Ляво-популистката партия SMER на бившия премиер Робърт Фицо печели изборите в Словакия, след като обеща да спре да изпраща оръжия на Украйна, да блокира потенциалното членство на Киев в НАТО и да се противопостави на санкциите срещу Русия. Фицо обаче ще трябва да спечели съюзници, за да сформира правителство, пише Reuters.

Бившият колега на Фицо и лидер на лявата партия "Глас" Петер Пелегрини остави отворени възможностите си за бъдещи коалиции.

След като резултатите от изборите бяха обявени в 4 часа сутринта в неделя сутринта, Пелегрини каза, че очаква да получи предложение за сътрудничество от Фицо и че „нищо не пречи да се създаде такава коалиция“, посочва Politico.

Друг потенциален коалиционен партньор на Фицо според изданието може да бъде Словашката национална партия (SNS), която получи подкрепа от 5,7 процента. SNS си партнира със SMER в правителството от 2006-2010 г. и 2016-2020 г. Лидерът на SNS Андрей Данко каза, че има надежда следващото правителство на страната да бъде „пронационално, просоциално“.

При правителство, ръководено от Фицо и неговата партия, Словакия, член на НАТО, би последвала Унгария, за да оспори консенсусната позиция на Европейския съюз по отношение на подкрепата за Украйна, точно когато блокът се стреми да запази единството си в противопоставянето на руската инвазия.

Това би означавало и по-нататъшна промяна в региона срещу политическия либерализъм, което може да се засили, ако консервативната партия "Право и справедливост" спечели изборите в Полша по-късно този месец.

Партията на Фицо е по-националистическа и социално консервативна, критикува социалния либерализъм, който според нея е наложен от Брюксел.

Изборите в Словакия като червена лампа за НАТО и ЕССитуацията в страната изключително много напомня на тази в България

Роберт Фицо не крие симпатиите си към Кремъл и обвинява "украинските нацисти и фашисти" за провокирането на президента на Русия Владимир Путин да започне инвазията, повтаряйки фалшивия разказ, който Путин използва, за да оправдае инвазията си, припомня CNN.

Фицо вече призова словашкото правителство да спре да доставя оръжия на Киев, казвайки, че, ако той стане министър-председател, Словакия „няма да изпрати още един кръг боеприпаси“. Той също така е против влизането на Украйна в НАТО.


Григорий Месежников, политически анализатор и президент на Institute of Public Affairs, словашки мозъчен тръст, казва, че като много симпатизанти на Русия, Фицо очертава подкрепата си за Москва като „мирна“ инициатива. „Той и неговите съюзници твърдят, че не трябва да изпращаме оръжия в Украйна, защото това ще удължи войната. Те казват, че „ще има мир, ако спрем да изпращаме оръжия на Украйна“, защото ако не го правим, конфликтът ще приключи по-рано. Така че по същество те не са за мира, те са за Русия“, казва той пред CNN.

Фицо също така възхвалява Съветския съюз за това, че „е освободил чешките и словашките земи от нацистка Германия в края на Втората световна война“, припомня Politico.

„За бога, те ни освободиха, трябва да покажем малко уважение“, каза той на митинг през август. „Трябва да кажем на целия свят, свободата идва от Изтока, войната винаги идва от Запада“, каза още Фицо.

Растислав Качер, бивш министър на външните работи на Словакия, има подозрения дали Фицо е толкова проруски настроен, колкото се е представял по време на предизборната кампания, но въпреки това неговият популизъм представлява опасност за страната. Не е толкова важно, че Фицо е проруски или антизападен, казва Качер, цитиран от Politico: „Това е конфликт между корумпирания авторитаризъм срещу демократичния, либерален ред.“