Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е бил прострелян след изнесено правителствено заседание в Хандлова.

Това съобщи словашката държавна информационна агенция TASR, цитирайки заместник-председателя на словашкия парламент Любош Блаха.

Фицо е бил прострелян в коремната област. Стрелбата е станала пред местния Дом на културата, където премиерът е отивал за среща със свои поддръжници. Чути са четири изстрела.

В момента районът е отцепен, съобщава още агенцията, цитирана от БТА.

В социалните мрежи се появиха кадри, заснети секунди след инцидента, докато Фицо все още е на местопроизшествието и не е откаран в болница.

Инцидентът е станал в град Хандлова, на около 150 км североизточно от столицата. Задържан е един заподозрян, се казва още в съобщението.

Свидетел съобщава пред Reuters, че е чул няколко изстрела и е видял полицията да задържа мъж.

С опасност за живота

Състоянието на словашкия премиер е животозастрашаващо, съобщи по-късно правителствената пресслужба в Братислава, цитирана от Reuters и БТА.

Оттам добавиха, че премиерът ще бъде транспортиран с хеликоптер в град Банска Бистрица, тъй като поради състоянието му не е възможно да бъде прехвърлен в столицата.

Правителствената пресслужба потвърди, че Фицо е бил в съзнание, когато е докаран в болницата в Хандлова.

Европейските лидери осъдиха нападението

Мога да потвърдя, че срещу премиера беше извършен опит за убийство, съобщи словашкият вътрешен министър, предаде още Reuters, цитирана от БТА. Министърът не разкри подробности за състоянието на 59-годишния премиер.

Решително осъждам подлото нападение срещу премиера Роберт Фицо, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в X.

Подобна проява на насилие няма място в нашето общество и подкопава демокрацията, нашата най-голяма ценност, добавя тя. Фон дер Лайен изразява съчувствие към Фицо и неговото семейство.

Потресена съм от ужасното нападение, написа в X председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Осъждам тази проява на насилие, мисля за Роберт Фицо и неговото семейство в този труден час, допълва тя.

Шокиран съм от новината, написа и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Подобно насилие няма оправдание, добави той.

Българският еврокомисар Илиана Иванова написа, че осъжда нападението и че политическото насилие е несъвместимо с демокрацията и основните принципи и ценности на ЕС. 

Словашкият президент Зузана Чапутова осъди "бруталното и безмилостно" нападение, насочено срещу Фицо.

"Остро осъждам днешното брутално и безскрупулно нападение срещу министър-председателя Роберт Фицо. Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо всички сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент", написа тя в социалните мрежи.

Министър-председателят на Чехия Петр Фиала заяви в X: "Новината за стрелбата по словашкия министър-председател Роберт Фицо е шокираща.

Пожелавам на министър-председателя да оздравее възможно най-скоро. Не трябва да толерираме насилието, то не трябва да има място в обществото".

Унгарският министър-председател Виктор Орбан написа в X: "Дълбоко съм шокиран от отвратителното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Роберт Фицо. Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му!"

Доналд Туск, министър-председател на Полша, също пише в X: "Шокиращи новини от Словакия. Роберт, мислите ми са с теб в този много труден момент."

Послания за осъждане на покушението и в израз на съпричастие с Фицо разпространиха и трите най-големи групи в ЕП - на Европейската народна партия, на Социалистите и демократите, от чието политическо семейство е Фицо, и от "Обнови Европа", допълва БТА.

Кой е Роберт Фицо

Ляво-популистката партия SMER на Роберт Фицо е националистическа и социално консервативна, като критикува социалния либерализъм, който според нея е наложен от Брюксел.

Самият Фицо не крие симпатиите си към Кремъл и обвинява "украинските нацисти и фашисти" за провокирането на президента на Русия Владимир Путин да започне инвазията.

Миналата година той призова словашкото правителство да спре да доставя оръжия на Киев, казвайки преди изборите през октомври, че, ако стане министър-председател, Словакия „няма да изпрати още един кръг боеприпаси“. Фицо също така е против членството на Украйна в НАТО.

Политикът често възхвалява Съветския съюз за това, че „е освободил чешките и словашките земи от нацистка Германия в края на Втората световна война“, припомня Politico.

„За Бога, те ни освободиха, трябва да покажем малко уважение“, каза той на митинг миналия август. „Трябва да кажем на целия свят, свободата идва от Изтока, войната винаги идва от Запада“, убеден е Фицо.

Преди отново да поеме властта миналия октомври, Фицо беше министър-председател на Словакия в продължение на повече от десетилетие - първо между 2006 и 2010 г., а след това отново между 2012 и 2018 г., припомня CNN.

Той беше принуден да подаде оставка през март 2018 г. след седмици на масови протести заради убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. Куциак съобщаваше за корупция сред елита на страната, включително за хора, пряко свързани с Фицо и неговата партия SMER.