителят на атентата срещу Фицо да оправдае действията си с обяснението, че това е бил единственият начин да спаси словашката демокрация.