В навечерието на европейските избори между 6 и 9 юни лидерите на ЕС и самият Европейски съюз все по-често стават обект на кампании за дезинформация. Независимо дали става въпрос за опит за дискредитиране на политически съперници или за твърдения относно регламентите на блока, социалните медии са пълни с неверни твърдения.

Един такъв пример е свързан с драматичния разстрел на словашкия министър-председател Роберт Фицо, който предизвика множество политически мотивирани дезинформации онлайн. Става дума за публикувана в социалните медии снимка, на която се твърди, че нападателят на Фицо е заедно с Мартин Шимечка, баща на лидера на опозиционната партия „Прогресивна Словакия“.

Словашките медии идентифицираха стрелеца като самопровъзгласилия се за писател Юрай Чинтула. На снимката в публикацията обаче Чинтула и Шимечка не са заедно. Всъщност вторият мъж на снимката изобщо не е Шимечка, а самата снимка е от едно от представянията на книгите на Чинтула през 2019 г. Самият Facebook вече определи публикацията като невярна информация.

Опитът за фалшиво свързване на нападението срещу Фицо с неговите политически съперници е особено опасен преди европейските избори.

Срамува ли се Доналд Туск от полската си идентичност?

От другата страна на границата, в Полша, министър-председателят Доналд Туск е обвинен, че атакува идеята за полския си произход като идентичност. На снимка, публикувана в TikTok, се твърди, че Туск е нарекъл полската идентичност „аномалия“, която го спохожда „с болезнена упоритост“. Това обаче също е подвеждаща информация, тъй като думите в публикацията са извадени от контекста.

Премиерът наистина е казал тези думи, но те идват от статия, която той е написал преди повече от 40 години. Според полските проверители на факти статията на Туск критично обсъжда отношението на поляците към реалността, преди да потвърди, че се идентифицира със собствения си полски произход, по времето, когато Полша е комунистически сателит на Съветския съюз.

„Въпреки потисническото си наследство тя остава наш общ съзнателен избор“, казва той по отношение на страната и идентичността си.

Като силно проевропейски премиер, който преди това е бил председател на Европейския съвет, Туск е основна мишена за дезинформационни кампании само няколко седмици преди изборите.

Забранява ли ЕС плащанията в брой на стойност над 100 000 евро?

Често самият ЕС е обект на атаки от страна на разпространителите на неверни твърдения, пише още Euronews. Някои потребители на социални медии твърдят, че блокът е забранил всички плащания в брой на стойност над 100 000 евро.

Това е отчасти вярно: ЕС одобри правила, ограничаващи транзакциите в брой до 100 000 евро като част от редица нови мерки за борба с изпирането на пари, но тези ограничения не се прилагат за всички парични трансфери. По-конкретно, за професионалните търговци има ограничение, което им забранява да приемат или плащат в брой над 100 000 евро, но преводите между частни лица в непрофесионален контекст са изключени от забраната.

В навечерието на европейските избори е изключително важно новините да се споделят точно и справедливо, така че избирателите да могат да гласуват, разполагайки с подходяща информация.